Απ’ άκρου εις άκρον της Κύπρου ξεσηκώνονται κοινοτάρχες οι οποίοι θεωρούν ότι η Πολιτεία τους ενέπαιξε τάζοντας τους λαγούς με πετραχήλια με σκοπό να αποσπάσει τη συγκατάθεση τους για ενσωμάτωση των κοινοτήτων τους στους 20 νέους δήμους που δημιουργήθηκαν, ενώ στη συνέχεια υπαναχώρησε στο θέμα των απολαβών τους.

Ενώ αρχικά έταξαν στους 63 κοινοτάρχες των οποίων οι κοινότητες θα ενσωματώνονταν στα νέα σχήματα, ότι θα ελάμβαναν μισθό ίσο με το 50% της αντιμισθίας του δημάρχου, όταν εγκρίθηκε η νομοθεσία της μεταρρύθμισης, κατατέθηκε πρόταση με βάση την οποίαν πολλοί από τους σημερινούς κοινοτάρχες (και αυριανούς αντιδημάρχους) θα λαμβάνουν 20%-30% του μισθού του δημάρχου.
Μέχρι στιγμής προέκυψαν αντιδράσεις από κοινοτάρχες των οποίων οι κοινότητες ενσωματώνονται στον Δήμο Πόλεως Χρυσοχούς (Πωμού, Γιαλιάς, Αγίας Μαρίνας, Νέων Δημμάτων, Μακούντας, Κινούσας, Αργάκας, Χρυσοχούς), του Δήμου Νότιας Λευκωσίας (Δήμαρχος Ιδαλίου και κοινοτάρχες Ποταμιάς, Πέρα Χωρίου, Νήσου, Λυμπιών, Αλάμπρας) και του Δήμου Δυτικής Λεμεσού (Δήμαρχος Ύψωνα και κοινοτάρχες Καντού, Τραχωνίου, Ασώματου, Σωτήρας, Ακρωτηρίου, Κολοσσίου και Ερήμης).

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων, Ανδρέας Κιτρομηλίδης, ανέφερε στον «Φ», ότι η Ένωση είχε εγείρει το θέμα προτού καν αποφασίσουν οι 63 κοινότητες να προσχωρήσουν στα νέα σχήματα, εκφράζοντας τη θέση, ότι τελικά  δεν θα λειτουργούσε και ότι θα διαφοροποιείτο στην πορεία, όπως συμβαίνει τώρα.

Ο κ. Κιτρομηλίδης, ερωτηθείς σχετικά από τον «Φ» ανέφερε, ότι το 50% της αντιμισθίας του δημάρχου χρησιμοποιήθηκε ως δέλεαρ προκειμένου να συγκατανεύσουν οι κοινοτάρχες. Διευκρίνισε δε, πως οι κοινοτάρχες δέχτηκαν όχι για την αντιμισθία αλλά για να αναβαθμιστούν οι, κατά βάση, οικονομικά ασθενείς περιοχές τις οποίες εκπροσωπούσαν και να δρομολογηθεί η προοπτική της ανάπτυξης, της εκτέλεσης περισσότερων έργων κ.ο.κ. αλλά ενοχλούνται για το γεγονός ότι εκ των υστέρων αναιρείται η αρχική απόφαση.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων εξέφρασε εκτίμηση, πως από τις εκλογές του 2029 θα καταργηθούν και οι αντιδήμαρχοι, οπόταν οι κοινότητες δεν θα εκπροσωπούνται καν με δημοτικούς συμβούλους στα νέα σχήματα.

Με βάση τροποποίηση που προωθεί η κυβέρνηση, για κοινότητες μέχρι 500 εκλογείς οι κοινοτάρχες (μέλλοντες αντιδήμαρχοι – αν εκλεγούν) θα λαμβάνουν μισθό 20% επί της αντιμισθίας του δημάρχου. Από 501-1000 εκλογείς, θα λαμβάνουν 30% επί της αντιμισθίας του δημάρχου και πέραν των 1001 εκλογέων θα πληρώνονται με 50% επί της αντιμισθίας του δημάρχου.

Ο ίδιος ο υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, ο οποίος κληρονόμησε την νομοθεσία της μεταρρύθμισης που ψηφίστηκε το 2022, υπέδειξε ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εσωτερικών, ότι θα υπάρχουν κοινοτάρχες με 30-40 ψηφοφόρους οι οποίοι θα ελάμβαναν 2.300-€2.500 μηνιαίως, κάτι το οποίο θεωρεί υπερβολικό σε σχέση με άλλους αντιδημάρχους οι οποίοι θα έχουν την ευθύνη για 2.000-3.000 ψηφοφόρους.

Σε επιστολή των συμμετεχόντων στον Δήμο Νότιας Λευκωσίας – Ιδαλίου προς τη Βουλή, εκφράζεται διαφωνία για την προωθούμενη τροποποίηση, η οποία, σύμφωνα με τους τοπικούς άρχοντες, διαφοροποιεί σημαντικά την αρχική απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής.

Ζητούν απόσυρση της κατηγοριοποίησης

Επηρεαζόμενοι τοπικοί άρχοντες αξιώνουν όπως οι πρόνοιες της νομοθεσίας σχετικά με την αντιμισθία, παραμείνουν ως έχουν.
«Θέση μας είναι ότι οι αντιδήμαρχοι θα πρέπει να αμείβονται αναλόγως του έργου που επιτελούν και θεωρούμε ότι το 20% και το 30% είναι πολύ χαμηλό και δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές υπηρεσίες που θα παρέχουν στα δημοτικά διαμερίσματα τους», αναφέρεται στην επιστολή των κοινοταρχών του Δήμου Ιδαλίου. Υποδεικνύεται επίσης, πως θα παρατηρηθεί το «απαράδεκτο φαινόμενο, δημοτικοί σύμβουλοι μεγάλων δήμων να αμείβονται περισσότερο από αντιδημάρχους».

Σε επιστολή των κοινοταρχών του Δήμου Πόλεως Χρυσοχούς, αφού εκφράζεται έντονη διαμαρτυρία και απογοήτευση, σε σχέση με τα όσα λέγονται εκ μέρους του υπουργείου Εσωτερικών για αλλαγή και ψήφιση νόμου προς μείωση της αντιμισθίας κοινοταρχών – αντιδημάρχων, προστίθεται: «Ως γνωστόν, ο υπουργός Εσωτερικών έπεισε τους κοινοτάρχες να δεχθούν προσχώρηση των κοινοτήτων τους στον Δήμο Πόλης Χρυσοχούς, υποσχόμενος αντιμισθία προς αυτούς η οποία να ισούται με το 50% του μισθού των δημάρχων.

Σήμερα που ο στόχος αυτός έχει επιτευχθεί το υπουργείο ανακοινώνει ότι θα επαναφέρει προς ψήφιση στη Βουλή νέο νομοσχέδιο με το οποίο θα μειώνεται η αντιμισθία στο 20% – 30% αναλόγως του αριθμού των ψηφοφόρων της κάθε κοινότητας». Διά της επιστολής καλούνται οι βουλευτές να απορρίψουν την κυβερνητική τροποποίηση.

Οι τοπικοί άρχοντες του νέου Δήμου Δυτικής Λεμεσού σε επιστολή τους προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τονίζουν πως «τo 20% και το 30% που αναφέρεται στην απόφαση του Υπουργικού, είναι αδιανόητο, και δεν μπορεί να γίνει αποδεχτό κατ’ ουδένα λόγο αφού αυτό θα δημιουργήσει αντιδημάρχους δυο ταχυτήτων κάτι το οποίο μπορεί να προκαλέσει αδιαφορία και έλλειψη ανιδιοτελούς προσφοράς».
Τέλος, καλούν τον κ. Χριστοδουλίδη να αποσύρει την πρόταση κατηγοριοποίησης της αντιμισθίας των αντιδημάρχων.