Πακέτο κινήτρων ύψους €77 εκατ. εξήγγειλε χθες ο υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου αναπτύσσοντας τη στεγαστική πολιτική της κυβέρνησης που καλύπτει από μονήρη άτομα μέχρι και οικογένειες και από νεαρά ζευγάρια μέχρι και μεγαλύτερες ηλικίες, με σκοπό είτε να αποκτήσουν στέγη σε προσιτή τιμή είτε να νοικιάσουν με «υποφερτό» νοίκι.

Παράλληλα παραχωρούνται και πολεοδομικά και άλλα κίνητρα σε επαγγελματίες με στόχο να «κατακλυστεί» η αγορά με σπίτια είτε για ιδιοκατοίκηση είτε για ενοικίαση, τους αμέσως επόμενους μήνες, με κάποια από αυτά να ισχύουν μέχρι και πέντε χρόνια.

Με τα μέτρα που εξήγγειλε ο υπουργός, ανάμεσα σε άλλους, καλύπτονται και οι ακόλουθοι:

Υποψήφιοι αγοραστές-ενοικιαστές

Για σκοπούς προσδιορισμού της πληθυσμιακής ομάδας που δύναται να αποκτήσει πρόσβαση σε προσιτή στέγη είτε μέσω ιδιοκατοίκησης είτε μέσω προσιτού ενοικίου, έχουν επιλεγεί οι εισοδηματικές κατηγορίες οι οποίες χρησιμοποιούνται στα υφιστάμενα σχέδια της Υπηρεσίας Μέριμνας, του ΚΟΑΓ και του Στεγαστικού Σχεδίου Ακριτικών Περιοχών:

> Μονήρες Άτομο: Μέχρι €25.000.

> Ζεύγος (οικογένεια δύο ατόμων) ή μονογονεϊκή οικογένεια: Μέχρι €45.000.

> Οικογένεια 3 ατόμων: Μέχρι €50.000.

> Οικογένεια 4 ατόμων: Μέχρι €55.000.

> Οικογένεια 5 ατόμων ή περισσότερων ατόμων: Μέχρι €65.000.

Καθορισμός προσιτού ενοικίου:

Το προσιτό ενοίκιο ορίζεται ανά επαρχία (και πιο λεπτομερώς ανά Δήμο) και ανά τύπο διαμερίσματος, με βάση το αγοραίο ενοίκιο (μέσο ύψος αγοραίου μειωμένο κατά 30%).

Πυλώνες στεγαστικής πολιτικής

Στους πυλώνες της στεγαστικής πολιτικής περιλαμβάνονται:

. Σχέδιο ανακαίνισης και ενοικίασης αδρανών οικιστικών μονάδων το οποίο αποσκοπεί στην ένταξη κενών/αδρανών κατοικιών στην αγορά ενοικίου με την επιδότηση των ιδιοκτητών για την ανακαίνιση/ αναβάθμισή τους.

Ιδιοκτήτες του σχεδίου, φυσικά ή νομικά πρόσωπα. Στόχος μέσω του πιο πάνω κινήτρου, είναι η ένταξη ποσοστού των εν λόγω μονάδων στην αγορά (περί τις 1.000 συνολικά, σε περίοδο δύο ετών).

. Η οικιστική μονάδα θα πρέπει να αναφέρεται ως κενή / σε αχρησία τους τελευταίους 12 μήνες που προηγούνται της ημερομηνίας εξαγγελίας του παρόντος σχεδίου, δηλαδή με βάση την κατάσταση λογαριασμού της ΑΗΚ, η κατανάλωση να μην υπερβαίνει τις 200 κιλοβατώρες το έτος.

. Η οικιστική μονάδα θα πρέπει να έχει παλαιότητα κατ’ ελάχιστο τα 15 έτη.

. Η επιδότηση αφορά δαπάνες ανακαίνισης/επισκευής, που αποδεικνύονται με σχετικά παραστατικά με ανώτατα όρια οικονομικής ενίσχυσης τα ακόλουθα:

> Για οικιστική μονάδα 1 υπνοδωματίου μέχρι €15.000.

> Για οικιστική μονάδα 2 υπνοδωματίων μέχρι €25.000.

> Για οικιστική μονάδα 3 υπνοδωματίων μέχρι €35.000.

Οι εργασίες ανακαίνισης θα πρέπει να έχουν αποπερατωθεί εντός έξι μηνών από την ημερομηνία έγκρισης της αίτησης.

Ανακαινίσεις

– Ανακαίνιση με ελάχιστη υποχρέωση ενοικίασης με προσιτό ενοίκιο για περίοδο συνεχόμενων τεσσάρων ετών (ετήσια συμβόλαια). Οι δικαιούχοι θα εγκρίνονται μέσω του Φορέα Υλοποίησης του Σχεδίου.

– Όλες οι διαθέσιμες μονάδες θα καταχωρούνται σε πλατφόρμα ιστοσελίδας που θα δημιουργηθεί για το σκοπό αυτό στην ιστοσελίδα του Φορέα Προσιτής Στέγης.

Φορολογικά κίνητρα

Το πιο πάνω σχέδιο αποτελεί το αμεσότερο μέσο ενίσχυσης της αγοράς με διαθέσιμες μονάδες και γίνεται ελκυστικό αφού συνοδεύεται με τα ακόλουθα φορολογικά κίνητρα:

– Το εισόδημα από προσιτό ενοίκιο θα απαλλάσσεται από τη φορολογία του εισοδήματος ύψους 60% για τη περίοδο που παραμένει προσιτό.

– Πρόσθετα, απαλλαγή του 3% της έκτακτης αμυντικής εισφοράς για όσα ακίνητα ενταχθούν στο σχέδιο. Περίοδος ισχύος του σχεδίου είναι τα δύο έτη και ισχύει από το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Πολεοδομικά κίνητρα

Επέκταση πολεοδομικών κινήτρων, με την εισαγωγή δύο νέων εναλλακτικών επιλογών αξιοποίησης πρόσθετου συντελεστή δόμησης, ανάλογα με τις ανάγκες και τον προγραμματισμό κάθε ενδιαφερόμενου φορέα ανάπτυξης γης.

Το νέο Ειδικό Στεγαστικό Κίνητρο αφορά σε αύξηση του ανώτατου επιτρεπόμενου συντελεστή δόμησης, ως ακολούθως:

Αύξηση συντελεστή δόμησης

(α) Μέχρι 45% του ισχύοντος, για οικιστικές ζώνες με συντελεστή δόμησης μεγαλύτερο του 1,00:1.

(β) Μέχρι 25% του ισχύοντος, για οικιστικές ζώνες με συντελεστή δόμησης ίσο ή μικρότερο του 1,00:1.

Το κίνητρο δυνατό να εφαρμόζεται ως ακολούθως:

(α) Με ελάχιστο καθαρό εμβαδόν 1.000 τ.μ. για το κίνητρο 2.2. (α) πιο πάνω.

(β) Σε ακίνητη ιδιοκτησία με ελάχιστο απαιτούμενο καθαρό εμβαδόν 4.000 τ.μ., για το κίνητρο 2.2. (β) πιο πάνω.

Ανέγερση οικιστικών μονάδων για ενοικίαση

Πρόκειται για σχέδιο ανέγερσης οικιστικών μονάδων για ενοικίαση (Built to Rent) σε ιδιωτική γη. Αφορά σε σχεδιασμό, κατασκευή και ενοικίαση αριθμού οικιστικών μονάδων με αξιοποίηση πρόσθετου συντελεστή δόμησης, με δέσμευση για ενοικίαση του μεγαλύτερου μέρους των μονάδων της ανάπτυξης από τον ενδιαφερόμενο επενδυτή κατά μέρος σε αγοραίο ενοίκιο και κατά μέρος σε δικαιούχους προσιτής κατοικίας.

Το νέο Ειδικό Στεγαστικό Κίνητρο αφορά σε αύξηση του ανώτατου επιτρεπόμενου συντελεστή δόμησης μέχρι 45% του ισχύοντος, για οικιστικές ζώνες με συντελεστή δόμησης μεγαλύτερο του 1,00:1 και ελάχιστο καθαρό εμβαδόν τουλάχιστον τα 1.000 τ.μ.

Για σκοπούς αξιοποίησης του Κινήτρου, παρέχεται η υποχρέωση ως εξής:

(α) Παροχή του συνόλου των μονάδων που προκύπτουν από την αύξηση του συντελεστή (μέχρι 45%) προς ενοικίαση με προσιτό ενοίκιο σε δικαιούχους, για περίοδο τουλάχιστον έξι έτη.

(β) Παροχή του 20% των μονάδων κατοικίας του ισχύοντος συντελεστή δόμησης, προς ενοικίαση με αγοραίο ενοίκιο, για περίοδο τουλάχιστον έξι έτη.

(γ) Δυνατότητα πώλησης του υπόλοιπου 80%, του ισχύοντος συντελεστή δόμησης, των μονάδων στην ελεύθερη αγορά από τον ιδιοκτήτη.

Τα πιο πάνω κίνητρα θα ισχύσουν για δύο έτη για όσες πολεοδομικές αιτήσεις υποβληθούν από την ημερομηνία ισχύος των κινήτρων. Έναρξη ισχύος το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Επιδότηση επιτοκίου

Το σχέδιο επιδότησης επιτοκίου για στεγαστικά δάνεια υλοποιείται από το υπουργείο Οικονομικών και θα αφορά δανειολήπτες για τους οποίους έχουν εκδοθεί ή θα εκδοθούν κατά την περίοδο 1/1/2022-31/12/2023, δάνεια ύψους μέχρι €350.000 και επιδότηση κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες για δύο έτη με υπολογιζόμενο κόστος €20 εκατ. το έτος. Ορίζοντας εφαρμογής, δύο έτη. Θα απευθύνεται σε νοικοκυριά με ετήσιο εισόδημα μέχρι €50.000.

Κοινωνική και προσφυγική στέγαση

Σχέδιο παροχής Κοινωνικής Στέγης σε προσφυγικούς οικισμούς. Προκαταρκτικά, υπολογίζεται η ανέγερση περίπου 10 πολυκατοικιών, με μέγιστο αριθμό διαμερισμάτων 16-20 ανά πολυκατοικία (περί τα 160-200 διαμερίσματα συνολικά), ανάλογα και με τα χαρακτηριστικά του υπό ανάπτυξη τεμαχίου γης. Το σχέδιο αναμένεται να ξεκινήσει το 2025 με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης τα τρία έτη.

Σχέδιο διάθεσης οικοπέδων

Αναθεώρηση σχεδίου διάθεσης οικοπέδων σε οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα. Ουσιαστικά επανέρχεται το παλαιότερο σχέδιο που προοριζόταν για οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Ως δικαιούχοι θεωρούνται οικογένειες των οποίων το ετήσιο εισόδημα δεν υπερβαίνει τα ακόλουθα ποσά, ανάλογα με την περίπτωση, ως ακολούθως:

Ζεύγος (οικογένεια 2 ατόμων) €45.000.

Οικογένεια 3 ατόμων €50.000.

Οικογένεια 4 ατόμων €55.000.

Πολύτεκνοι 5 ατόμων και άνω €65.000.

Πρόσβαση πολιτών σε προσιτή στέγη

Σχέδιο στεγαστικής επιδότησης νεαρών ζευγαριών ή/και νέων μέχρι 41 ετών. Στο πλαίσιο του σχεδίου αυτού παραχωρείται εφάπαξ χορηγία ύψους €20.000 σε μονήρες νεαρό άτομο, €45.000 σε ζευγάρι και €50.000 ευρώ σε ζευγάρι με ένα ή περισσότερα τέκνα για αγορά οικιστικής μονάδας.

Δικαιούχος, είναι άτομο που αποκτά κατοικία, που θα χρησιμοποιήσει για ιδιοκατοίκηση και νοουμένου ότι δεν κατέχει ή κατείχε τα τελευταία πέντε χρόνια που προηγούνται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησής του άλλη ιδιόκτητη κατοικία ο ίδιος ή ο/η σύζυγος/συμβίος του.

Το συνολικό ωφέλιμο εμβαδόν για απόκτηση οικιστικής μονάδας δεν μπορεί να ξεπερνά τα 85 τ.µ. Διάρκεια ισχύος σχεδίου, δύο έτη.