Λήγει σήμερα το τελεσίγραφο που έδωσαν στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο οι χάκερς οι οποίοι με το γνωστό κακόβουλο λογισμικό με την ονομασία «Medusa», κατάφεραν να αποσπάσουν προσωπικά δεδομένα φοιτητών και απειλούν να τα βγάλουν στη φόρα αν δεν τους καταβληθούν λύτρα.

Οι χάκερ, σε αντίθεση με αυτούς που κτύπησαν στο Κτηματολόγιο και το Πανεπιστήμιο Κύπρου, που κλείδωσαν τις ηλεκτρονικές πύλες τους και ζητούσαν λύτρα, κατάφεραν να υποκλέψουν δεδομένα των φοιτητών του Πανεπιστημίου και ήδη έχουν αποστείλει δείγμα για να πείσουν ότι τα έχουν στην κατοχή τους. Ωστόσο, παραμένει άγνωστος ο όγκος των προσωπικών δεδομένων που έχουν υποκλέψει. Η Αστυνομία μέσω του αρμόδιου γραφείου καταπολέμησης ηλεκτρονικού εγκλήματος μαζί με τις αρχές του Ανοικτού Πανεπιστημίου, βρίσκονται σε αναμμένα κάρβουνα για το κατά πόσον οι δράστες θα υλοποιήσουν τις απειλές τους. Σημειώνεται ότι στο παρελθόν η συγκεκριμένη συμμορία υλοποιεί τις απειλές της όταν δεν ικανοποιείται οικονομικά. Σύμφωνα με τις απειλές που έχουν εκφραστεί, η ενδεχόμενη δημοσιοποίηση των προσωπικών δεδομένων θα γίνει στο «σκοτεινό διαδίκτυο» (Dark Web).

Το Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος παρακολουθεί το θέμα και στην περίπτωση που γίνει η δημοσίευση θα επιληφθεί χωρίς ωστόσο να μπορεί να παρέμβει για να τερματιστεί η κατάσταση αυτή. Όπως αναφέρθηκε αρμοδίως στον «Φ», «φανταστείτε να δημοσιοποιηθούν δεκάδες προσωπικά δεδομένα φοιτητών με ονόματα, ταυτότητες, διευθύνσεις και άλλα στοιχεία και να κυκλοφορούν ελεύθερα στο σκοτεινό διαδίκτυο, χωρίς κανένας να μπορεί να επέμβει».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Διέρρευσαν δεδομένα από κυβερνοεπίθεση στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο

Πάντως μέχρι στιγμής ουδείς γνωρίζει πόσων προσώπων έχουν υποκλαπεί τα προσωπικά δεδομένα  και παρά το ρίσκο να διαρρεύσουν, η Δημοκρατία δεν υπέκυψε στις απαιτήσεις των χάκερ, καθ’ ότι ουδείς γνωρίζει αν θα σταματούσαν εκεί, ή αν θα επανέρχονταν με νέες απαιτήσεις, όπως συνήθως γίνεται. Η συμβουλή της Αστυνομίας, όπως μας ανέφερε ο διευθυντής της Υποδιεύθυνσης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Ανδρέας Αναστασιάδης, είναι όπως σε τέτοιες περιπτώσεις να μην πληρώνονται λύτρα. Υπήρχε περίπτωση, είπε, όπου ιδιωτική εταιρεία πλήρωσε 50.000 ευρώ ως λύτρα και στη συνέχεια οι δράστες επανήλθαν αξιώνοντας νέα ποσά. Σημειώνεται ότι οι δράστες έχουν ζητήσει λύτρα 100.000 δολλαρίων σε κρυπτονομίσματα, μέσω ανάρτησης.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι διαδικτυακές απάτες όπου επιτήδειοι παριστάνουν το Τμήμα Φορολογίας, είτε το Νetflix. Στην περίπτωση του Φόρου Εισοδήματος, όπως εξήγησε ο κ. Αναστασιάδης, οι απατεώνες χρησιμοποιούν το λογότυπο του και μέσω e-mail που μάλιστα φαίνεται να περιλαμβάνει και το «gov» για να πείσουν ότι προέρχεται από τον κυβερνητικό κόμβο, ζητούν τα τραπεζικά στοιχεία των πολιτών. Ωστόσο ο Φόρος Εισοδήματος χρησιμοποιεί στο ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο το «.com» οπόταν καλείται το κοινό να αγνοεί αυτά τα μηνύματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κυβερνοεπίθεση δέχθηκε το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου

 

Στο μεταξύ, νέες αναφορές και καταγγελίες για τηλεφωνικές απάτες από ψευδογιατρούς, δέχεται τις τελευταίες ώρες η Αστυνομία, η οποία συστήνει στο κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό. Συγκεκριμένα, οι δράστες της απάτης, επικοινωνούν τηλεφωνικά με πολίτες και παριστάνοντας τους γιατρούς, αναφέρουν ψευδώς ότι κάποιο συγγενικό τους πρόσωπο, χρειάζεται άμεσα χειρουργική επέμβαση και άλλη ιατρική περίθαλψη. Για το σκοπό αυτό, οι δράστες ζητούν από τους πολίτες να καταβάλουν άμεσα μεγάλα χρηματικά ποσά για τα ιατρικά έξοδα.