Η Κύπρος κατατάσσεται στην τρίτη θέση εντός της Ευρώπης ως προς την ενασχόληση μαθητών με τον στοιχηματισμό, την ίδια στιγμή που σημειώνεται αύξηση της ενασχόλησής τους και με το διαδίκτυο.

Ο τζόγος, ιδίως ο διαδικτυακός, καθώς και η ανάγκη να προστατευτούν από τυχόν εξάρτηση τα παιδιά μέσω και της θέσπισης νομοθετικού πλαισίου, συζητήθηκαν χθες στην επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής. Όπως υπογραμμίστηκε, σε πολλές περιπτώσεις οι γονείς ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να ασχοληθούν με τυχερά παιχνίδια ή τους προσφέρουν την κάλυψη και τα μέσα για ηλεκτρονικό τζόγο. Σε άλλες περιπτώσεις, πάλι, οι σχολικές εφορίες διοργανώνουν τόμπολα για την οικονομική τους ενίσχυση, δίνοντας λάθος μηνύματα. 

Από την πλευρά του, ο εκτελεστικός διευθυντής της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου (ΑΑΕΚ) Κωνσταντίνος Στυλιανού, σημείωσε ότι υπάρχουν ανησυχητικά στοιχεία στην τελευταία πανευρωπαϊκή έρευνα του 2020 σε σχέση με τους ανήλικους και όλες τις νόμιμες ουσίες (αλκοόλ, κάπνισμα ναργιλέ και ηλεκτρονικού τσιγάρου, στοιχηματισμό), οι οποίες έχουν ηλικιακούς περιορισμούς. Η ΑΑΕΚ, ανέφερε, αντιμετωπίζει ολιστικά την εξαρτητική συμπεριφορά και όχι ανά ουσία. Πάντως, είπε, την τελευταία χρονιά δεν υπήρξε καμία αίτηση για τα τρία προγράμματα που προσφέρονται στην Κύπρο. Διευκρίνισε, ακόμη, ότι λόγω του νεαρού της ηλικίας, είναι δύσκολο να καταγραφεί εθισμός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ανήλικοι στον τζόγο με τα κινητά των παππούδων

Εκ μέρους της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων, η Ιωάννα Φιάκκου, είπε μεταξύ άλλων ότι δημιουργήθηκε λίστα φραγής, στην οποία συμπεριλήφθηκαν 18.238 σελίδες που λειτουργούσαν παρανόμως στο διαδίκτυο το 2023, και ότι έγιναν σεμινάρια επιμόρφωσης των εταιρειών στοιχημάτων. Στον αντίποδα, σημείωσε, υπάρχουν 12 εταιρείες που δραστηριοποιούνται νόμιμα στο διαδίκτυο, προσθέτοντας ότι υπάρχει βελτίωση της τεχνογνωσίας των εταιρειών που δραστηριοποιούνται. «Υπάρχει παρανομία, αλλά είναι πολύ περιορισμένη σε σύγκριση με τα προηγούμενα εφτά χρόνια», τόνισε η κ. Φιάκκου.

Εξέφρασε την αντίθεσή της στη διοργάνωση τόμπολας από τις Σχολικές Εφορίες, υποδεικνύοντας ότι πρέπει να ρυθμιστεί η διεξαγωγή του εν λόγω παιχνιδιού. Επιπρόσθετα, είπε ότι ρυθμίζεται ο κώδικας διαφήμισης του στοιχήματος, βάσει ερευνών που έχουν διεξαχθεί. Στόχος, όπως εξήγησε, είναι να υπάρχει ισοζύγιο μεταξύ της βιωσιμότητας των εταιρειών ηλεκτρονικών τυχερών παιχνιδιών και της προστασίας των παικτών. Ο ετησίως τζίρος του κλάδου, όπως διευκρίνισε, είναι γύρω στο €1 δισ.

Αναγνωρίζοντας ότι οι ενήλικοι ασχολούνται με το στοιχηματισμό, υπογράμμισε ότι υπάρχουν δράσεις καθώς και στρατηγική ώστε να επιτευχθεί σε βάθος χρόνου να περιοριστεί η παθολογική ενασχόληση με τον τζόγο.

Από την πλευρά της, η Έλενα Παπαμιχαήλ εκπρόσωπος του υπουργείου Παιδείας, επεσήμανε ότι υπάρχουν πρωτόκολλα παραπομπής μαθητών σε θεραπευτικά κέντρα και ότι λειτουργεί η τηλεφωνική γραμμή 1480 του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου για καταγγελία περιστατικών εξάρτησης.

Η Ντόρις Καμαρά, εκ μέρους των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, υπογράμμισε ότι υπάρχει αύξηση στην ενασχόληση νεαρών με τα ηλεκτρονικά τυχερά παιχνίδια, αφού είναι πιο προσβάσιμη, πιο φθηνή, ανώνυμη, ελεύθερη και μπορεί να γίνει από το σπίτι ή από το σχολείο. Πολλές φορές, συνέχισε, οι γονείς γνωρίζουν αλλά δυσκολεύονται να ανταποκριθούν σε περιπτώσεις ενασχόλησης των παιδιών τους με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια.

Σε αυτό συνέβαλε και η πανδημία, εξήγησε. Υπογράμμισε, παράλληλα, ότι παρατηρείται αύξηση της ενασχόλησης των παιδιών με το διαδίκτυο και ότι οι γονείς τους είναι εφησυχασμένοι επειδή βλέπουν τα παιδιά τους εντός της οικίας τους.

Εκ μέρους της Επιτρόπου Προστασίας Δικαιωμάτων των Παιδιών, συστάθηκε μεταξύ άλλων η εκπόνηση προγραμμάτων ψηφιακού γραμματισμού σε γονείς και παιδιά για τη χρήση του διαδικτύου, η διεξαγωγή ενημερωτικών εκστρατειών, η δημιουργία εξειδικευμένων προγραμμάτων παρέμβασης.