Ο ΟΑΥ οφείλει επιτέλους να εφαρμόσει τη νομοθεσία και να αναλάβει την αποστολή ασθενών στο εξωτερικό», τονίζει η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου, ξεκαθαρίζοντας ότι «πλέον οι οργανωμένοι ασθενείς δεν πρόκειται να δεχθούν δικαιολογίες από κάνενα».

«Για το πρώτο εξάμηνο του 2023, το υπουργείο Υγείας έστειλε στον ΟΑΥ λογαριασμό €12 εκατομμυρίων», ανέφερε στον «Φ» ο εκπρόσωπος της ΟΣΑΚ στο διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού, Μίλτος Μιλτιάδους. «Η ευθύνη του οργανισμού έναντι των δικαιούχων του συστήματος, έναντι του νόμου, επιβάλλει τον έλεγχο των περιστατικών που εγκρίθηκαν αλλά και των περιστατικών που δεν εγκρίθηκαν», είπε και πρόσθεσε ότι για τον ίδιο προσωπικά, «το σημαντικότερο, είναι να γνωρίζουμε πώς έγινε διαχείριση όλων των περιστατικών αλλά, η διαδικασία και για αυτά που έχουν εγκριθεί αλλά και για όσα δεν έφτασαν ποτέ στην αρμόδια επιτροπή, εξακολουθεί να γίνεται εκτός ΓεΣΥ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ξεκαθαρίζουν λογαριασμούς, κράτος, ΟΑΥ και ΟΚΥπΥ

Ο ΟΑΥ, «επιτέλους πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Δεν είναι δυνατόν τέσσερα χρόνια μετά την εφαρμογή του ΓεΣΥ, να μην εφαρμόζεται η νομοθεσία και είναι αδιανόητο, να συνεχίζει ο ΟΑΥ να μην αναλαμβάνει την αποστολή ασθενών στο εξωτερικό, ως οφείλει,  αλλά να πληρώνει αρκετά εκατομμύρια ευρώ στο υπουργείο Υγείας, για υπηρεσίες οι οποίες θα έπρεπε προ πολλού να αποτελούν μέρος του ΓεΣΥ», ανέφερε ο κ. Μιλτιάδους.

Το θέμα, υπενθύμισε, «ανακινήθηκε ξανά πριν από έναν χρόνο, όταν γιατροί του ΓεΣΥ και ιδιοκτήτες νοσοκομείων του συστήματος διαμαρτυρήθηκαν δημόσια αλλά και στην ΟΣΑΚ, για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα υπό το υπουργείο Υγείας.

Το θέμα συζητήθηκε ξανά και ακούστηκαν έντονα, οι φωνές που ήθελαν το πρόγραμμα να εντάσσεται κάτω από τον ΟΑΥ. Η απάντηση που δόθηκε τότε, με επιστολή του υπουργείου Υγείας προς τον ΟΑΥ, είναι ότι είναι πολιτική απόφαση να παραμένει το πρόγραμμα επιδότησης ασθενών του εξωτερικού, στο Υπουργείο. Ως ΟΣΑΚ, αυτό μας βρίσκει κάθετα αντίθετους και θεωρούμε ότι πρέπει, επιτέλους να εφαρμοστεί πλήρως η νομοθεσία του ΓεΣΥ και όλες οι υπηρεσίες που προβλέπεται, να αναληφθούν από τον ΟΑΥ, είτε αυτές αφορούν φάρμακα, παραπομπές ή οτιδήποτε άλλο».

«Άποψη μας», πρόσθεσε, «είναι ότι ο ΟΑΥ οφείλει να δημιουργήσει μια “Ομάδα Άμεσης Αντίδρασης”, που να λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, όλες τις μέρες του χρόνου και να αναλαμβάνει με αποφασιστικότητα τη διαχείριση εκείνων των περιστατικών τα οποία απαιτούν άμεση παραπομπή σε νοσηλευτήρια στο εξωτερικό για εξειδικευμένες εξετάσεις και επεμβάσεις. Σε αυτή τη διαδικασία, τα ιατροσυμβούλια που καλούνται να αποφασίσουν για τα περιστατικά, αποτελούνται μέχρι τώρα από ιατρούς των δημόσιων νοσηλευτηρίων. Όπως σε όλες τις ανάλογες επιτροπές που συστήνονται από τον ΟΑΥ, επιβάλλεται να αξιοποιούνται ιατροί οι οποίοι προέρχονται από όλους τους παρόχους και όχι μόνο από το δημόσιο».

Ο ΟΑΥ, συνέχισε ο κ. Μιλτιάδους, «χειρίζεται έναν προϋπολογισμό πέραν των ενάμιση δισ. ευρώ και η οποιαδήποτε συζήτηση για πιθανές εξοικονομήσεις έγιναν ή όχι από το υπουργείο Υγείας, επειδή ένα πρόγραμμα €22 εκατ. παραμένει εκτός του ελέγχου του οργανισμού, είναι άνευ ουσίας». Αντίθετα με τα όσα λέγονται, είπε, «εμείς ως ασθενείς καθημερινά επισημαίνουμε ότι ο ΟΑΥ λαμβάνει, σε αρκετές περιπτώσεις, αποφάσεις οι οποίες έχουν ως βάση τις εξοικονομήσεις. Με αυτό στο μυαλό, η έγνοια μας για τη μεταφορά του προγράμματος στον ΟΑΥ είναι το αν, στην προσπάθεια για να εφαρμοστεί μια επιθυμητή, φρόνιμη οικονομική διαχείριση, τεθούν αυστηρότερα κριτήρια από ότι πρέπει και κάποια περιστατικά δεν λάβουν την υπηρεσία που χρειάζονται, κι όχι το αντίθετο».

Εκείνο που η ΟΣΑΚ διεκδικεί, είπε συνεχίζοντας ο εκπρόσωπος των οργανωμένων ασθενών στο δ.σ. του ΟΑΥ, «είναι αυτό που ζητά εδώ και έναν και πλέον χρόνο και το έχει θέσει και επίσημα σε σχετική συζήτηση στο δ.σ.: Να αποσπαστούν στον ΟΑΥ για κάποιο διάστημα οι λειτουργοί του υπουργείου Υγείας οι οποίοι απασχολούνται στον συγκεκριμένο τομέα και γνωρίζουν τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες των περιστατικών. Να αναλάβουν, να στηθεί ο απαραίτητος μηχανισμός στον ΟΑΥ και να εκπαιδεύσουν και λειτουργούς του ΟΑΥ παράλληλα, ώστε να κλείσει κι αυτή η εκκρεμότητα κι αν χρειάζεται να προσληφθούν επιπρόσθετοι λειτουργοί, να προσληφθούν».

Ο κ. Μιλτιάδους είπε, επίσης, ότι «ένας σημαντικός λόγος που απαιτεί την ένταξη του προγράμματος κάτω από τον ΟΑΥ, είναι η καταγραφή των ιατρικών πράξεων και θεραπειών, στο λογισμικό σύστημα του ΟΑΥ. Αν υπάρχουν θέματα ασυμβατότητας με το λογισμικό του ΟΑΥ, υπάρχουν λύσεις, φτάνει να υπάρχει η πρόθεση. Πολύ μεγαλύτερα προβλήματα ασυμβατότητας έχουν λυθεί, αθόρυβα, με συστήματα εργαστηρίων, νοσηλευτηρίων, οπότε αυτό δεν μπορεί να αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα».

Καταλήγοντας, ο κ. Μιλτιάδους τόνισε ότι «η εφαρμογή της νομοθεσίας και η ένταξη όλων των προβλεπόμενων υπηρεσιών στο ΓεΣΥ, είναι το ζητούμενο από τον ΟΑΥ. Τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο. Πρέπει να θυμόμαστε ότι το ΓεΣΥ δίνει πρόσβαση σε όλους, καθολικά, και γι’ αυτό και η επιμονή μας. Η ΟΣΑΚ, αυτή τη φορά, δεν θα δεχθεί δικαιολογίες από κανέναν. Η εφαρμογή ενός μηχανισμού που θα εξυπηρετεί όλα τα περιστατικά που απαιτούν αποστολή δικαιούχων του ΓεΣΥ σε ιατρικά κέντρα του εξωτερικού για εξειδικευμένες εξετάσεις ή επεμβάσεις 24 ώρες την ημέρα, 365 μέρες τον χρόνο είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσει το ΓεΣΥ».

Πληρώνουν εκατομμύρια χωρίς δικαιολογητικά


Στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΥ, πέραν από το σχετικό αίτημα για καταβολή €12 εκατ., στάλθηκε και πίνακας στον οποίο αναφέρονται στην ουσία μόνο τα ποσά που καταβλήθηκαν σε κάθε περίπτωση και το όνομα του ασθενή. Τα ποσά δικαιολογούνται υπό τους τίτλους: «Πληρωμές εξωτερικού σε ευρώ σε χώρες της ΕΕ», «Άλλες πληρωμές σε ξένο νοσοκομείο» και «Άλλες πληρωμές»

Ο ΟΑΥ, έχει το δικαίωμα να ελέγξει τους φακέλους ασθενών που έχουν παραπεμφθεί στο εξωτερικό, ωστόσο, η διαδικασία αυτή κρίνεται άνευ ουσίας καθώς πρόκειται για εκατοντάδες περιστατικά τα οποία δεν κρίνεται σκόπιμο να ελέγχονται εκ των υστέρων.

Αναφέρεται ότι για το έτος 2023, στον προϋπολογισμό του ΓεΣΥ περιλαμβάνεται συνολικό κονδύλι €22 εκατ. για την αποστολή ασθενών στο εξωτερικό και ο ΟΑΥ έχει ήδη ξεκαθαρίσει τη θέση του στο υπουργείο Υγείας επισημαίνοντας ότι το διαθέσιμο κονδύλι για το δεύτερο εξάμηνο του έτους είναι €10 εκατ.

Τέλος, όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», ο ΟΑΥ είναι έτοιμος να αναλάβει την αποστολή ασθενών στο εξωτερικό. Προϋπόθεση, η απόσπαση των εξειδικευμένων λειτουργών του υπουργείου Υγείας στον οργανισμό. Θετική σε μια τέτοια προοπτική παρουσιάζεται και η υπουργός Υγείας.