Την Παρασκευή 2 Ιουνίου, σε άγνωστη προς το παρόν ώρα, αναμένεται να μεταφερθεί στη Φρανκφούρτη από τη Λάρνακα ο Κούρδος αγωνιστής Κενάν Αγιάς μετά την έγκριση της έκδοσής του πρώτα από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας και έπειτα από το Ανώτατο Δικαστήριο. Η προγραμματισμένη για τις 25 Μαΐου παράδοσή του στις γερμανικές αρχές είχε αναβληθεί λόγω προβλημάτων υγείας που δεν του επέτρεπαν να ταξιδέψει και η νεότερη ενημέρωση αφορά την αυριανή 2α Ιουνίου, μέρα κατά την οποία θα ταξιδέψει στη Γερμανία για να κινηθούν νομικές διαδικασίες εναντίον του.

Η κουρδική κοινοτητα βρίσκεται εν βρασμώ και προγραμματίζει εκδήλωση διαμαρτυρίας για τις 18:00 έξω από τις Κεντρικές Φυλακές, ενώ ο συνήγορος υπεράσπισης του Κενάν Αγιάς, Ευστάθιος Ευσταθίου κατέθεσε κατεπείγον αίτηση στη βάση του κανονισμού 39 της λειτουργίας του ΕΔΑΔ, για έκδοση διατάγματος προσωρινών μέτρων ώστε να αποφευχθεί η έκδοση του Κούρδου πολιτικού πρόσφυγα. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», ο κ. Ευσταθίου κατέθεσε το αίτημα εκ νέου, στο πλαίσιο της προσφυγής που είχε καταχωρηθεί από τον Κενάν Αγιάς εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μεταφέρουν στη Γερμανία τον Κενάν Αγιάς – Διαμαρτυρία στις Κεντρικές Φυλακές

Επί της ουσίας, το αίτημα αναφέρεται στην επιβαρημένη κατάσταση της υγείας του Αγιάς, ο οποίος είχε έντονους πόνους στην οσφυϊκή μοίρα και υπεβλήθη σε αξονική τομογραφία και ακτινογραφίες θώρακος και ισχύων. Σημειώνεται επίσης πως ο κ. Ευσταθίου ζήτησε δύο φορές όπως ο Κούρδος αγωνιστής εξεταστεί από γιατρό της επιλογής του όμως η Κυπριακή Δημοκρατία δεν απάντησε σε κανένα από τα αιτήματα ώστε να προγραμματιστεί η εξέταση πριν την έκδοσή του στη Γερμανία.

Σήμερα, 1 Ιουνίου, η Κυπριακή Δημοκρατία απάντησε στην επιστολή της 25ης Μαΐου πως «δεν συντρέχει λόγος που να παρεμποδίζει τη μετακίνηση του πελάτη σας ή και τον παρεμποδίζει να ταξιδέψει με αεροπλάνο στο εξωτερικό άμεσα» και ότι ο προγραμματισμός για μεταφορά στη Γερμανία έγινε την «2.6.2023 με την πτήση LH1293 στη Φρανκφούρτη».

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, διαπιστώνεται από τον δικηγόρο του Κενάν Αγιάς παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκ μέρους της Δημοκρατίας και επιβεβαιώνεται η υποχρέωση των κυπριακών αρχών όπως εξασφαλίσουν επαρκή πρόσβαση σε γιατρό της επιλογής του. Εξάλλου, η υγεία του Κούρδου πολιτικού πρόσφυγα λόγω προβλημάτων στο ισχύο και στο αριστερό πόδι, επιβαρύνθηκε με την απεργία πείνας και την απώλεια 13 κιλών εντός 14 ημερών. Η μετακίνησή του στη Γερμανία, σύμφωνα με τον κ. Ευσταθίου, χωρίς να εξασφαλιστεί ανεξάρτητη και πρέπουσα ιατρική περίθαλψη ή άποψη από γιατρό της επιλογής του συνιστά παράβαση άρθρου της Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, την ώρα που μέχρι σήμερα δεν έχει παρασχεθεί οποιαδήποτε θεραπεία. Η άρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας να του επιτρέψει εξέταση από γιατρό της επιλογής του θέτει τη ζωή και τη σωματική του ακεραιότητα σε κίνδυνο. Υπάρχει δε, κίνδυνος ανεπανόρθωτης βλάβης για τον Κενάν Αγιάς.

Νέα παρέμβαση από την Επίτροπο Διοικήσεως

Εξάλλου, με επιστολή της στον Αναπληρωτή Διευθυντή των Κεντρικών Φυλακών, τοποθετείται σήμερα για το ζήτημα και η Επίτροπος Διοικήσεως Μαρία Στυλιανού Λοττίδη. Μεταβιβάζοντας παράπονο του δικηγόρου του Κενάν Αγιάς, η κ. Λοττίδη σημειώνει ότι «κάθε κρατούμενος μπορεί να ζητήσει να εξεταστεί από γιατρό της δικής του επιλογής. Η εξέταση γίνεται με έγκριση και την παρουσία ιατρικού λειτουργού και κατά τις ώρες της υπηρεσίας του στον χώρο των φυλακών, σύμφωνα με τους κανόνες της ιατρικής δεοντολογίας».

Τίθεται δε υπόψιν του παραλήπτη απόφαση του ΕΔΑΔ που αναφέρει πως η ιατρική περίθαλψη από τις Φυλακές δεν σημαίνει πως είναι η πρέπουσα. Έτσι, δημιουργείται η υποχρέωση άμεσης ικανοποίησης του αιτήματος του κρατούμενου για εξέταση από γιατρό της επιλογής του, ιδιαίτερα υπό τις προσωπικές του συνθήκες, κάτω από τις οποίες επίκειται η υποχρεωτική αναχώρηση/έκδοσή του από την Κυπριακή Δημοκρατία στη Γερμανία.