Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες στο Συντονιστικό Κέντρο Ζήνων στη Λάρνακα, για την υποδοχή και την παροχή διευκολύνσεων σε υπηκόους ξένων χωρών, που αναμένονται στην Κύπρο.

Πληροφορίες του philenews αναφέρουν πως οι ροές αναμένεται να είναι πιο μαζικές μετά τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου, αφού πολλές χώρες έχουν υποβάλει αιτήματα, μέσω του Εθνικού Σχεδίου Εστία, για παροχή διευκολύνσεων στους υπηκόους τους, οι οποίοι θα απομακρυνθούν τόσο διά θαλάσσης με πλοία, όσο και διά αέρος με στρατιωτικά αεροσκάφη.

Μία από τις χώρες που ζήτησε τη συνδρομή της χώρας μας είναι οι ΗΠΑ. Με ανακοίνωσή της η Πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ισραήλ καλεί υπηκόους της χώρας και μέλη των οικογενειών τους, να σπεύσουν αύριο Δευτέρα στο λιμάνι της Χάιφα, προκειμένου να μεταφερθούν στην Κύπρο.

Η Πρεσβεία των ΗΠΑ εξέδωσε και σχετικές οδηγίες, οι οποίες έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της. Εκτός από τις ΗΠΑ έχουν ζητήσει τη συνδρομή της Κύπρου, πέραν της Δανίας, της Βρετανίας και της Πορτογαλίας που απομακρύνουν υπηκόους τους η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής, μέσω στου Σχεδίου Εστία, απομακρύνθηκαν από το Ισραήλ με 8 πτήσεις στρατιωτικών αεροσκαφών της Πορτογαλίας, της Βρετανίας και της Δανίας 502 ξένοι υπήκοοι από το Ισραήλ.

Επιπρόσθετα παρασχέθηκαν διευκολύνσεις και σε 56 άτομα που έφτασαν με σκάφη στη χώρα μας. Υπενθυμίζεται πως πέραν των δύο αεροδρομίων, στο Σχέδιο Εστία έχουν ενταχθεί και τα λιμάνια Λάρνακας και Λεμεσού.

 Ήδη, μέσω του λιμανιού Λάρνακας, την περασμένη Παρασκευή επαναπατρίστηκαν 300 υπήκοοι ξένων χωρών, που επέστρεψαν αεροπορικών στις χώρες τους.