Μετά τα στελέχη της δικαστικής εξουσίας, ούτε οι δυο πρώτοι τη τάξει αξιωματούχοι της Νομικής Υπηρεσίας, επιθυμούν να υπόκεινται σε έλεγχο από οποιονδήποτε μηχανισμό της Πολιτείας για τα περιουσιακά τους στοιχεία. Αυτή η θέση που καταγράφουμε, κατέστη ξεκάθαρη στη χθεσινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής Θεσμών, κατά την οποία συνεχίστηκε η συζήτηση για το μέγα ζήτημα που αφορά την δήλωση και τον έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων (ΠΕΠ), καθώς και άλλων αξιωματούχων του κράτους.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τη δικαστική εξουσία, να σημειωθεί ότι από το περασμένο καλοκαίρι, μέσω ανακοίνωσης ξεκαθαρίστηκε πως οι δικαστές θα προχωρήσουν σε αυτορρύθμιση σε ό,τι αφορά το πόθεν έσχες τους. Δημοσιοποιήθηκε (6/7/2023), μάλιστα, από το Ανώτατο Δικαστήριο και το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, ο «περί της Δηλώσεως και Ελέγχου Περιουσίας των Δικαστών Κοινός Κανονισμός του 2023».

Πρόκειται για έναν κανονισμό που προνοεί αυτορρύθμιση. Σε συνοδευτικό σημείωμα του κανονισμού, τα ανώτατα στελέχη της δικαστικής εξουσίας, αιτιολογούσαν την σχετική απόφασή τους ως ακολούθως: «Η δημοσιοποίηση των προσωπικών του δεδομένων (σ.σ. ενός δικαστή), υπό τη μορφή περιουσιακών στοιχείων, δεν θα εξυπηρετούσε τη διαφάνεια, αλλά αντίθετα θα υπέβαλλε το δικαστή στην άσκοπη και αδικαιολόγητη υποχρέωση να εκτίθεται πλέον, ως εάν να ήταν πολιτικό πρόσωπο, στη δημοσιότητα και θα τον υποχρέωνε σε δημόσιο διάλογο προς αποκατάσταση της αλήθειας, ώστε να αντιμετωπίσει κακόπιστα αναληθή σχόλια και τη δημιουργία της οποιασδήποτε εσφαλμένης και παραπλανητικής εικόνας».

Την ίδια ακριβώς οδό, λοιπόν, επιθυμούν να ακολουθήσουν και οι δυο ανώτατοι αξιωματούχοι της Νομικής Υπηρεσίας, ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας. Όπως ανέφερε χθες ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Θεσμών, Δημήτρης Δημητρίου, είχε συνάντηση με τους Γιώργο Σαββίδη και Σάββα Αγγελίδη, αντίστοιχα. Οι τελευταίοι του ανέφεραν πως προτίθενται να προχωρήσουν –επίσης- σε λύση αυτορρύθμισης σε ό,τι αφορά την υποχρέωσή τους να υποβάλλουν δήλωση περιουσιακών στοιχείων, με τον τρόπο που διευθέτησε το ζήτημα και η δικαστική εξουσία.

Άλλωστε, τις θέσεις των Σαββίδη και Αγγελίδη, μετέφερε χθες στη Βουλή και η κ. Ελένη Κουζούπη, η οποία εκπροσώπησε τη Νομική Υπηρεσία στην συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής Θεσμών. Αφού πρώτα, ανέφερε ότι οι δυο αξιωματούχοι παρακολουθούν το ζήτημα, πρόσθεσε: «Εάν και εφόσον η Βουλή αποδεχθεί την αυτορρύθμιση των Δικαστών, επειδή και ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Βοηθός Γενικός διέπονται από το ίδιο ακριβώς καθεστώς συνταγματικά, θα βλέπαμε θετικά κι εμείς μια τέτοια ρύθμιση του θέματος. Θα επιθυμούσαμε ενημέρωση πάνω στο θέμα αυτό για να μπορέσουμε κι εμείς να προχωρήσουμε».

Βέβαια, η πιο πάνω η θέση κάθε άλλο παρά χαιρετίστηκε από τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής. Ο βουλευτής Ανδρέας Πασιουρτίδης, σχολίασε χαρακτηριστικά ότι η Νομική Υπηρεσία «δεν είναι δικαστική εξουσία». Ο δε πρόεδρος της επιτροπής, Δημήτρης Δημητρίου, άφησε να νοηθεί, μάλιστα, ότι το κοινοβουλευτικό σώμα ανεξάρτητα με την άποψη των επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας, θα λάβει τις δικές του αποφάσεις. «Η δήλωση πόθεν Έσχες δεν αφορά καθόλου τους όρους εργασίας του Γενικού Εισαγγελέα και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα. Αυτό είναι σαφές. Τουλάχιστον στη δική μου αντίληψη. Τώρα αν θέλετε να αυτορυθμιστείτε, αυτορυθμιστείτε. Δεν θέλετε την άδεια τη δική μας. Το τι θα κάνουμε εμείς, θα το συζητήσουμε στην Επιτροπή», σχολίασε ο κ. Δημητρίου.