Η Κύπρος χρησιμοποιήθηκε επανειλημμένα ως σκαλοπάτι προκειμένου αλλοδαποί εργάτες και οικιακές βοηθοί, να μεταβαίνουν στην Πορτογαλία με απώτερο στόχο να αποκτήσουν ιδιότητα ευρωπαίου πολίτη.

Όπως αποκάλυψε ο «Φ» την περασμένη Τετάρτη, η Αστυνομία έλαβε έκτακτα μέτρα στα οδοφράγματα, καθώς παρατηρήθηκε όξυνση του φαινομένου διαφυγής από την Κύπρο υπηκόων τρίτων χωρών, αφού πρώτα οι τελευταίοι αποκτούσαν άδεια παραμονής στο νησί μας.

Νεότερες και ασφαλείς πληροφορίες μας, αναφέρουν πως η επιδείνωση της κατάστασης συνδέεται άμεσα με το υφιστάμενο καθεστώς πολιτογραφήσεων στην Πορτογαλία. Συγκεκριμένα, βάσει πολιτικής της νυν κυβέρνησης της ιβηρικής χώρας, ένα αλλοδαπό πρόσωπο μπορεί να αιτηθεί απόκτηση υπηκοότητας εφόσον συμπληρώσει πέντε χρόνια στο εν λόγω κράτος.

Ακριβώς αυτό ήταν που φαίνεται να οδήγησε κυρίως ασιατικής καταγωγής πρόσωπα να εγκαταλείπουν με δόλια μέσα τις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές, λίγους μήνες μετά που αποκτούσαν άδεια εργασίας στο νησί μας.

Μάλιστα, γι’ αυτό το φαινόμενο υπάρχουν αδιάψευστα στοιχεία. Συγκεκριμένα, στην πρεσβεία της Κύπρου στην Πορτογαλία παρατηρήθηκε ραγδαία αύξηση αιτημάτων από υπηκόους τρίτων χωρών για εξασφάλιση πιστοποιητικών από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Τα αλλοδαπά αυτά πρόσωπα διέφευγαν παρανόμως από τα κατεχόμενα έχοντας κυπριακή άδεια παραμονής και στη συνέχεια κατέληγαν στην Πορτογαλία. Απευθύνονταν, λοιπόν, στην πρεσβεία μας στη Λισαβόνα με διάφορα αιτήματα, όπως απόκτηση πιστοποιητικού καλής διαγωγής από την κυπριακή Αστυνομία. Ήθελαν, με άλλα λόγια, να πιστοποιήσουν ότι έχουν λευκό ποινικό μητρώο στην προσπάθειά τους να εγκατασταθούν μόνιμα στην Πορτογαλία.

Στους πρώτους πέντε μήνες του 2023, τα αιτήματα στην κυπριακή πρεσβεία σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2022, παρουσίασαν τετραπλασιασμό. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν πως από τις αρχές του τρέχοντος μήνα, λήφθηκαν μέτρα από το διπλωματικό σώμα ώστε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο.

Για όλη αυτή την κατάσταση είχαν ενημερωθεί αρμοδίως υπηρεσίες της Δημοκρατίας. Άλλωστε, όπως γράψαμε και στο ρεπορτάζ της περασμένης Τετάρτης, η Αστυνομία Κύπρου ήρθε σε συνεννόηση με το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης για αντιμετώπιση της κατάστασης. Το αστυνομικό σώμα αποφάσισε εν τέλει να δεσμεύει τις άδειες παραμονής των αλλοδαπών που περνούν στα κατεχόμενα. Στις 14 Ιουνίου δόθηκαν σχετικές οδηγίες σε όσους αστυνομικούς εκτελούν καθήκοντα στα οδοφράγματα.

Θυμίζουμε πως αλλοδαπά πρόσωπα που περνούσαν στα κατεχόμενα μέσω οδοφραγμάτων, δεν επέστρεφαν ποτέ. Στις πλείστες περιπτώσεις, οι εν λόγω υπήκοοι τρίτων χωρών μόλις διέρχονταν από τα οδοφράγματα στις μη ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές, μετέβαιναν στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου και επιβιβάζονταν σε πτήσεις με προορισμό τον αερολιμένα της Κωνσταντινούπολης. Από εκεί, έπαιρναν αεροπλάνο με προορισμό κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η προσπάθειά τους διευκολυνόταν λόγω του γεγονότος ότι κατείχαν άδεια παραμονής στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Το θέμα έχει πολλές διαστάσεις. Κι αυτό γιατί ημεδαποί εργοδότες είχαν υποβληθεί σε μεγάλα έξοδα για τη διευθέτηση της εργοδότησης των εν λόγω προσώπων στην Κύπρο, ωστόσο έπεσαν θύματα εξαπάτησης, με αποτέλεσμα να έχουν σχετικά μεγάλη οικονομική δαπάνη, χωρίς αντίκρισμα. Έχει, μάλιστα, τονιστεί ότι το φαινόμενο επιβάρυνε ιδιαίτερα τις υπηρεσίες του δημοσίου. Γινόταν λόγος, συγκεκριμένα, για διοικητικό άχθος που επωμίζονται κρατικές υπηρεσίες, αλλά και η Αστυνομία Κύπρου.