Ένα ταξίδι με αεροπλάνο ή με καράβι, αναμφίβολα είναι για όλους μια ευχάριστη διαδικασία, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για σκοπούς αναψυχής. Ποιος/α δεν θα έλεγε όχι σε λίγες μέρες εξόδου από τη ρουτίνα της καθημερινότητας. Είναι όμως για όλους μια ευχάριστη διαδικασία η παραμονή και ο χρόνος αναμονής σε ένα αεροδρόμιο;

Τι συμβαίνει όμως στις περιπτώσεις ανθρώπων με ορατές και μη ορατές αναπηρίες όταν οι μετακινήσεις και ο χρόνος αναμονής σε ένα πολυσχιδές περιβάλλον ενός αεροδρομίου ή ενός επιβατικού λιμανιού, είναι μια δύσκολη διαδικασία γεμάτη προκλήσεις; Ας δούμε μαζί ποιές πρόνοιες υπάρχουν για τους ανθρώπους με ορατές ή αόρατες αναπηρίες ή και μειωμένη κινητικότητα, για να γνωρίζουν όλα όσα μπορούν να ζητήσουν για να ταξιδεύσουν απρόσκοπτα προς τους προορισμούς τους.

Στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου

Το πρόγραμμα Sunflower Lanyard Scheme

Συχνά, στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης αναδύεται μια οικογενειακή φωτογραφία εν ώρα πτήσης. Η μητέρα φοράει στο λαιμό της ένα κορδόνι πράσινου χρώματος με ηλίανθους. Το λουράκι αυτό έχει ως στόχο να δώσει το μήνυμα στους υπόλοιπους επιβάτες ν΄ αναγνωρίσουν ότι σε αυτή την οικογένεια, υπάρχει κάποιο άτομο (στην προκειμένη περίπτωση το παιδί) το οποίο έχει μια ιδιαιτερότητα ή μια αόρατη αναπηρία και έχει το δικαίωμα προτεραιότητας σε διάφορα σημεία του αεροδρομίου. Έτσι, το παιδί παρέμεινε ήρεμο και να ταξιδεύσει απρόσκοπτα με όσο το δυνατόν καλύτερες συνθήκες.

Το συγκεκριμένο λουράκι με τους ηλίανθους, οι επιβάτες με μη ορατές αναπηρίες (αγχώδη διαταραχή, αυτισμό, εγκεφαλικές διαταραχές, νόσος Crohn, Άνοια, δυσκολίες στη μετακίνησης, προβλήματα όρασης και ακοή κ.α) μπορούν να το προμηθευτούν δωρεάν από τα Γραφεία Εξυπηρέτησης ατόμων με αναπηρία και ατόμων με μειωμένη κινητικότητα στις εισόδους των αεροδρομίων και μπορούν να το κρατήσουν και για μελλοντική χρήση.  Στόχος της συγκεκριμένης υπηρεσίας, είναι οι επιβάτες με μη ορατές αναπηρίες που ταξιδεύουν μέσω των Διεθνών Αερολιμένων, να μπορούν διακριτικά να δώσουν το μήνυμα ότι χρειάζονται βοήθεια ή λίγο περισσότερο χρόνο στη μετακίνησή τους. Ωστόσο, ,το κορδόνι των ηλίανθων δεν προσφέρει την υπηρεσία fast track ή προσπέραση σε ουρές.

«Μπορώ να πετάξω»

Μια δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού και επιλέγουν να ταξιδέψουν, είναι να υπάρξουν σε ένα περιβάλλον αεροδρομίου με έντονη δραστηριότητα, κίνηση, φωτεινές επιγραφές κτλ. Τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, εντοπίζοντας την ανάγκη των ατόμων με αυτισμό και των οικογενειών τους, σχεδίασαν και υλοποιούν το πρόγραμμα «Μπορώ να πετάξω», προκειμένου να προσφέρουν ένα όσο το δυνατόν γρηγορότερο κα χωρίς στρες, πέρασμα από όλες τις διαδικασίες των αερολιμένων.

Τα άτομα με αυτισμό αλλά και οι οικογένειες τους, δικαιούνται δωρεάν πρόσβαση στην «Express Lane» του αερολιμένα Λάρνακας  κατόπιν συνεννόησης με το Γραφείο Εξυπηρέτησης Ατόμων με Αναπηρία και Ατόμων με Μειωμένη Κινητικότητα.

Το καπελάκι «Ι can fly» δίδεται δωρεάν στα άτομα με αυτισμό το οποίο διευκολύνει την αναγνώριση του ατόμου με αυτισμό από όλους τους φορείς του αερολιμένα έτσι ώστε να είναι σε θέση να προσφέρουν προτεραιότητα και διευκολύνσεις σε όλα τα σημεία επαφής.

Η λίστα ελέγχου «Μπορώ να πετάξω» είναι ένα διαδραστικό εργαλείο με το οποίο τα άτομα με αυτισμό και οι γονείς/κηδεμόνες τους μπορούν να σημειώνουν κάθε «βήμα» που έχει αποπερατωθεί καθώς διακινούνται στον αερολιμένα για όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες.

Στα άτομα με αυτισμό αλλά και στις οικογένειες τους, προσφέρεται προτεραιότητα στις διαδικασίες Ελέγχου αποσκευών με τη συνοδεία του κατάλληλου Λειτουργού Εξυπηρέτησης.

Δείτε ΕΔΩ όλες τις πληροφορίες

Κατά τη διαδικασία ζύγισης των αποσκευών

 Κατά τη ζύγιση των αποσκευών, το προσωπικό της αερογραμμής είναι σημαντικό να τοποθετήσει τον Κωδικό Ειδικής Εξυπηρέτησης της IATA στην κράτηση του ατόμου με αυτισμό. Ο κωδικός ειδικής εξυπηρέτησης είναι DPNA δηλαδή άτομα με «πνευματική» ή «αναπτυξιακή αναπηρία» τα οποία χρειάζονται βοήθεια.

Κώδικας εξυπηρέτησης ατόμων με αναπηρίες

Σύμφωνα με σχετικό ευρωπαϊκό κανονισμό (1107/2006) για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία ή και μειωμένη κινητικότητα όταν ταξιδεύουν αεροπορικώς, οι επιβάτες που χρειάζονται ανάλογη συνδρομή, πρέπει να ενημερώσουν τον αερομεταφορέα για την ανάγκη και το είδος της παροχής συνδρομής που θα χρειαστούν, τουλάχιστον 48 ώρες πριν από την ώρα της πτήσης. Με τη σειρά του ο αερομεταφορέας ενημερώνει τον παροχέα της υπηρεσίας εξυπηρέτησης ΑμεΑ στα αεροδρόμια Λάρνακας ή Πάφου.

Για το σκοπό αυτό η ΙΑΤΑ έχει καταρτίσει σχετικό κατάλογο με κοινούς «Ειδικούς Κώδικες Εξυπηρέτησης» προκειμένου ο κάθε άνθρωπος με αναπηρία ή μειωμένη κινητικότητα χρειάζεται ανάλογη βοήθεια που να σχετίζεται με τις ανάγκες του, να αναγράφεται στο εισιτήριο του και να είναι αναγνωρίσιμος από το προσωπικό του αερολιμένα.

Άλλες παροχές για ΑμεΑ στους αερολιμένες Λάρνακας και Πάφου

Τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, διαθέτουν επίσης «Προκαθορισμένα Σημεία Άφιξης» τα οποία βρίσκονται μπροστά ακριβώς από τις κτηριακές εγκαταστάσεις και είναι εξοπλισμένα με τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό. Οι ταξιδιώτες με αναπηρίες και οι οικογένειές τους που χρειάζονται βοήθεια μπορούν να πιέσουν το «Πλήκτρο Ειδοποίησης»  για να ανακοινώσουν την άφιξη τους στο «Γραφείο Εξυπηρέτησης Ατόμων με Αναπηρία και Ατόμων με Μειωμένη Κινητικότητα» του αερολιμένα.

Οι υποδομές των αεροδρομίων για τα άτομα με αναπηρία και άτομα μειωμένη κινητικότητα περιλαμβάνουν ακόμη Οδηγό Όδευσης Τυφλών Ατόμων για να καθοδηγεί τα άτομα με προβλήματα όρασης, 22 αποκλειστικές θέσεις στάθμευσης αναπήρων για «Κατόχους Μπλε Κάρτας Στάθμευσης», αυτοκόλλητα υψηλής ευκρίνειας στις γυάλινες αυτόματες πόρτες εισόδου του αερολιμένα για την ασφαλή διακίνηση των ατόμων με μειωμένη όραση και άλλων ευαίσθητων ομάδων όπως τα μικρά παιδιά και οι ηλικιωμένοι, Γραφείο Εξυπηρέτησης ατόμων με αναπηρία και ατόμων με μειωμένη κινητικότητα στον Χώρο των Αναχωρήσεων (Check-In), πάγκους εξυπηρέτησης για πωλήσεις εισιτηρίων στον Χώρο Ζύγισης Αποσκευών Αναχωρήσεων (Check-In) οι οποίοι είναι ειδικά διαμορφωμένοι με μειωμένο ύψος για την καλύτερη εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία και ατόμων με μειωμένη κινητικότητα.

Ακόμα τα δυο κυπριακά αεροδρόμια διαθέτουν σταθμούς φόρτισης για ηλεκτροκίνητα τροχοκαθίσματα, ειδικά διαμορφωμένους πάγκους εξυπηρέτησης του Τμήματος Μετανάστευσης με μειωμένο ύψος στην μια πλευρά για την καλύτερη εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία ή μειωμένη κινητικότητα που χρησιμοποιούν τροχοκάθισμα.

Ακόμη, παρέχονται καθίσματα προτεραιότητας για άτομα με αναπηρία και άτομα με μειωμένη κινητικότητα στους διαδρόμους των Αφίξεων, χαμηλού ύψους αυτόματα μηχανήματα διαβατηριακού ελέγχου «BorderXpress» και χαμηλού ύψους μηχανήματα πληρωμών στους χώρους στάθμευσης.

Σε επίπεδο υγιεινής παρέχονται  χώροι υγιεινής για άνδρες και γυναίκες (Unisex) σε όλους τους χώρους του αεροδρομίου ειδικά διαμορφωμένοι  για άτομα με αναπηρία και άτομα με μειωμένη κινητικότητα.

Επίσης υπάρχει εξειδικευμένο Αποδυτήριο για άτομα με αναπηρία που έχει δημιουργηθεί στο Αεροδρόμιο Λάρνακας («Changing Place»), το πρώτο του είδους του στην Κύπρο. Πρόκειται για ένα δωμάτιο που διαφοροποιείται από τις συνηθισμένες τουαλέτες, καθώς είναι εξοπλισμένο με έναν ανυψωτήρα, έναν πάγκο με ρυθμιζόμενο ύψος και ντουζ, ώστε να προσφέρει δυνατότητα για προσωπική υγιεινή σε άτομα που συνοδεύονται και χρειάζονται τον ειδικό της εξοπλισμό προκειμένου να μπορούν να χρησιμοποιούν τα αποχωρητήρια με ασφάλεια και άνεση, να πλυθούν ή να αλλάξουν, αν χρειαστεί.

Πρόσθετα, υπάρχει RoomMate, μια ηλεκτρονική συσκευή τοίχου, η οποία παρέχει ηχητική περιγραφή του δωματίου για να καθοδηγεί τα άτομα με προβλήματα όρασης.

Δείτε ΕΔΩ όλες τις πληροφορίες

Ισότιμη και προσβάσιμη εξυπηρέτηση σε όλους

Σε δηλώσεις της στο philenews, η Θέκλα Γεωργίου, PRM PRM & Customer Care Officer στη Hermes Airports, ανέφερε:

«Στη Hermes Airports παρέχουμε ισότιμη και προσβάσιμη εξυπηρέτηση σε όλους τους επιβάτες, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με αναπηρία (ΑΜΕΑ) και ατόμων με κινητικά προβλήματα. Ανάμεσα σε άλλα, διαθέτουμε ειδικά σημεία πρόσβασης σε όλους τους χώρους των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου, σηματοδοτημένους χώρους στάθμευσης σε κοντινή απόσταση από τις εισόδους των κτηρίων, υποβοήθηση στον έλεγχο ασφαλείας και προτεραιότητα στις διαδικασίες ελέγχου. Παράλληλα, εμπλουτίσαμε πρόσφατα τις βραβευμένες υπηρεσίες μας, υιοθετώντας το διεθνές πρόγραμμα Sunflower Lanyard, σχεδιασμένο για άτομα με Μη Ορατές αναπηρίες.

Το προσωπικό όλων των εταιρειών των αεροδρομίων έχει εκπαιδευτεί από την ακαδημία που δημιούργησε η Hermes Airports, ώστε να προσεγγίζει και να παρέχει φροντίδα και εξυπηρέτηση στα άτομα με Μη Ορατές Αναπηρίες που επιθυμούν να διακινηθούν ανεξάρτητοι κατά το ταξίδι τους από τα αεροδρόμια. Ένα άλλο πρόγραμμα που εφαρμόζεται στα αεροδρόμια μας από το 2018, ειδικά για την εξυπηρέτηση ατόμων με αυτισμό, είναι το πρόγραμμα Μπορώ να Πετάξω όπου παρέχουμε προτεραιότητα σε όλους τους χώρους και στις διαδικασίες των αεροδρομίων, προσφέροντας το ειδικά σχεδιασμένο μπλε καπελάκι με το σήμα «I Can Fly» στους επιβάτες που το ζητούν. Με αυτό αναγνωρίζονται από την αεροδρομιακή κοινότητα, που έχει επίσης εκπαιδευτεί για το συγκεκριμένο πρόγραμμα από την Hermes Airports.

Διαχρονικός στόχος μας είναι να βελτιώνουμε τις υπηρεσίες μας για την άνετη και απρόσκοπτη κίνηση όλων των επιβατών αλλά και να διευκολύνουμε το ταξίδι του καθενός προσφέροντας μια μεγάλη γκάμα υπηρεσιών»

Στο επιβατικό Λιμάνι Λεμεσού

Το philenews επικοινώνησε με την DP World Limassol, την διαχειρίστρια του τερματικού στο λιμάνι Λεμεσού, αναφορικά με το ζήτημα των προσβάσιμων υποδομών για επιβάτες με αναπηρίες ή και μειωμένη κινητικότητα.

Όπως μας εξήγησε ο κ. Δώρος Αρέστη, βοηθός Διευθυντής του Τμήματος Δημοσίων Σχέσεων της DP World Limassol, το λιμάνι Λεμεσού διαθέτει τις κατάλληλες υποδομές που διασφαλίζουν την απρόσκοπτη πρόσβαση στα άτoμα με μειωμένη κινητικότητα.

Συγκεκριμένα, οι αίθουσες του τερματικού βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο με την επίστρωση του λιμένα, ενώ διαθέτουν ευρύχωρους διαδρόμους και φωτεινές επιγραφές. Το τερματικό διαθέτει επίσης ειδικούς πάγκους εξυπηρέτησης για επιβάτες που βρίσκονται σε αναπηρικό αμαξίδιο αλλά και εύκολη προσβασιμότητα από και προς το επιβατικό. Επιπρόσθετα, το επιβατικό τερματικό, διαθέτει 25 θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ και τουαλέτες οι οποίες είναι ειδικά σχεδιασμένες για άτομα με αναπηρίες. Η εταιρεία είναι επίσης σε θέση να παρέχει υπηρεσίες συνδρομής σε άτομα με αναπηρία ή μειωμένη κινητικότητα.

Η διαχειρίστρια εταιρεία, ανέφερε, συμμορφώνεται με τον Κανονισμό της ΕΕ για τα δικαιώματα των επιβατών στις θαλάσσιες και εσωτερικές πλωτές μεταφορές (1177/2010), συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος των ΑμεΑ για δωρεάν βοήθεια κατά την επιβίβαση και αποβίβαση από το πλοίο, κατά την αλλαγή πλοίου αλλά και κατά την παραμονή τους στον λιμένα. Επιπρόσθετα, η Εταιρεία δεσμεύεται να αποζημιώσει τους ταξιδιώτες με αναπηρίες για ζημιές που δυνατόν να προκύψουν από απώλεια ή βλάβη σε εξοπλισμό κινητικότητας, η οποία οφείλεται σε υπαιτιότητα της. Επιπλέον, το 2019 η εταιρία έλαβε τιμητική διάκριση από τον διεθνή Σύνδεσμος Λιμένων Κρουαζιέρας Μεσογείου Medcruise ως το πιο αποδοτικό Τερματικό Κρουαζιέρας (most efficient Cruise Terminal)

«Στην DP World Limassol, τηρούμε με συνέπεια τις ευρωπαϊκές διατάξεις που αφορούν τα δικαιώματα των επιβατών, και ιδιαίτερα των ταξιδιωτών με αναπηρία ή μειωμένη κινητικότητα. Η ασφάλεια, η άνεση και η διευκόλυνση των ΑμεΑ αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για την εταιρεία μας, ενώ βρισκόμαστε σε συνεχή εγρήγορση, επενδύοντας σε καινοτόμες λύσεις που αναβαθμίζουν την επιβατική εμπειρία, με στόχο την παροχή απρόσκοπτη πρόσβαση και εξυπηρέτησης σε όλους ανεξαιρέτως τους επιβάτες που καταφθάνουν ή αποχωρούν από το Επιβατικό Τερματικό», ανέφερε ο κ. Αρέστη.