Με προβληματισμό αντιμετωπίζουν οι γονείς παιδιών με αυτισμό την Εθνική Στρατηγική, η οποία ετοιμάζεται από το υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, μιλώντας για κίνδυνο απομόνωσης ή και στοχοποίησης. Βάσει στοιχείων του Τμήματος Κοινωνικής Ενσωμάτωσης, από το 2014 έχουν διαγνωστεί 1.467 άτομα από 0 έως 18 ετών με αυτισμό, αυτιστικά χαρακτηριστικά και σύνδρομο Asperger.

Ειδικότερα διαγνώστηκαν 936 με αυτισμό, 426 με αυτιστικά χαρακτηριστικά και 105 με σύνδρομο Αsperger. Τα εν λόγω στοιχεία αναφέρθηκαν στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής, η οποία εξέτασε τα δικαιώματα των παιδιών με αυτισμό.

Από πλευράς του υπουργείου Παιδείας αναφέρθηκε ότι φέτος φοιτούν συνολικά 858 μαθητές στο φάσμα του αυτισμού, ενώ πέρσι ήταν 743. Από αυτούς, οι 184 μαθητές (158 πέρσι) είναι σε ειδικά σχολεία, οι 250 (241 πέρσι) είναι σε ειδικές μονάδες της δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης και οι 424 (344 πέρσι) είναι στην ενιαία τάξη.

Απόκλιση από τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας παρουσίασε ο ΟΑΥ, αναφέροντας ότι πέρσι διέγνωσαν 1.191 άτομα με αυτισμό ή άτυπο αυτισμό κάτω των 18 ετών και 228 άνω των 18 ετών, συνολικά 1.419.

Τον κίνδυνο να στοχοποιηθούν και να απομονωθούν τα άτομα με αυτισμό λόγω προνοιών της Εθνικής Στρατηγικής, υπογράμμισε μητέρα και εκπαιδευτικός, εκ μέρους της Αγκαλιάς Ελπίδας. “Προβλέπει ένταξη μόνο στην ειδική μονάδα και στο ειδικό σχολείο”, ανέφερε και πρόσθεσε ότι υπάρχει πρόβλημα στην ένταξη και ότι ακόμη ακολουθείται απο το κράτος το ιατρικό μοντέλο για τον αυτισμό, αντί το κοινωνικό.

Εκ μέρους του Συνδέσμου για Άτομα με Αυτισμό Κύπρου, σημειώθηκε ότι η κρατική πολιτική παρουσιάζει έλλειψεις τόσο για τα ίδια τα άτομα με αυτισμό όσο και και για τις οικογένειές τους. Αναφέρθηκε, ακόμη, κοινωνικός αποκλεισμός σε βάρος των ατόμων αυτών.

Στη διάρκεια της συζήτησης υπογραμμίστηκαν διαφορά ζητήματα και έλλειψεις ως προς τη διάγνωση, την ένταξη, την εκπαίδευση, τη στήριξη και γενικότερα τη ζωή των ατόμων αυτών.