Ακριβά πληρώνουμε την ανομβρία και τα μισοάδεια φράγματα, καθώς το κόστος για τις αφαλατώσεις ξεπερνά τις €230.000 ημερησίως.

Όπως ανέφερε στον «Φ» η αναπληρώτρια διευθύντρια του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, Λία Γεωργίου, οι ανάγκες νερού στα αστικά κέντρα καλύπτονται από τις πέντε αφαλατώσεις που λειτουργούν στο μέγιστο βαθμό τους, ενώ λαμβάνεται συμπλήρωμα και από τα φράγματα. Το κόστος, είπε, ανέρχεται από €1 και κάτι έως €1,8 ανά κυβικό μέτρο, ενώ ημερησίως παράγονται 230.000 κυβικά μέτρα νερού, τα οποία και αξιοποιούνται.

«Οι αφαλατώσεις είναι ενεργοβόρες και στοιχίζουν», υπογράμμισε η κ. Γεωργίου και πρόσθεσε ότι το 80% της τιμής ανά κυβικό μέτρο αφορά στην ηλεκτρική ενέργεια που απαιτείται. Είπε, μάλιστα, πως δεν υπάρχει δυνατότητα σε αυτή τη φάση να μειωθεί το εν λόγω κόστος, καθώς πρόκειται για συμβόλαια και συμβάσεις 20ετίας με τις ανάδοχες εταιρείες. «Υπάρχουν κάποιες σκέψεις για τη δυνατότητα συνδρομής από φωτοβολταϊκά, όμως οι αφαλατώσεις είναι τόσο ενεργοβόρες που ενδεχομένως και πάλι να μην σημειωθεί αισθητή μείωση της τιμής», είπε.

«Η φετινή είναι μια ξηρή χρόνια. Δεν μας βοήθησε η φύση», ανέφερε και πρόσθεσε ότι υπάρχει πολύ μεγάλη διαφορά στις εισροές σε σύγκριση με προηγούμενα έτη καθώς και ότι από τον Ιούνιο δεν μπήκε ούτε σταγόνα στα φράγματα. «Τα στοιχεία είναι αποθαρρυντικά καθώς φέτος είναι κατά 21,3% λιγότερο αποθηκευμένο νερό σε σύγκριση με πέρσι». Η πληρότητα βρίσκεται στο 57% με 165,8 εκατ. κ.μ. νερού, ενώ πέρσι ήταν στο 78% με 227,5 εκατ. κ.μ. νερού.

«Πρέπει να γίνει δεύτερη μας φύση να προσέχουμε την κατανάλωση. Το νερό μας πρέπει να το προστατέψουμε. Αν το εξαντλήσουμε, πέρα από το κόστος, υπάρχει ο κίνδυνος τα σπίτια να απολαμβάνουν μειωμένες παροχές νερού. Πρέπει να το χρησιμοποιούμε σωστά, ώστε να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε πάντοτε νερό», υπογράμμισε η κ. Γεωργίου. Εξάλλου, είπε, το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων χρειάστηκε να λάβει μέτρα λόγω της ανομβρίας και των περιορισμένων ποσοτήτων νερού που είναι στα φράγματα. «Προχωρήσαμε σε μειώσεις ποσοτήτων νερού για τις ανάγκες της άρδευσης, η οποία στηρίζεται εξ ολοκλήρου στα φράγματα».

Η κ. Γεωργίου απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες, να επιδεικνύουν υδατική συνείδηση και παράλληλα όπου εντοπίζουν διαρροές να καλούν στο Τμήμα Υδατοπρομήθειας και να ενημερώνουν για το περιστατικό, ώστε να γίνονται οι επισκευές το συντομότερο δυνατό. «Χρειάζεται η συνεργασία όλων μας», κατέληξε.