Οι αναφορές για το ανέλεγκτο του Γενικού Εισαγγελέα και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα χαρακτήρισαν τη χθεσινή συζήτηση στην κοινοβουλευτική επιτροπή Ελέγχου με αντικείμενο το προτεινόμενο νομοθετικό πλαίσιο για τη δήλωση περιουσιακών στοιχείων από πολιτειακούς αξιωματούχους.

Κατά την συζήτηση για τον «περί του Προέδρου, των Υπουργών και των Βουλευτών της Κυπριακής Δημοκρατίας τροποιητικό Νόμο» τουλάχιστον δυο βουλευτές-μέλη της επιτροπής τοποθετήθηκαν με έντονο τρόπο.

Ενώ γινόταν η κατ΄ άρθρον συζήτηση του τροποποιητικού νόμου, τόνισαν ότι θα πρέπει να υπάρξει προσθήκη που να υποχρεώνει τους δυο ανώτατους αξιωματούχους της Νομικής Υπηρεσίας, αλλά και τους δικαστές, να υποβάλλουν δήλωση περιουσιακών στοιχείων. Ο λόγος για την Αλεξάνδρα Ατταλίδου και τον Ανδρέα Πασιουρτίδη. Και οι δυο με λογικά επιχειρήματα, ανέπτυξαν τις θέσεις τους, εστιάζοντας και στην ηθική διάσταση του ζητήματος.

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής, Δημήτρης Δημητρίου, δεν διαφώνησε με το πνεύμα των όσων ανέφεραν οι προαναφερθέντες, ωστόσο, αντέταξε τους κινδύνους σε μια τέτοια περίπτωση. Αναφερόμενος σε πανομοιότυπη περίπτωση, έκανε λόγο για ενδεχόμενο αναπομπής του Νόμου, να καταλήξει στα δικαστήριο και να μείνει ανενεργός. Όπως χαρακτηριστικά είπε, αν γίνει προσθήκη για τους επικεφαλής της Γενικής Εισαγγελίας και τους δικαστές, τότε το πιθανότερο θα είναι η κοινωνία να κατηγορεί στο τέλος τους βουλευτές ότι σκοπίμως έπραξαν κάτι τέτοιο, για να μείνει ανενεργή η νομοθεσία.

Νωρίτερα, η Αλεξάνδρα Ατταλίδου είχε θέσει πρώτη το ζήτημα λέγοντας ότι ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, έχουν τεράστια εξουσία στα χέρια τους. Σε άλλο σημείο, η βουλευτής των Οικολόγων μίλησε για εκατονταπλάσια ισχύ που έχουν και ότι χάρη σ΄ αυτή καθορίζουν την τύχη ανθρώπων, για να προσθέσει: «Και θα ελέγχομαι εγώ που ψηφίζω ένα νόμο;».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι τοποθετήσεις του κ. Πασιουρτίδη. Ανάμεσα σ΄ άλλα ανέφερε: «Εάν στον τόπο θα ελέγχονται ορισμένοι και όχι όλοι, να το πούμε να το ξέρουμε. Εάν όμως ο σκοπός της διαφάνειας αφορά όλους, θα πρέπει να βάλουμε τη θέση μας κάτω και εντός του κειμένου και ας έρθει ο καθένας να πεί ‘εγώ δεν θέλω να ελέγχομαι’». Έκανε, ακόμη, λόγο για σχήμα οξύμωρο και διερωτήθηκε: «Οι βουλευτές και οι Υπουργοί είναι πιο επιρρεπείς σε δεκασμό και σε χρηματισμό αλλά εκείνοι οι οποίοι έχουν πιο δραστικές εξουσίες, να μην έχουν έναν έλεγχο;».

Εξάλλου, όπως προκύπτει από τα όσα διαμείφθηκαν χθες, στις επόμενες συνεδρίες θα συζητηθούν θέματα όπως οι επιπτώσεις που θα έχουν αξιωματούχοι, οι οποίοι δεν θα συμμορφώνονται με την υποχρέωση δήλωσης περιουσιακών τους στοιχείων, αλλά και τα μέλη της ανεξάρτητης επιτροπής που θα ελέγχει τα πόθεν έσχες.

Να σημειωθεί ότι ο Δημήτρης Δημητρίου ζήτησε χθες την αυτεπάγγελτη εξέταση θέματος που αφορά τον έλεγχο υψηλόβαθμων υπαλλήλων του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα για αθέμιτο πλουτισμό. Πρόκειται για επικεφαλής τμημάτων και υπηρεσιών, οι οποίοι λαμβάνουν αποφάσεις που επηρεάζουν μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Στον περί Δημόσιας Υπηρεσίας Νόμο του 1990 (1/1990) υπάρχει σχετική πρόνοια, ωστόσο, παραμένει ανενεργή…