Πολλά είναι τα εκατομμύρια που πληρώνει η Δημοκρατία σε νομικούς οίκους του εξωτερικού και σε εμπειρογνώμονες που εκπροσωπούν τη χώρα σε Διεθνή Δικαστήρια, Διεθνή Διαιτητικά Δικαστήρια, στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε δικαστήρια άλλων χώρων.

Αύριο, τα μέλη της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών καλούνται να εξετάσουν αίτημα του Υπουργείου Οικονομικών για την αποδέσμευση κονδυλίου €7 εκατ. που αφορά τα έξοδα συμβάσεων σε δικηγόρους του εξωτερικού.

Το κονδύλι θα χρησιμοποιηθεί και για την καταβολή του ΦΠΑ με τη μέθοδο της αντίστροφης χρέωσης, το οποίο αντιστοιχεί σε πληρωμές που διεκπεραιώθηκαν την περίοδο 2015-2021 σε νομικό οίκο στο εξωτερικό για την εκπροσώπηση της Δημοκρατίας σε διαιτησίες, για θέματα οικονομίας.

Αναλυτικά, ποσό €4.3 εκατ. θα καλύψει το κόστος των συμβάσεων με νομικούς οίκους του εξωτερικού που αφορά τις εξής υποθέσεις:

– Εκπροσώπηση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε δύο διαιτησίες που εκκίνησε εναντίον της Δημοκρατίας ο ανάδοχος των συμβάσεων για τις μονάδες αφαλάτωσης Λάρνακας και Λεμεσού. Το κόστος είναι €2.6 εκατ.

– Εκπροσώπηση της χώρας σε διαιτησία που κίνησε εναντίον της Δημοκρατίας ο ανάδοχος της σύμβασης παραχώρησης του τερματικού γενικού εμπορίου (DPWL) LOT3 στο λιμάνι Λεμεσού, για διαφορές που προκύπτουν από τη σύμβαση υπηρεσιών και την παροχή νομικών συμβουλών €900 χιλ.

– Υποθέσεις σε κράτη μέλη της ΕΕ σε τρίτες χώρες για κατοχύρωση του ονόματος «Χαλλούμι» και προστασία των εμπορικών σημάτων εντός της ΕΕ και τρίτων χωρών €357 χιλ.

– Εκπροσώπηση της Δημοκρατίας σε διαιτησία εναντίον της Hermes για διαφορές που προκύπτουν από τη σύμβαση παραχώρησης των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου και παροχή νομικών συμβουλών για τις διαπραγματεύσεις και εξεύρεση φιλικού διακανονισμού, €145 χιλ.

– Εκπροσώπηση της Δημοκρατίας σε Διαιτητικό Δικαστήριο, στη βάση των Διεθνών Διμερών Συμβάσεων για προστασία επενδύσεων, €85 χιλ.

– Πληρωμές προς εμπειρογνώμονες για τον χειρισμό της επιτήρησης απόφασης της Δ’ Διακρατικής για την πτυχή του περιουσιακού για τους εκτοπισμένους €78.540.

– Νομικές συμβουλές σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ για το κοίτασμα Αφροδίτη, €76 χιλ.

Παράλληλα, καλύπτεται κονδύλι €13 χιλ. για την παροχή νομικών συμβουλών για τη διαχείριση του συμβολαίου αναλογικού καταμερισμού για το τεμάχιο 12 Αφροδίτη της κυπριακής ΑΟΖ.

–       Ποσό €2.7 εκατ. για  την καταβολή του ΦΠΑ με τη μέθοδο της αντίστροφης χρέωσης, για πληρωμές που έγιναν σε νομικό οίκο του εξωτερικού, για τις οποίες η Νομική Υπηρεσία ως λήπτης υπηρεσιών όφειλε την απόδοση του ΦΠΑ.