«Αυτή η αναγνώριση μας δίνει δύναμη και κουράγιο να προχωρούμε, μας δείχνει πως είμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση και ότι ως μικρή Κύπρος μπορούμε να προσφέρουμε πολλά αν δουλεύουμε όλοι εντατικά, με αφοσίωση, υπομονή και επιμονή.». Αυτά ήταν τα λόγια του καθηγητή στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, δρος Λοΐζου Γ. Λοΐζου, του γιατρού που αφιέρωσε τη ζωή του στα παιδιά με καρκίνο, ερωτηθείς για το πώς αισθάνεται για τη διάκρισή του από τον Οργανισμό Oncodaily.

Όπως σημείωσε ο δρ Λοΐζου, η συμπερίληψη του ονόματός του στον κατάλογο του Οργανισμού με τους 100 κορυφαίους Παιδογκολόγους / Παιδοαιματολόγους με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως στον τομέα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για τη διαμόρφωση απόψεων στο πεδίο του παιδικού καρκίνου και λευχαιμίας, ήταν μια μεγάλη έκπληξη.«Το θεώρησα ως μια αναγνώριση της δουλειάς που κάνουμε όλοι μαζί ως ομάδα Παιδογκολογίας εδώ και πολλά χρόνια», επεσήμανε.

Στόχος του μέσα από τις αναρτήσεις που κάνει καθημερινά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και τα άρθρα τα οποία γράφει σε διάφορα ΜΜΕ, όπως μας ανέφερε ο ίδιος, είναι να ενημερώνονται οι πολίτες αλλά και το προσωπικό που εργάζεται στον τομέα της υγείας για τις εξελίξεις στην επιστημονική κοινότητα, οι οποίες αφορούν τον καρκίνο μεταφράζοντας τα με απλό και κατανοητό λόγο. «Μετά από 40 χρόνια ως κλινικός γιατρός μπορώ να συνεχίσω, πιστεύω, να προσφέρω με αυτόν τον τρόπο. Σκοπός είναι να στέλνω πρακτικά μηνύματα τα οποία να είναι ευανάγνωστα, ωφέλιμα για όλους, χωρίς ωστόσο να λείπει τίποτα από την επιστημονικότητα και την εγκυρότητα». Η φιλοσοφία του δρος Λοΐζου είναι πως, όσο πιο καλά ενημερωμένος είναι ένας πολίτης τόσο πιο καλά θα μπορεί να προλάβει ή να αντιμετωπίσει μια ασθένεια με την οποία ίσως μια μέρα βρεθεί αντιμέτωπος.

Δύσκολο να περιγράψει κανείς με λόγια το σπουδαίο έργο που επιτελεί μέχρι σήμερα ο δρ Λοΐζου. Χαρίζει χαμόγελα και ελπίδα, συνδέεται με οικογένειες και παιδιά, ωστόσο, όπως αναφέρει από ψυχολογικής απόψεως ο τομέας, ο οποίος ασχολήθηκε είναι πολύ οδυνηρός. «Ποτέ δεν συνηθίζεις τον καρκίνο σε ένα παιδί, δεν είναι ποτέ εύκολος ο χαμός ενός παιδιού», αναφέρει.

Η ανάγκη που υπήρχε για γιατρούς στη συγκεκριμένη ειδικότητα, ήταν ένας από τους λόγους που τον ώθησαν να ασχοληθεί με τον παιδικό καρκίνο. «Και από ψυχολογικής αλλά και ιατρικής απόψεως είναι δύσκολος τομέας. Είναι πολύ δύσκολο επίσης γιατί ο καρκίνος του παιδιού είναι 12 μεγάλες ομάδες με τουλάχιστον 100 τύπους κακοηθειών».

Μιλώντας για τη δουλειά που γίνεται στην Κύπρο, επεσήμανε πως, «από το 1989-90 με κάλεσαν και ιδρύσαμε μια εξαιρετική ομάδα στο Μακάριο Νοσοκομείο. Η ομάδα αυτή λειτουργεί τώρα με εξαίρετους γιατρούς, συνέχισε ο δρ Λοΐζου, «τους οποίους εκπαίδευσα και συνεχίζουν με άριστο  τρόπο το έργο που αρχίσαμε». «Νιώθω ότι έκανα το καθήκον μου προς τη χώρα μου. Νιώθω πως προχωρούμε σωστά, οπόταν οποιαδήποτε προσωπική θυσία για εμένα και την οικογένειά μου, ήταν για χάρη των παιδιών και έπρεπε να γίνει».

Έξαρση του καρκίνου του θυροειδούς στους νέους

Σύμφωνα με τον δρα Λοΐζου, οι έρευνες έδειξαν πως στην Κύπρο έχουμε από τα ψηλότερα ποσοστά καρκίνου σε παιδιά και έφηβους από 0-19 ετών παγκοσμίως, «μόνο το Βέλγιο και η Ιταλία έχουν πιο ψηλά επίπεδα από την Κύπρο». Ιδιαίτερα ανησυχητικό όπως είπε ο γιατρός, είναι το γεγονός πως για τον καρκίνο του θυρεοειδούς στους νέους 15-19 ετών και ιδιαίτερα όσον αφορά τα κορίτσια έχει παρατηρηθεί έξαρση με ποσοστό 7,6%. «Δεν έχουμε ακριβώς την αιτιολογία, θα κάνουμε αναλυτικές μελέτες και ένας από τους παράγοντες που θα εξετάσουμε είναι η παχυσαρκία, διότι είμαστε οι πρώτοι στην Ευρώπη όσον αφορά τα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας».

Στα παιδιά η πρόληψη για τον καρκίνο είναι περιορισμένη διότι είναι λιγότερο γνωστοί οι παράγοντες που προκαλούν την ασθένεια, δήλωσε ο δρ Λοΐζου.«Ωστόσο, υπάρχουν πράγματα που όλοι πρέπει να γνωρίζουν».

Σύμφωνα με τον δρα Λοΐζου:

Ο μητρικός θηλασμός τους πρώτους 6 μήνες της ζωής μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο προσβολής των παιδιών από λευχαιμία.

Η υγιεινή διατροφή στην παιδική ηλικία προστατεύει το παιδί και στην εφηβική ηλικία αλλά και όταν γίνει ενήλικας.

Όσοι άνθρωποι επιθυμούν να τεκνοποιήσουν θα πρέπει να γνωρίζουν πως ο τρόπος ζωής του επηρεάζει το γονιδίωμά τους και έτσι και τους απογόνους τους.

Η ζάχαρη ως επιπρόσθετη στη ζωή ενός παιδιού αλλά και ενός ενήλικα δεν χρειάζεται διότι τα τρόφιμα που καταναλώνουμε έχουν γλυκόζη και υδατάνθρακες που είναι απαραίτητα για το σώμα. «Ωστόσο, δεν πρέπει να είμαστε αφοριστικοί ούτε απόλυτοι διότι όλοι θα φάμε κάτι περιστασιακά. Το σημαντικό είναι να μην γίνονται καταχρήσεις».

Όσον αφορά τους ενήλικες, επεσήμανε πως ο υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να προλάβει μέχρι και το 40% των θανάτων ετησίως που προκαλούνται λόγω καρκίνου. «Αυτά που μπορούμε να κάνουμε για την πρόληψη είναι η αποφυγή καπνίσματος, αλκοόλ, τοξικών ουσιών, ανθυγιεινών τροφών, ο περιορισμός έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία, όπως και η εφαρμογή των γνωστών άλλων αντικαρκινικών μέτρων».

Το κάπνισμα, τόνισε ο γιατρός, εκτός από τον καρκίνο του πνεύμονα προκαλεί καρκίνο και σε άλλα όργανα του σώματος. «Όταν επισκεφθούμε σε ένα νοσοκομείο το τμήμα με τους καρκίνους του πνεύμονα πέραν του 90%, δηλαδή 9 από τους 10 ασθενείς είναι καπνιστές». Αξιοσημείωτο, όπως είπε, είναι το γεγονός πως στις χώρες, στις οποίες μειώθηκαν οι καπνιστές παρατηρήθηκε και μείωση των περιστατικών καρκίνων του πνεύμονα.

Πρόοδος  στην ιατρική  με τα RNA

Αναφερόμενος στην εξέλιξη που έχει δει ο ίδιος στην ιατρική όλα αυτά τα χρόνια, ο δρ Λοΐζου, σημείωσε πως, από το 1984 που ασχολείται με τον καρκίνο του παιδιού έχει δει τεράστια πρόοδο. «Είμαι πολύ αισιόδοξος για τον καρκίνο και η πρόοδος είναι συνεχής».

Όπως είπε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα εμβόλια mRNA και το βραβείο Νόμπελ, το οποίο πήραν οι δύο δημιουργοί του εμβολίου. «Ο κόσμος μπορεί να τα έμαθε τα τελευταία χρόνια έπειτα από την εμφάνιση του κορωνοϊού, ωστόσο εμείς (οι γιατροί) τα γνωρίζαμε από τη δεκαετία του 1980, διότι χρησιμοποιήθηκαν και χρησιμοποιούνται ακόμα για τον καρκίνο».

Παράλληλα έκανε λόγο για «εξαιρετικά θετικά αποτελέσματα», από τα εμβόλια του κορωνοϊού τα οποία όπως τόνισε έσωσαν εκατομμύρια ανθρώπους από την ασθένεια.

Τέλος, τόνισε πως ο προσωπικός γιατρός πρέπει να είναι ο φύλακας άγγελος της υγείας του κάθε ασθενή. «Πρέπει να βλέπει τον ασθενή του με υπομονή, χωρίς να βιάζεται και να τον καλεί όποτε χρειάζεται, να τον εξετάζει και να του καθορίζει το πρόγραμμα πρόληψης, σύμφωνα με τις δικές του ανάγκες».