Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους αναμένεται να ολοκληρωθούν οι εργασίες ολικής αποκατάστασης των τριών διατηρητέων οικοδομών της Αρχιεπισκοπής στην οδό Ισοκράτους, οι οποίες κατεδαφίστηκαν, όπως υποστηρίζουν αρκετοί, με οδηγίες του τέως Αρχιεπισκόπου ή κατέρρευσαν ένεκα αστοχίας ή των καιρικών συνθηκών, όπως υπεστήριξε ο ίδιος.

Στο πλαίσιο της διαδικασίας αποκατάστασης των κτηρίων, η αρχιτέκτονας και τέως διευθύντρια Πολεοδομίας, Αθηνά Αριστοτέλους, η οποία ανέλαβε την επίβλεψη της ανακατασκευής, κοινή συναινέσει, (Δήμου Λευκωσίας και Αρχιεπισκοπής) θα ενημερώσει την προσεχή εβδομάδα τον νέο Αρχιεπίσκοπο Γεώργιο για την πρόοδο των εργασιών. Παράλληλα, θα τον ενημερώσει και για το ιστορικό της όλης υπόθεσης η οποία απασχόλησε έντονα φορείς του πολιτισμού, τον τεχνικό κόσμο, πολιτικούς αλλά και την κοινή γνώμη. 

Ερωτηθείσα σχετικά από τον «Φ», ανέφερε, πως σύμφωνα με το πρόγραμμα του εργολάβου, οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν ως το τέλος του 2023. Θα απαιτηθούν περίπου δέκα μήνες από την επανέναρξη των εργασιών εντός Φεβρουαρίου, είπε η κ. Αριστοτέλους. Διευκρίνισε δε, πως ήδη εκτελέστηκαν εργασίες τοιχοποιίας αλλά επειδή απαιτείτο η έκδοση άδειας αλλαγής χρήσης στο εσωτερικό των οικοδομών, και κυρίως της μίας από αυτές, σημειώθηκε κάποια στασιμότητα.

Όπως εξήγησε, η πολεοδομική άδεια που αφορά τις εσωτερικές τροποποιήσεις στα κτήρια εξασφαλίστηκε ήδη από τον Δήμο Λευκωσίας, ενώπιον του οποίου κατατέθηκαν και τα σχέδια τα οποία αφορούν την έκδοση άδειας οικοδομής μαζί με όλες τις πληροφορίες που ζητήθηκαν από την τοπική αρχή, η οποία τα εξετάζει ήδη. Με βάση τα σχέδια εκδόθηκαν και τα νέα δελτία ποσοτήτων.

Οι αλλαγές αφορούν την πετρόκτιστη οικία η οποία θα μετατραπεί σε μικρό συνοδικό. Πρόκειται για την οικοδομή που βρίσκεται στο νοτιότερο σημείο (σε σχέση με τις άλλες δύο) επί της οδού Πατριάρχη Γρηγορίου, όπου βρίσκεται και η οικία του Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Η δεύτερη οικία, η οποία βρίσκεται στο βόρειο μέρος, δηλαδή προς την πλευρά της Αρχιεπισκοπής, θα λειτουργεί ως γκαλερί ή και ως μικρό μουσείο.

Η μεσαία οικοδομή, η οποία λειτουργούσε, εν μέρει και ως κυλικείο, θα εξυπηρετεί το μικρό συνοδικό ενώ μέρος της ίδιας οικοδομής που λειτουργούσε ως κατάστημα, θα λειτουργεί ως φουαγιέ του συνοδικού. 

Βεβαίως, οι στέγες και οι εξωτερικοί τοίχοι θα είναι οι ίδιοι όπως ήταν οι τρεις οικοδομές προτού κατεδαφιστούν. Εξάλλου, μεγάλος αριθμός πορτών και παραθύρων θα συντηρηθούν και τα υπόλοιπα που έχουν καταστραφεί είτε λόγω της φθοράς του χρόνου είτε ένεκα της κατάρρευσης, θα κατασκευαστούν καινούρια.

 

 

 

Η κ. Αριστοτέλους ανέφερε, πως αν και ο Μακαριώτατος έχει ενημερωθεί αδρομερώς για την επικρατούσα κατάσταση, ζήτησε πλήρη ενημέρωση τόσο για την τρέχουσα κατάσταση όσο και για το ιστορικό του προβλήματος από την κατεδάφιση των οικοδομών μέχρι και σήμερα.

Η κατεδάφιση των τριών οικοδομών θεωρήθηκε παράνομη, όχι μόνο επειδή τα κτήρια ήταν διατηρητέα αλλά και επειδή στην άδεια που εκδόθηκε στο πλαίσιο κατασκευής του καθεδρικού ναού, ετέθη ως όρος η διατήρηση και συντήρηση τους.

 

ΑΠΟΨΗ

Όχι στην πολιτική της μπουλντόζας

Αυτό που συνέβη με την κατεδάφιση των διατηρητέων ήταν επιεικώς απαράδεκτο και προσέλαβε διαστάσεις ένεκα και του γεγονότος ότι οι οικοδομές ανήκαν στην Εκκλησία. Η καθολική αντίδραση έστειλε και το μήνυμα, πως όποιος και αν ευθύνεται για την κατεδάφιση διατηρητέων δεν θα την βγάζει τσάμπα. Δημιούργησε δε, κακό προηγούμενο ως προς τις κατεδαφίσεις τέτοιων κτηρίων αλλά συνάμα και καλό προηγούμενο για τις εμπλεκόμενες αρχές, υπό την έννοια ότι δεν πρέπει να υπαναχωρούν, αλλά να μένουν σταθερές στην αντιμετώπιση της αυθαιρεσίας.  

Η Εκκλησία της Κύπρου (και ειδικά η Αρχιεπισκοπή) διαθέτει διατηρητέες οικοδομές και πρέπει να οργανώσει πρόγραμμα διάσωσής τους. Ελπίζω ο νέος Αρχιεπίσκοπος να μην ακολουθήσει τα χνάρια του προκατόχου του στο συγκεκριμένο θέμα. Μέχρι στιγμής, πάντως, δείχνει ότι δεν θα ακολουθήσει πολιτική της μπουλντόζας. Θα δείξει.

Ψ.Δ.