Μεγαλύτερο μπέρδεμα, αντί ξεκαθάρισμα, για το μεγαλεπήβολο έργο της Λεμεσού, της ανέγερσης 600 διαμερισμάτων από τον ΚΟΑΓ για διάθεση προς ενοικίαση σε προσιτό ενοίκιο. Σύγχυση προκλήθηκε από τις εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις που κατέθεσαν ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εσωτερικών, Δήμος Λεμεσού, ΚΟΑΓ, υπουργείο Εσωτερικών και υπουργείο Οικονομικών. Ενώ υπήρχε ομοφωνία θέσεων μεταξύ δήμου και ΚΟΑΓ που επιθυμούν διακαώς το έργο, τα δύο υπουργεία παρουσιάστηκαν με αλλοπρόσαλλες θέσεις, μετακυλούσαν ευθύνες το ένα στο άλλο, χωρίς να ξεκαθαρίσει το θέμα.

Λόγω της σύγχυσης που επικράτησε είναι άγνωστο κατά πόσο οικογένειες που εξακολουθούν να διαβιούν κάτω από απαράδεκτες συνθήκες σε παραπήγματα της Λεμεσού θα αποκτήσουν ποτέ στέγη.

Ως εκ τούτου, η επιτροπή Εσωτερικών αποφάσισε όπως σε προσεχή συνεδρίαση κληθούν οι υπουργοί Εσωτερικών και Οικονομικών να αναλάβουν την ευθύνη της πολιτικής απόφασης.

Μετά τη συζήτηση, το μόνο βέβαιο είναι ότι πλέον δεν μιλούμε για 600 μονάδες, αλλά για μόλις 138, οι οποίες περιλαμβάνονται στην πρώτη φάση του έργου εάν και εφόσον προχωρήσει – που περιλαμβάνει ανάπτυξη σε ένα τεμάχιο στον Άγιο Νικόλαο Λεμεσού με συνολικό κόστος €20,5 εκατ.. 

Άλλο θέμα που έμεινε ανοικτό και για το οποίο εκφράστηκαν εκ διά μέτρου αντίθετες απόψεις αφορά το ίδιο το σχέδιο προσιτού ενοικίου. Από τον ΚΟΑΓ αναφέρθηκε ότι έχει τη δυνατότητα, παράλληλα, με την ενοικίαση διαμερισμάτων, μέρος αυτών το 20%, να τα διαθέτει προς πώληση ώστε να έχει άμεση εισροή εσόδων. Από τα ενοίκια αναμένεται η εξόφληση σε μία 25ετία. Αντίθετα, το υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε ότι δεν παρέχεται η δυνατότητα πώλησης μέρος των διαμερισμάτων, τα οποία αποκλειστικά θα διατεθούν υπό τη μορφή ενοικίου σε δικαιούχους.

Ένα από τα θέματα που έχουν εγερθεί ήταν κατά πόσο ή όχι η συμφωνία μεταξύ ΚΟΑΓ και Δήμου Λεμεσού έχει υποβληθεί στα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών. Οι εκπρόσωποι των δύο υπουργείων ανέφεραν ότι δεν την έχουν υπόψη τους. Ο εκπρόσωπος του ΚΟΑΓ ανέφερε ότι έχει αποσταλεί τρεις φορές η εν λόγω συμφωνία στο υπουργείο Εσωτερικών, ενώ ο Δήμος Λεμεσού την απέστειλε και στο υπουργείο Οικονομικών. Κατά τη συζήτηση διαπιστώθηκε ότι στην πρόταση που στάλθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών προς το υπουργείο Οικονομικών περιλαμβάνεται και η ανάπτυξη της πρώτης φάσης του έργου.

Κατά τη συζήτηση στην επιτροπή αναφέρθηκε από τη διεύθυνση του ΚΟΑΓ ότι είναι κοινωνική αναγκαιότητα η προώθηση του σχεδίου προσιτού ενοικίου από τη στιγμή που έχει αυξηθεί το κόστος απόκτησης κατοικίας. Τονίστηκε ότι ο Οργανισμός είναι στο περίμενε για τη νέα στεγαστική πολιτική για να διαφανεί κατά πόσο το έργο της Λεμεσού περιλαμβάνεται σε αυτή. Για την ανέγερση της πρώτης από τις τέσσερις πολυκατοικίες απαιτούνται €6,5 εκατ. Εκ μέρους του υπουργείου Εσωτερικών αναφέρθηκε ότι θα στηριχθεί η πρώτη φάση του έργου στη Λεμεσό, ενώ τονίστηκε ότι αποτελεί ένα κομμάτι της νέας πολιτικής που θα εξαγγελθεί πολύ σύντομα. Οι τελικές προτάσεις, είπε για τη νέα πολιτική υποβλήθηκαν ενώπιον του υπουργείου Οικονομικών την περασμένη Τρίτη. Το υπουργείο Οικονομικών συμφωνεί με την πολιτική του προσιτού ενοικίου. Αναφέρθηκε δε ότι σε περίπτωση που η οικονομική κατάσταση κάποιου είναι καλή θα μπορεί να εξαγοράσει το διαμέρισμα στο μέλλον.

Ο Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης, ανέφερε ότι η θέση του Δήμου Λεμεσού είναι ξεκάθαρη και συγκεκριμένα ότι αυτό το έργο είναι ώριμο, εξέδωσε ήδη την πολεοδομική άδεια και μπορεί, εάν υπάρξει πολιτική βούληση για χρηματοδότηση από πλευράς κυβέρνησης, να υλοποιηθεί και να αρχίσει και η διαδικασία προσφοροδότησης σε μερικούς μήνες.

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εσωτερικών, Άριστος Δαμιανού, ανέφερε πως σε περίπτωση που η κυβέρνηση παραλείψει να προχωρήσει σε προικοδότηση μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό του έργου για την ανέγερση 600 προσιτών κατοικιών στην επαρχία Λεμεσού, η Βουλή θα προσπαθήσει να αναβιώσει αυτό το σχέδιο μέσα από οριζόντια μετακίνηση κονδυλίων.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Σύκας, σημείωσε ότι, εφόσον η κυβέρνηση έχει αναφερθεί σε και σύντομα θα ανακοινώσει τη νέα στεγαστική πολιτική, θεωρεί ότι οποιαδήποτε νέα στεγαστική πολιτική, πρέπει να εμπεριέχει αυτό το κοινωνικό έργο.

Ο βουλευτής ΔΗΠΑ, Μιχάλης Γιακουμή, ανέφερε ότι όλοι κατανοούν ότι η προσιτή στέγη είναι ένα θέμα υψίστης σημασίας που αφορά όλους τους πολίτες και ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους – και αυτό που γίνεται στη Λεμεσό θα πρέπει να ακολουθήσουν και άλλοι δήμοι και κοινότητες.