Στο κενό πέφτει η εισήγηση του ΔΗΚΟ για συμμετοχή του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΥ, ενώ ίδια φαίνεται ότι θα είναι και η τύχη της πρότασης νόμου του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος για παραμονή των εκτός ΓεΣΥ γιατρών σε νοσηλευτήρια του συστήματος.

Τα δύο μεγάλα κόμματα τάσσονται ενάντια και στις δύο προτάσεις, ενώ χθες, το θέμα απασχόλησε και το Υπουργικό Συμβούλιο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ξεκαθαρίζει ότι η κυβέρνηση είναι κάθετα αντίθετη.

Γνωστή επί των δύο θεμάτων είναι η θετική θέση ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ και η αρνητική του ΑΚΕΛ. Ο ΔΗΣΥ, δημόσια δεν έχει τοποθετηθεί, ωστόσο, πληροφορίες φέρουν το κόμμα να έχει ήδη αποφασίσει ότι δεν θα στηρίξει ούτε τη συμμετοχή του ΠΙΣ στο δ.σ. του ΟΑΥ, αλλά ούτε και την πρόταση νόμου για τους εκτός ΓεΣΥ γιατρούς.

Τα μικρότερα κόμματα δήλωσαν χθες ότι ακόμα δεν έχουν καταλήξει σε αποφάσεις, ωστόσο, εάν ο ΔΗΣΥ όντως τελικά ταχθεί εναντίον, τότε οι πιθανότητες ψήφισης της πρότασης νόμου του ΔΗΚΟ ή περαιτέρω συζήτησης της εισήγησης για την συμμετοχή του ΠΙΣ στο δ.σ. του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (που προϋποθέτει τροποποίηση της νομοθεσίας) εκμηδενίζονται.

Εναντίον και των δύο προτάσεων τάχθηκαν χθες και οι 14 οργανώσεις οι οποίες αποτελούν την Κοινωνική Συμμαχία για το ΓεΣΥ, ενώ ο δημόσιος διάλογος, πέρασε σε άλλο επίπεδο αφού ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Ζαχαρίας Κουλίας, προχώρησε σε κατά μέτωπο επίθεση εναντίον της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου, χαρακτηρίζοντας την ως «παρακλάδι του ΑΚΕΛ».

Συγκεκριμένα και σχολιάζοντας την αντίδραση της ΟΣΑΚ στο ενδεχόμενο συμμετοχής του ΠΙΣ στο δ.σ. του ΟΑΥ, ο κ. Κουλίας είπε: «Οι ασθενείς είναι ένα παρακλάδι του ΑΚΕΛ, το οποίο οργανώθηκε, παίρνει χορηγίες, πήραν την εξουσία και διαχειρίζονται εκατομμύρια. Ποιοι είναι αυτοί οι κύριοι; Μα εξηγούν πόσο καλό είναι το ΓεΣΥ. Αναφέρθηκαν ποτέ σε ένα πρόβλημα του ΓεΣΥ; Διαμαρτυρήθηκαν που διαλύθηκαν τα νοσοκομεία ή που ταλαιπωρούνται οι ασθενείς; Γίνεται να έχουν λόγο οι ασθενείς και οι γιατροί όχι;».

Ο κ. Κουλίας έλαβε χωρίς καθυστέρηση απαντήσεις από μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΣΑΚ μέσω διαδικτύου.

Το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ομοσπονδίας και εκπρόσωπος της ΟΣΑΚ στο δ.σ. του ΟΑΥ, Μίλτος Μιλτιάδους, έγραψε: «Το ξέσπασμα για την ηγεσία της ΟΣΑΚ, γιατί φαίνεται να μην περνά το δικό του(ς) είναι τουλάχιστον αισχρό και δείχνει το επίπεδο των ανθρώπων που κατά τα άλλα παίρνουν αποφάσεις για μας και μας κουνούν το δάχτυλο. “Παρακλάδι του ΑΚΕΛ η ΟΣΑΚ” αλλά περιλαμβάνει αριστίνδην υποψηφίους βουλευτές του ΔΗΣΥ, μέλη του ΔΗΣΥ, προτείνοντες τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Ο πατέρας μου ήταν ιδρυτικό μέλος και εγώ προσωπικά μέλος του ανώτατου του ΔΗΣΥ κι εκ των ιδρυτών της Πρωτοπορίας».

Ιδιαίτερα έντονος στο σχόλιο του και ο εκπρόσωπος Τύπου και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΟΣΑΚ, Δημήτρης Λαμπριανίδης: «Να θυμίσω στον κ. Κουλία ότι ήμουν υποψήφιος βουλευτής με τον ΔΗΣΥ στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές. Επίσης, εγώ τουλάχιστον, ξεχωρίζω τον ΟΑΥ από τον ΟΚΥπΥ και γνωρίζω τις αρμοδιότητες του κάθε οργανισμού. Χορτάσαμε και κουραστήκαμε να ακούμε κουβέντες για εντυπώσεις από τέτοιους βουλευτές. Αποδεικνύουμε το πραγματικό μας ενδιαφέρον καθημερινά για το ΓεΣΥ, ας το αποδείξουν και οι ίδιοι».

Επί της ουσίας του θέματος και όσον αφορά τη συμμετοχή του ΠΙΣ στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΥ η υπουργός Υγείας, πάντως, σε δηλώσεις της στον «Φ», ξεκαθάρισε και δημόσια τη θέση της κυβέρνησης: «Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή τα προβλήματα του ΓεΣΥ είναι πολλά και σοβαρά και εκεί είναι που πρέπει να εστιάσουμε. Στην επίλυση τους. Το υπουργείο Υγείας θεωρεί ότι η συνεισφορά του ΠΙΣ και της επιστημονικής κοινότητας είναι αναγκαία, σημαντική και απαραίτητη. Ταυτόχρονα, προτίθεμαι να προωθήσω ενέργειες που θα ενισχύσουν την παροχή της επιστημονοσύνης των γιατρών μέσα από την επιστημονική επιτροπή ιατρών που προβλέπεται από τον νόμο να λειτουργεί στον ΟΑΥ και είμαι στη διάθεση τους και για εισηγήσεις και για αποφάσεις. Θα ήθελα να δοθεί μια βαρύνουσα αρμοδιότητα σε αυτή την επιτροπή με τη συμμετοχή του ΠΙΣ, ώστε οι αποφάσεις που θα παίρνει να έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα στον τρόπο που θα αποφασίζει στη συνέχεια το διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού. Πάντοτε μιλάμε για καθαρά επιστημονικά θέματα και όχι για οικονομικά».

Έκπληξη προκάλεσαν οι δηλώσεις του προέδρου του ΟΑΥ, Σταύρου Μιχαήλ, ο οποίος τη στιγμή που οι συντεχνίες που συμμετέχουν στο δ.σ. του οργανισμού τάσσονταν ενάντια στην συμμετοχή του ΠΙΣ, ανέφερε ότι τον ίδιο δεν τον ενοχλεί η παρουσία γιατρού στο συμβούλιο. «Για να μπουν οι γιατροί πρέπει να αλλάξει η νομοθεσία. Εμάς δεν μας ενοχλεί η παρουσία γιατρών στο δ.σ. του ΟΑΥ. Δεν νομίζω να μου δημιουργήσει πρόβλημα να είναι ένας γιατρός, απλώς η παρουσία ενός γιατρού και η απουσία άλλων παρόχων, εκεί θα έχουμε πρόβλημα διότι θα θέλουν κι άλλοι να είναι μέσα».

Υπενθυμίζεται ότι ο τέως πρόεδρος του ΟΑΥ, Θωμάς Αντωνίου, υποχρεώθηκε σε παραίτηση επειδή η σύζυγος του είναι φυσιοθεραπεύτρια, άρα πάροχος υπηρεσιών του ΓεΣΥ και ως εκ τούτου υπήρχε ασυμβίβαστο στη συμμετοχή του στο δ.σ. του οργανισμού.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Χτύπησε και πάλι ο Κουλίας

Η αλήθεια είναι ότι το ΓεΣΥ έκοψε σε μεγάλο βαθμό το ρουσφέτι. Θυμίζω ότι σε μια επιστολή που στάλθηκε πέρσι δύο φορές στο Προεδρικό, χωρίς όμως να τύχει της απαραίτητης σημασίας από την προηγούμενη κυβέρνηση και περιελάμβανε σοβαρές καταγγελίες για τον τρόπο λειτουργίας του τμήματος του υπουργείου Υγείας που ασχολείται με τις αποστολές ασθενών στο εξωτερικό αλλά και τις παραπομπές ασθενών σε εκτός ΓεΣΥ νοσοκομεία, γινόταν αναφορά στα ονόματα δύο βουλευτών. Ενός του ΑΚΕΛ και ενός του ΔΗΚΟ. Μπορείτε να μαντέψετε. Χθες, αποκάλεσε την ΟΣΑΚ «παρακλάδι του ΑΚΕΛ». Για τον Ζαχαρία Κουλία, όποιος παλεύει για το ΓεΣΥ είναι ή αριστερός ή πληρωμένος. Τελικά κύριε Κουλία μου, ο ΟΑΥ και ο ΟΚΥπΥ έμαθες ποιες αρμοδιότητες έχουν;