Μαθητής σε τροχοκάθισμα δένονταν με σχοινί για την ασφάλειά του στο σχολικό λεωφορείο, άλλος συγκρούστηκε με το τροχοκάθισμα επειδή δεν υπήρχε πρόνοια στο λεωφορείο, άλλος έμεινε εκτός ξενάγησης σε μουσείο καθώς δεν προσφερόταν ανελκυστήρας, άλλοι είναι χωρίς συνοδό, ενώ δεκάδες αντιμετωπίζουν bullying για την αναπηρία τους από τους συμμαθητές τους. Πρόκειται για ορισμένα από τα τριτοκοσμικά περιστατικά με πρωταγωνιστές μαθητές με αναπηρία, τα οποία καταγγέλθηκαν χθες στην κοινοβουλευτική επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ξεσηκώνοντας αντιδράσεις.

Στη διάρκεια της συζήτησης, ο Κώστας Γρουτίδης, πατέρας ενός μαθητή σε τροχοκάθισμα κατήγγειλε ότι το σχολείο του παιδιού του οργάνωσε εκδρομή, όμως τα λεωφορεία που έστειλε η συμβαλλόμενη εταιρεία είχαν θέση μόνο για έναν εκ τους δύο μαθητές του σχολείου που είναι σε τροχοκάθισμα. Το παιδί του τοποθετήθηκε στο λεωφορείο και δέθηκε πρόχειρα, με αποτέλεσμα σε απότομο φρενάρισμα του οδηγού να «τουμπάρει» στα δεξιά καθίσματα. Παρά το περιστατικό, στην επόμενη εκδρομή η εταιρία έστειλε και πάλι λεωφορείο για μια θέση τροχοκαθίσματος, με αποτέλεσμα να αναλαμβάνει τη μεταφορά του παιδιού ο γονέας του.

Ο πρόεδρος της Παγκυπριας Ομοσπονδίας Συνδέσμων Γονέων Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες (ΠΟΣΥΓΟΠΕΑ), Χρίστος Αυγουστίνος, ανέφερε ότι υπάρχουν και άλλες καταγγελίες. Μια από αυτές, η οποία αναφέρθηκε από το γονέα και στην υπουργό Παιδείας, αφορά μαθητή σε τροχοκάθισμα που τον «έδεναν με σχοινί» στο λεωφορείο, γυρισμένος αντίστροφα να κοιτάει προς τα πίσω, για έναν ολόκληρο μήνα στη διάρκεια του 2023. Υπογραμμίστηκε ότι το λεωφορείο δεν είχε τις απαραίτητες πρόνοιες και ότι ο οδηγός δεν ήξερε πώς να δέσει το παιδί.

Αναφέρθηκαν ακόμη περιπτώσεις παιδιών που δεν είχαν πρόσβαση σε δραστηριότητες εντός και εκτός σχολείων. Ότι δεν έχουν συνοδούς και ότι αντιμετωπίζουν bullying, καθώς δεν γίνεται καμία προετοιμασία στις μονάδες γύρω από την αναπηρία.

Από τη συζήτηση απουσίαζε το υπουργείο Παιδείας, για το οποίο αναφέρθηκε πως έγινε γραμματειακό σφάλμα. Εντούτοις εκ μέρους του υπουργείου Μεταφορών σημειώθηκε σε συνεννόηση και με το υπουργείο Παιδείας, ετοιμάζεται κατάλογος που θα δοθεί στα σχολεία για τις πρόνοιες που πρέπει να ικανοποιούνται στις μεταφορές.