Αλλαγή στο σύστημα πρόσληψης εκπαιδευτικών στα δημόσια σχολεία, επιδιώκει να φέρει πρόταση νόμου του ανεξάρτητου βουλευτή Ανδρέα Θεμιστοκλέους.

Αντίθετα με τις πρόνοιες της υφιστάμενης νομοθεσίας, όπου προβλέπεται να τερματιστεί το 2027 η μεταβατική περίοδος συνύπαρξης του παλιού καταλόγου (διοριστέων) και του νέου (διορισίμων), η πρόταση νόμου προβλέπει όπως οι πίνακες διοριστέων παραμείνουν σε ισχύ ώστε να καλύπτονται ανάγκες διορισμού στις περιπτώσεις που δεν επαρκούν οι εκπαιδευτικοί από τον κατάλογο διορισίμων.

Ειδικότερα, στην πρόταση νόμου αναφέρεται ότι «σκοπός είναι η τροποποίηση του περί Δημόσιας Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας Νόμου ώστε οι πινάκες διοριστέων να μην καταργηθούν από την 1η Σεπτεμβρίου 2027, όπως προβλέπεται στην υφιστάμενη νομοθεσία».

Αντ’ αυτού προτείνεται «όπως οι εν λόγω πίνακες παραμείνουν σε ισχύ και μετά την πάροδο της εν λόγω ημερομηνίας ώστε σε περίπτωση που ο αριθμός των υποψηφίων στους πίνακες διορισίμων δεν επαρκεί για την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών της συγκεκριμένης σχολικής χρονιάς, οι ανάγκες αυτές να καλύπτονται με το διορισμό υποψηφίων από τους πίνακες διοριστέων».