Πήγε για μαλλί, αλλά βγήκε κουρεμένος. Ο λόγος για Εθελοντή Πενταετούς Υποχρέωσης (ΕΠΥ). Είχε 37 πειθαρχικές υποθέσεις σε βάρος του, του επιβλήθηκε σωρεία πειθαρχικών ποινών, αξιολογήθηκε ως «κάτω του καλός», αλλά έκρινε πως κακώς είχε κριθεί ως μη προακτέος και τερματίστηκε η σύμβασή του.
Ο συμβασιούχος υπαξιωματικός της Εθνικής Φρουράς είχε προσφύγει χωρίς επιτυχία στο Διοικητικό Δικαστήριο εναντίον του Υπουργείου Άμυνας, του αρχηγού του στρατεύματος, καθώς και του συμβουλίου επανακρίσεων, με στόχο να ανατρέψει την απόφαση για στέρηση προαγωγής και συνεπακόλουθα τον τερματισμό της απασχόλησής του. Ωστόσο, ούτε και η έφεσή του είχε καλύτερη τύχη. Στα μέσα του τρέχοντος μήνα απορρίφθηκε από το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, ενώ θα κληθεί να καταβάλει και 3.400 ευρώ ως δικαστικά έξοδα.

Σύμφωνα με τα γεγονότα όπως καταγράφονται στην επίμαχη απόφαση του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου (14/9/2023), ο ΕΠΥ προσλήφθηκε στην ΕΦ με τον βαθμό του λοχία από τις 17/3/2000, οπότε υπεγράφη η σύμβαση απασχόλησης. Την 1/8/2013 κρίθηκε ως μη προακτέος από το Συμβούλιο Κρίσεων, αφού σύμφωνα με τα πρακτικά της αφορώσας συνεδρίας, αυτό εκτίμησε «τις χαμηλές βαθμολογίες στις Εκθέσεις Ικανότητάς του {…} καθώς και τις 37 πειθαρχικές ποινές που του επιβλήθηκαν».

Ο εφεσείων υπέβαλε ιεραρχική προσφυγή στο Συμβούλιο Επανακρίσεων, η οποία απορρίφθηκε με παρεπόμενο και τον τερματισμό της σύμβασης απασχόλησής του. Μετά απ΄ αυτή την εξέλιξη ακολούθησε η προσφυγή του στο Διοικητικό Δικαστήριο, η οποία είχε την ίδια κατάληξη.

Ο αιτητής εφεσίβαλε την πρωτόδικη απόφαση στο δευτεροβάθμιο δικαστικό Σώμα με επιχείρημα ότι ορθώς κρίθηκε κάτω του μετρίου, αλλά κακώς δεν λήφθηκαν οι αξιολογήσεις του για την περίοδο 9/8/2000 – 31/1/2004 που θα ανέβαζαν το μέσο όρο της βαθμολογίας του. Ο δεύτερος λόγος έφεσης που ήγειρε είναι ότι το Διοικητικό Δικαστήριο παρέλειψε να αξιολογήσει τον ισχυρισμό του για την μέθοδο υπολογισμού του μέσου όρου βαθμολογίας του.

Το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, όμως, εξετάζοντας τα επιχειρήματα των δικηγόρων του αιτητή, στην έκτασης 10 σελίδων αιτιολογημένη απόφασή του, καταλήγει πως «ουδείς των λόγων έφεσης ευσταθεί», σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «…η προσβαλλόμενη απόφαση είναι δεόντως αιτιολογημένη, αφού περιλαμβάνει τόσο τη νομική βάση, ήτοι τη σχετική νομοθεσία, όσο και την πραγματική βάση, ήτοι τις βαθμολογίες του αιτητή, καθώς και τις πειθαρχικές ποινές που του επιβλήθηκαν καθ΄ όλη τη διάρκεια της υπηρεσίας του, ώστε εύλογα το Συμβούλιο κατέληξε ότι η υπηρεσία του έπρεπε να τερματισθεί».

Να σημειωθεί ότι το πρώην μέλος της Εθνικής Φρουράς είχε συνολική ποινή φυλάκισης 104 ημερών, κράτηση 90 ημερών, ενώ του είχε επιβληθεί και διήμερος περιορισμός.