Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση αποτελεί πλέον αναπόσπαστο μέρος των εκπαιδευτικών διαδικασιών όλων των βαθμίδων, έχοντας δημιουργήσει μια νέα «νόρμα» στην καθημερινότητα της διδακτικής πράξης. Η μετάβαση προς αυτή την κατεύθυνση, με εφαλτήριο την πανδημία της νόσου covid-19, είχε σειρά προκλήσεων.

Βρήκε συμβατικού τύπου πανεπιστήμια, που εν μια νυκτί έπρεπε να μεταφέρουν τις εκπαιδευτικές δραστηριότητές τους στον ψηφιακό κόσμο και ένα μεγάλο ποσοστό ακαδημαϊκού και διδακτικού προσωπικού, ανέτοιμο σε επίπεδο τεχνογνωσίας και κατάρτισης στην τεχνολογία και στην εκπαίδευση ενηλίκων.

Ταυτόχρονα, πολλοί φοιτητές πέρασαν από τη φυσική παρουσία σε ένα μοντέλο πλήρους εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, σε πολλές περιπτώσεις χωρίς τις κατάλληλες βάσεις και άρα με σοβαρό αντίκτυπο στη μαθησιακή τους εμπειρία.

Αναμφιβόλως, ο χώρος της εκπαίδευσης είναι πάντα μια ανοιχτή πρόκληση και ως εκ τούτου η δυνατότητα άμεσης προσαρμογής στα νέα δεδομένα είναι απαραίτητη. Όσο εξελίσσονται οι επιστήμες και οι τεχνολογίες και μεταπλάθονται οι κοινωνικοί κανόνες, ο χώρος της εργασίας και οι ανάγκες των πολιτών, τόσο αλλάζουν και οι απαιτήσεις στην εκπαίδευση. Τα πανεπιστήμια, τα προγράμματα σπουδών τους, το έργο των ακαδημαϊκών και η διασύνδεση της εκπαίδευσης με την «αγορά» υπόκεινται σε διαρκή αμφισβήτηση και αναδιαμόρφωση.

Σε αυτό το περιβάλλον, τα πανεπιστήμια πρέπει να εξελίσσονται και να αναπροσαρμόζονται με γρήγορους ρυθμούς, ώστε να μην χάνουν το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα, αλλά κυρίως για να προσφέρουν απρόσκοπτη πρόσβαση στην εκπαίδευση, χρηστικούς τίτλους σπουδών και ενδιαφέρουσες και ουσιώδεις μαθησιακές εμπειρίες.

ΧΩΡΙΣ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Πρωτοπόρο στην τηλεκπαίδευση και το μοναδικό πανεπιστήμιο στην Κύπρο που προσφέρει σπουδές αποκλειστικά εξ αποστάσεως, το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΑΠΚΥ) είναι καινοτόμο εκ φύσεως.

Παρέχει σε κάθε ενδιαφερόμενο την πολύτιμη δυνατότητα να αποκτήσει έναν αναγνωρισμένο και αξιόπιστο τίτλο σπουδών, από τον προσωπικό του χώρο και στον δικό του χρόνο και ρυθμό μάθησης, χωρίς τους περιορισμούς της συμβατικής εκπαίδευσης.

Προσφέρει υψηλής ποιότητας εξ αποστάσεως Προπτυχιακά, Μεταπτυχιακά και Διδακτορικά Προγράμματα Σπουδών σε τρεις Σχολές (Ανθρωπιστικές & Κοινωνικές Επιστήμες, Θετικές & Εφαρμοσμένες Επιστήμες, Οικονομικές Επιστήμες & Διοίκηση), πιστοποιημένα από τον αρμόδιο εθνικό φορέα της Κύπρου, καθώς και προγράμματα διά βίου μάθησης και κατάρτισης μικρής διάρκειας.

Πολλά από τα προσφερόμενα προγράμματα, όπως π.χ., Cognitive Systems, Ασφάλεια Υπολογιστών και Δικτύων, Τηλεϊατρική είναι καινοτόμα ως προς τα γνωστικά αντικείμενά τους. Άλλα προγράμματα επικεντρώνονται σε κλασικές σπουδές και σε επιστημονικά πεδία αιχμής με κοινό παρονομαστή το άμεσο αντίκρισμα στην αγορά εργασίας.

Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΤΗΛΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ECLASS

Το ΑΠΚΥ αξιοποιεί από την ίδρυσή του τεχνολογικές καινοτομίες και τα πλέον σύγχρονα εργαλεία και εφαρμογές τηλεκπαίδευσης για να προσφέρει ένα υπερσύγχρονο ψηφιακό περιβάλλον μάθησης.

Η Πλατφόρμα Τηλεκπαίδευσης eClass, που έχει αναπτύξει, είναι ένα καινοτόμο, ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό περιβάλλον, το οποίο προσομοιώνει και υπερκαλύπτει τις παραδοσιακές αίθουσες διδασκαλίας, με πληθώρα σύγχρονων διαδικτυακών υπηρεσιών, που εξελίσσεται διαρκώς με βάση τις μεταβαλλόμενες ανάγκες της σύγχρονης εκπαίδευσης.

Mε στόχο την παροχή μαθησιακής εμπειρίας υψηλής ποιότητας στους φοιτητές του, το ΑΠΚΥ όχι μόνο επενδύει σε ήδη υπάρχοντα τεχνολογικά εργαλεία, αλλά διαχρονικά αναπτύσσει και νέες εκπαιδευτικές εφαρμογές, ως μέρος των στρατηγικών του σχεδιασμών.

Γι’ αυτές του τις καινοτομίες και τα εργαλεία εξ αποστάσεως εκπαίδευσης που έχει αναπτύξει, έχει λάβει χρυσά και αργυρά βραβεία στα Cyprus Education Leaders Awards επί τέσσερα συναπτά έτη (2019- 2022). Πρόκειται για εφαρμογές προσομοίωσης φυσικού περιβάλλοντος με στοιχεία Gamification και Internet of Things, Cyber Escape Rooms για θέματα κυβερνοασφάλειας, διαδραστικές ψηφιακές εφαρμογές για αρχαία θέατρα και εκπαιδευτικά εργαλεία προσομοίωσης για τη διαχείριση αποβλήτων. Μέσω τέτοιων εφαρμογών επιτυγχάνεται η διασύνδεση θεωρίας και πράξης και η προσφορά διαδραστικών δραστηριοτήτων στους φοιτητές, βελτιστοποιώντας τη μαθησιακή τους εμπειρία και την καλλιέργεια των δεξιοτήτων τους. Πέραν τέτοιων εργαλείων και εφαρμογών τηλεκπαίδευσης, η λειτουργία Εικονικών Εργαστηρίων (Virtual Labs) για την υποστήριξη των εκπαιδευτικών διεργασιών προγραμμάτων σπουδών της Σχολής Θετικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών επεκτείνει και εμπλουτίζει τα μαθησιακά οφέλη.

Οι φοιτητές στο ΑΠΚΥ αξιοποιούν πολυμεσικό και πολυμορφικό εκπαιδευτικό υλικό, στο οποίο έχουν πρόσβαση από οποιαδήποτε ψηφιακή συσκευή (laptop, tablet, smartphone).

Στο εκπαιδευτικό υλικό που αναπτύσσεται συγκαταλέγεται και η αξιοποίηση ανοικτών και επαναχρησιμοποιήσιμων εκπαιδευτικών πόρων στη βάση των αρχών ανοιχτής πρόσβασης/ανοιχτών δεδομένων. Άτομα, εξάλλου, με προβλήματα όρασης ή ακοής μπορούν να κάνουν χρήση οπτικό-ακουστικού ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού για την απρόσκοπτη μάθησή τους.

Το ΑΠΚΥ καινοτομεί και ως προς τη διεξαγωγή των εξετάσεων αποκλειστικά με ηλεκτρονικά μέσα, από τον προσωπικό χώρο των φοιτητών, με αδιάβλητες διαδικασίες ηλεκτρονικής ταυτοποίησης, με ηλεκτρονική επιτήρηση από το διδακτικό προσωπικό και με όλα τα αναγκαία μέτρα διασφάλισης της ποιότητας και της ακεραιότητάς τους. Έχει πετύχει έτσι το ΑΠΚΥ, όλες οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες να πραγματοποιούνται στον ψηφιακό κόσμο, χωρίς την ανάγκη φυσικής παρουσίας των φοιτητών σε αίθουσες διδασκαλίας και εξεταστικά κέντρα.

Στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης (Τ.Ν.), η εκπαιδευτική κοινότητα έχει στα χέρια της ένα σημαίνον εργαλείο με απεριόριστες δυνατότητες, αλλά και περιορισμούς. Καθηγητές και ερευνητές του ΑΠΚΥ μελετούν το πεδίο της ΤΝ, με σκοπό την αποτελεσματική αξιοποίηση εργαλείων και εφαρμογών προς όφελος της διδακτικής πράξης και της μαθησιακής εμπειρίας, αλλά και της ηλεκτρονικής αποτελεσματικής εξυπηρέτησης και υποστήριξης των μελών της Πανεπιστημιακής κοινότητας.

ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ

Ανταποκρινόμενο στον ρόλο και στην αποστολή του να παρέχει διά βίου ευκαιρίες μάθησης και κατάρτισης για προσωπική και επαγγελματική εξέλιξη σε κάθε ενδιαφερόμενο, το ΑΠΚΥ εγκαινίασε πρόσφατα τη λειτουργία Κέντρου Επαγγελματικής και Διά βίου Μάθησης (ΚΕΔΜΑ). Αξιοποιώντας την πολύχρονη εμπειρία του στην ανοικτή και εξ αποστάσεως εκπαίδευση, καθώς και την τεχνογνωσία και εξειδίκευση του προσωπικού του στην εφαρμογή καινοτόμων διαδραστικών εκπαιδευτικών μεθόδων, το ΑΠΚΥ, μέσω του ΚΕΔΜΑ, έχει ως όραμά του να συμβάλλει στην ψηφιακή εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού του μέλλοντος και να προσφέρει πρωτοποριακές και ευέλικτες μαθησιακές εμπειρίες στον προσωπικό χώρο του κάθε ενδιαφερόμενου εργαζόμενου, ανέργου, οικογενειάρχη, πολύτεκνου, ΑμΕΑ, ώριμου ενήλικα ή νέου.

Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι στη χώρα μας πρότυπο για την αξιοποίηση τεχνολογικών εφαρμογών προς όφελος της εκπαίδευσης και των φοιτητών, αλλά και πρότυπο ηλεκτρονικού και καινοτόμου πανεπιστημίου σε ό,τι αφορά στον τρόπο λειτουργίας του, παραμένοντας ανθρωποκεντρικό. Εξελίσσεται σε ‘φυτώριο’ καινοτομιών και σχεδιάζει προσεκτικά τα βήματα ανάπτυξής του, ώστε να μετασχηματιστεί στο Edupreneurial Πανεπιστήμιο που απαιτεί ο 21ος αιώνας και η σύγχρονη κοινωνία και να λειτουργεί αποτελεσματικά μέσα στην πολυπλοκότητα του σημερινού κόσμου προς όφελος της κοινότητάς του.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
www.ouc.ac.cy
T: +357 22 411600 / 711
Ε: [email protected] / [email protected]
Facebook: @oucyprus
Twitter: @oucyprus
YouTube: @openuniversitycy
Instagram: @openuniversitycyprus
LinkedIn: @open-university-of-cyprus