Ιδιαίτερα καυτός ήταν ο Ιούλιος για την Πυροσβεστική Υπηρεσία, αφού ανταποκρίθηκε σε ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό πυρκαγιών σε σύγκριση με πέρσι. Αυξημένες ήταν και οι πυρκαγιές τον περασμένο μήνα, γεγονός που ανάγκασε το Τμήμα Δασών να βρίσκεται σε συνεχή εγρήγορση.

Όπως δήλωσε στον «Φ» ο Αρχιπύραρχος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Νίκος Λογγίνος, ο φετινός Ιούλιος ήταν ο πιο θερμός των τελευταίων τριών ετών, αφού ξέσπασαν 570 πυρκαγιές σε ύπαιθρο και σε αστικές περιοχές, σε σύγκριση με 518 που είχαν ξεσπάσει το 2021, όσες και το 2022. Οι φωτιές στην ύπαιθρο φέτος ανήλθαν στις 321 όσες και πέρσι, σημειώθηκε όμως αύξηση στις αστικές πυρκαγιές αφού έφτασαν τις 249 σε σύγκριση με 195 πέρσι.

Ο κ. Λογγίνος απέδωσε την αύξηση στην κλιματική αλλαγή αλλά και στη δράση εμπρηστών. «Βλέπουμε τι γίνεται στην Ευρώπη και στον κόσμο», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «η Κύπρος επηρεάζεται από τις πολύ ψηλές θερμοκρασίες και αυτό φαίνεται και από τον αυξημένο αριθμό πυρκαγιών που αντιμετωπίζουμε φέτος». «Ελπίζουμε», πρόσθεσε, «ο Αύγουστος να είναι καλύτερος», ενώ τόνισε ότι όποιος κι αν είναι ο λόγος που ξεσπά μια πυρκαγιά, είτε σκόπιμα είτε από λάθος, είτε από ατύχημα, πρέπει να είμαστε όλοι πολύ προσεκτικοί.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον Αρχιπύραρχο, προχωρούν οι σχεδιασμοί που έγιναν μετά τη φονική πυρκαγιά στην περιοχή Αρακαπά – Οδού το 2021, τόσο για σκοπούς πρόληψης όσο και για εντοπισμό των εμπρηστών.

Ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά στην ορεινή Λεμεσό, τα εμπλεκόμενα υπουργεία και Υπηρεσίες προχωρούν στην υλοποίηση των σχεδιασμών που έγιναν από ομάδα ειδικών με τον συντονισμό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Ήδη, όπως αναφέρθηκε στον «Φ», υπάρχει απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για καλύτερη διαχείριση των πυρκαγιών με μέσα νέας τεχνολογίας. Ανάμεσα στους σχεδιασμούς που έγιναν είναι η εγκατάσταση καμερών παρακολούθησης σε σημεία δρόμων που καλύπτουν περιοχές στις οποίες συχνά – πυκνά ξεσπούν πυρκαγιές, καθώς και θερμικές κάμερες που ανιχνεύουν φωτιές.

Όπως δήλωσε ο Αρχιπύραρχος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, η πρώτη φάση του ολιστικού προγράμματος που άρχισε μετά την πυρκαγιά στον Αρακαπά έχει ολοκληρωθεί και τώρα μπήκαμε στη δεύτερη. Η Επιτροπή, που έχει συσταθεί υπό την προεδρία του ιδίου, θ’ αρχίσει από τον Σεπτέμβριο τις συνεδρίες ώστε να λάβει οριστικές αποφάσεις για τα μέτρα που θα προωθηθούν. Ήδη, όπως ανέφερε, θα τοποθετηθούν νέοι αισθητήρες ανίχνευσης φωτιάς σε περιοχές της υπαίθρου καθώς και στις βιομηχανικές περιοχές. Αυτή τη στιγμή, πρόσθεσε, οι βιομηχανικές ζώνες, με όλα τα εύφλεκτα και επικίνδυνα υλικά, δεν επιτηρούνται από κανέναν και όταν ξεσπάσει μια πυρκαγιά, μπορεί να γίνει αντιληπτή μετά από αρκετό χρονικό διάστημα, όταν πλέον θα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Με τους αισθητήρες, μια πυρκαγιά θα ανιχνεύεται σε πρώιμο στάδιο ώστε οι δυνάμεις πυρόσβεσης να ανταποκρίνονται έγκαιρα.

Επίσης, προωθείται η απόκτηση σύγχρονου Συντονιστικού Κέντρου για την Πυροσβεστική Υπηρεσία, το οποίο θα είναι μετακινούμενο και θα έχει εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας. Η πρώτη προσπάθεια που έγινε το 2020 απέτυχε και η προσφορά ακυρώθηκε αφού το κόστος ήταν τεράστιο, ενώ τώρα θα γίνουν νέες διαδικασίες ώστε όλα να γίνουν όπως πρέπει.

Σύμφωνα με τον Αρχιπύραρχο, προωθείται, επίσης, η εξασφάλιση ενός λογισμικού προγράμματος στο οποίο θα καταχωρούνται όλα τα επικίνδυνα υλικά που εισάγονται για σκοπούς βιομηχανιών και θα παρακολουθούνται (όπως το πού είναι τοποθετημένα, πόσο υλικό υπάρχει και ποιας διαχείρισης τυγχάνει). Έτσι η Πυροσβεστική Υπηρεσία θα έχει εικόνα τι θ’ αντιμετωπίσει όταν σπεύδει σε μια πυρκαγιά σε βιομηχανική περιοχή.

Σύμφωνε με πληροφορίες μας, ανάμεσα στις εισηγήσεις των ειδικών είναι η μελέτη για απόκτηση νέων πυροσβεστικών πτητικών μέσων, καθώς και η αγορά ενός μεταγωγικού αεροπλάνου, το οποίο θα δύναται να μεταφέρει και προσωπικό. Η Κύπρος είναι η μοναδική χώρα στην περιοχή που δεν διαθέτει τέτοιο μέσο και όταν καλείται να ανταποκριθεί στις συμβατικές ή άλλες υποχρεώσεις της, αποστέλλει βοήθεια μόνο σε προσωπικό, όχι όμως σε μέσα πυρόσβεσης, πλην πτητικών. Η απόφαση για την απόκτηση ενός τέτοιου σκάφους δεν είναι εύκολη, αφού προϋποθέτει τη διάθεση ενός σημαντικού κονδυλίου. Ωστόσο, εκτιμάται ότι είναι καιρός η χώρα μας ν’ αποκτήσει ένα τέτοιο αεροσκάφος ώστε να μπορεί να προσφέρει βοήθεια σε γειτονικά κράτη, όπως αυτή έρχεται όταν τη ζητήσουμε.

Σχετικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στο προσεχές διάστημα από το Υπουργικό Συμβούλιο, αφού μελετηθούν τα κόστη και ζυγιστούν οι δαπάνες ανάλογα και με τα δημόσια οικονομικά. Πάντως, στους προϋπολογισμούς του 2024 δεν περιλαμβάνεται η αγορά τέτοιου αεροσκάφους.

Κάμερες επιτήρησης και για εμπρηστές

Μιλώντας στον «Φ», ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Γεωργίας, Ανδρέας Γρηγορίου, ανέφερε ότι υπάρχει ένας οδικός χάρτης για το θέμα της αγοράς εξοπλισμού και αξιοποίησης της τεχνολογίας όσον αφορά στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Ωστόσο, δεν θέλησε να επεκταθεί περισσότερο, τονίζοντας ότι αυτά είναι ζητήματα που θα εξεταστούν όταν πρέπει. Ο ίδιος ανέφερε ότι υλοποιείται ένα σχέδιο αγοράς τεσσάρων θερμικών καμερών οι οποίες θα εγκατασταθούν στα δάση της Κύπρου. Ήδη η μια κάμερα έχει εγκατασταθεί και αναμένεται η τοποθέτηση και των άλλων τριών. Οι κάμερες αυτές έχουν ακτίνα δράσης μέχρι δέκα χιλιόμετρα και μπορούν να ανιχνεύσουν πυρκαγιά με όγκο ενός μέτρου και άνω. «Αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς», τόνισε ο κ. Γρηγορίου, προσθέτοντας ότι όταν μια πυρκαγιά εντοπιστεί έγκαιρα, τότε είναι πιο εύκολο να καταπολεμηθεί πριν επεκταθεί.

Τόνισε, επίσης, την ανάγκη να αγοραστούν και άλλες κάμερες επιτήρησης κάποιων περιοχών ώστε να δρουν προληπτικά στο άναμμα σκόπιμης ή μη φωτιάς. Όπως έχει διαφανεί από τις πρόσφατες πυρκαγιές, κυρίως στη Λεμεσό και Πάφο, κάποιοι σκόπιμα βάζουν φωτιές χωρίς να εντοπίζονται με αποτέλεσμα να καίγονται τα δάση μας χωρίς κανένας να λογοδοτεί. Με τις κάμερες που θα εγκατασταθούν σε καίρια σημεία των δρόμων, θα μπορεί να εξετάζεται ποιος είχε περάσει από το σημείο την ώρα της φωτιάς οπόταν να εντοπίζονται οι εμπρηστές. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι όσοι γνωρίζουν ότι υπάρχουν κάμερες θα το σκεφτούν διπλά αν θα βάλουν φωτιά.

Τέλος, ο κ. Γρηγορίου ανέφερε ότι προχωρούν με προσφορές για την απόκτηση δύο νέων πτητικών μέσων πυρόσβεσης, όπως αυτά που διαθέτει το Τμήμα Δασών.