Κατέχουν πτυχίο και μεταπτυχιακό του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αθήνας. Δεν μπορούν να ενταχθούν όμως στο ΓεΣΥ, επειδή, όπως υποστηρίζει, το αρμόδιο επαγγελματικό συμβούλιο στην Κύπρο η σχετική νομοθεσία δεν τους αναγνωρίζει ως «κλινικούς διαιτολόγους», επειδή το μεταπτυχιακό που κατέχουν έχει τον τίτλο της κλινικής διατροφής, και όχι τον τίτλο της κλινικής διαιτολογίας.
Από πλευράς του, ο Σύνδεσμος Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου, μέλη του οποίου είναι και μέλη του Συμβουλίου Εγγραφής Επιστημόνων Τεχνολόγων Τροφίμων και Διαιτολόγων Κύπρου, επικαλείται, μεταξύ άλλων γνωμάτευση του Κυπριακού Συμβουλίου Αναγνώρισης Τίτλων Σπουδών (ΚΥΣΑΤΣ), το οποίο, όπως υποστηρίζει δεν αναγνωρίζει το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό ως τίτλο κλινικής διαιτολογίας. Αναφέρεται ότι βάσει του νόμου του ΓεΣΥ, στο σύστημα εντάσσονται μόνο κλινικοί διαιτολόγοι οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στο αντίστοιχο επαγγελματικό μητρώο.
Και οι δύο πλευρές έχουν αποστείλει σειρά επιστολών στο υπουργείο Υγείας, ενώ η μεταξύ τους αντιπαράθεση έφθασε μέχρι και το Προεδρικό.
Η πρώτη καταγγελία έγινε στο υπουργείο Υγείας από ομάδα διαιτολόγων οι οποίοι είναι στην πλειονότητά τους απόφοιτοι του Χαροκόπειου Πανεπιστήριου. Όπως αναφέρουν: «Οι απόφοιτοι του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αθηνών με πτυχίο στη διαιτολογία και διατροφή και μεταπτυχιακό στην εφαρμοσμένη διαιτολογία με κατεύθυνση την κλινική διατροφή, δεν αναγνωρίζονται τα τελευταία πέντε χρόνια, ως κλινικοί διαιτολόγοι και δεν μπορούν να εγγραφούν στο μητρώο του συμβουλίου εγγραφής υπό αυτό τον τίτλο, γεγονός που είναι παράνομο και αντισυνταγματικό».
Κάνουν αναφορά στη νομοθεσία, η οποία, προνοεί ότι: «Αν το πτυχίο ή το δίπλωμα ή ο τίτλος του προσώπου που ζητά εγγραφή στο μητρώο διαιτολόγων είναι στην κλινική διαιτολόγια, τότε η εγγραφή του γίνεται για τον εν λόγω κλάδο ή αν το άτομο αυτό κατέχει τον τίτλο R.D. (Registered Dietitian των Η.Π.Α., Καναδά, Αυστραλίας, Ηνωμένου Βασιλείου, Νέας Ζηλανδίας και Νοτίου Αφρικής) ή εγγραφή άλλου αναγνωρισμένου συνδέσμου» και προσθέτουν ότι ακόμα και με αυτά τα δεδομένα, «ο τίτλος των μεταπτυχιακών αποφοίτων του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου είναι απαράδεκτο να μην αναγνωρίζεται.
Επίσης, είναι απαράδεκτο το πώς το συμβούλιο αποφάσισε αυθαίρετα χωρίς κάποια αλλαγή στη νομοθεσία να σταματήσει να αναγνωρίζει το εν λόγω μεταπτυχιακό ενώ πριν το αναγνώριζε» και επικαλούνται επιστολή του αντιπρύτανη του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου. Προσθέτουν, επίσης, ότι το ίδιο ακριβώς πρόβλημα, «αντιμετωπίζουν και οι απόφοιτοι των άλλων αναγνωρισμένων πανεπιστημίων του εξωτερικού όπου ο τίτλος του πτυχίου τους είναι στη διαιτολογία και διατροφή και του μεταπτυχιακού τους στην κλινική διατροφή και πρέπει να αναφέρουμε ότι όλα τα πανεπιστήμια εντός ΕΕ παρέχουν τον μεταπτυχιακό τίτλο στην κλινική διατροφή και όχι κλινική διαιτολογία».
«Πολλοί Κύπριοι διαιτολόγοι απόφοιτοι του Χαροκόπειου έχουν εξασφαλίσει τον τίτλο από το αρμόδιο σώμα του Ηνωμένου Βασιλείου υποβάλλοντας για αξιολόγηση μόνο το πρώτο τους πτυχίο στον φορέα αυτόν, από τον οποίο το Συμβούλιο Εγγραφής αποδέχεται τον τίτλο. Με λίγα λόγια, το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να αποδώσει σε πτυχιούχο του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου τον τίτλο δίνοντας το δικαίωμα στους αποφοίτους του να εργαστούν εντός του εθνικού συστήματος της Μεγάλης Βρετανίας (NHS) αλλά στην Κύπρο δεν μπορούν να εργαστούν ούτε σε δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα, ούτε να συμβληθούν με τον ΟΑΥ». Ζητούν τροποποίηση της νομοθεσίας και αφήνουν αιχμές για τον τρόπο με τον οποίο ενεργεί το συμβούλιο εγγραφής στην Κύπρο. «Μέλη του διοικητικού συμβουλίου έχουν σύγκρουση συμφερόντων λόγω επαγγελματικών και άλλων σχέσεων με πανεπιστημιακά ιδρύματα που χορηγούν τίτλους σπουδών συναφείς με αυτούς που αξιολογούνται».
Στη δική του επιστολή ο Σύνδεσμος Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου, μέλη του οποίου είναι και μέλη του αρμόδιου συμβουλίου εγγραφής, αποδίδει την καταγγελία σε ενέργεια περίπου 35 διαιτολόγων οι οποίοι, «δεν κατάφεραν να εγγραφούν ως κλινικοί διαιτολόγοι» και παραπέμπει στο ΚΥΣΑΤΣ. «Οι καταγγελίες έγιναν από ένα οργανωμένο σύνολο 35 ατόμων που δεν κατάφεραν να εγγραφούν ως κλινικοί διαιτολόγοι βάση των προνοιών του νόμου ή δεν κατάφεραν να αναγνωρίσουν ένα πρόγραμμα πανεπιστήμιου της Ελλάδος ως ισότιμο και αντίστοιχο της κλινικής διαιτολογίας μετά από γνωμάτευση του ΚΥΣΑΤΣ όπως ζητήθηκε από την κοινοβουλευτική επιτροπή Υγείας και το ίδιο το υπουργείο Υγείας», αναφέρεται στην επιστολή. Οι αναφορές για σύγκρουση συμφερόντων για κάποια από τα μέλη του συμβουλίου, αποδόθηκαν από μέλη του κατά την επικοινωνία του «Φ» μαζί τους, σε «προσωπικές σκοπιμότητες» ενώ και στη σχετική επιστολή γίνεται επίκληση της νομοθεσίας.