Στα μαχαίρια βρίσκονται υπουργείο Εσωτερικών και πιστοποιούντες υπάλληλοι, με την επίσημη πλευρά να κάνει λόγο για ανεξέλεγκτες πιστοποιήσεις και κατάχρηση της σφραγίδας με τον θυρεό της Κυπριακής Δημοκρατίας, πλαστογραφίες, μη δήλωση εισοδημάτων και τους πιστοποιούντες υπαλλήλους να καταφεύγουν στη Βουλή απορρίπτοντας τις καταγγελίες.

Μάλιστα, θεωρούν ότι αυτές είναι υπερβολικές και ζητούν από την κοινοβουλευτική επιτροπή Εσωτερικών να επαναφέρει τη σφραγίδα την οποίαν το υπουργείο Εσωτερικών αντικατέστησε με άλλη.

Το υπουργείο από πλευράς του θεωρεί ότι οι σφραγίδες της Κυπριακής Δημοκρατίας χρησιμοποιούνταν ανεξέλεγκτα, από πράξεις  μεταβίβασης  περιουσιών στα κατεχόμενα μέχρι και τη Ρωσία για να αλλάξουν χέρια μετοχές εταιρειών και σε κάποιες περιπτώσεις να διαπιστώνεται πλαστογραφία.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, το εύρος της παρανομίας είναι τέτοιο ώστε να έχουν υποβληθεί καταγγελίες για το 25% των περίπου 250 πιστοποιούντων υπαλλήλων. Για να αποκαταστήσει τη νομιμότητα και να επιβάλει τάξη στον φαύλο κύκλο, τον οποίο θεωρεί ότι επικρατούσε, ακόμη και εις βάρος των νομοταγών πιστοποιούντων υπαλλήλων, το υπουργείο κατάργησε τις σφραγίδες και προωθεί τροποποίηση της νομοθεσίας εμπλέκοντας παράλληλα στην πιστοποίηση εγγράφων τα ΚΕΠ και τα ΚΕΠΟ, κάτι το οποίο προκαλεί ήδη αντιδράσεις ανάμεσα σε πιστοποιούντες υπαλλήλους.

Το σχετικό νομοσχέδιο εκκρεμεί εδώ και περίπου ένα χρόνο ενώπιον της Εισαγγελίας για νομοτεχνική επεξεργασία. Με βάση την προωθούμενη νομοθεσία, οι υφιστάμενοι πιστοποιούντες υπάλληλοι δεν θα επηρεαστούν, δηλαδή δεν θα χάσουν τη δουλειά τους, αλλά θα δοθεί η δυνατότητα στα ΚΕΠ και στα ΚΕΠΟ να πιστοποιούν υπογραφές. Ο πολίτης θα εμφανίζεται στα ΚΕΠ-ΚΕΠΟ, θα υπογράφει ενώπιον υπαλλήλου του Κέντρου, ο οποίος θα πιστοποιεί με σφραγίδα την υπογραφή του πολίτη, όπως ακριβώς κάνει και ο πιστοποιών υπάλληλος. Οι ιδιώτες πιστοποιούντες υπάλληλοι θα εξακολουθήσουν να εργάζονται μέχρι να συνταξιοδοτηθούν αλλά οι πιστοποιήσεις τους θα καταχωρούνται, όχι μόνο για σκοπούς ελέγχου (σε περίπτωση καταγγελίας) αλλά και για σκοπούς φορολογίας, αφού πολλοί από αυτούς φέρονται να μην δήλωναν καν τα εισοδήματά τους.

Στα ΚΕΠ και στα ΚΕΠΟ γίνονται ήδη πιστοποιήσεις εγγράφων τα οποία αποστέλλονται στο εξωτερικό προκειμένου να παρουσιαστούν σε υπηρεσίες άλλου κράτους και είναι γνωστά ως πιστοποιητικά ΑPOSTILLE.

Οι πιστοποιούντες υπάλληλοι θεωρούν «κόκκινη γραμμή» την μεταφορά αρμοδιοτήτων τους στα ΚΕΠ-ΚΕΠΟ και παράλληλα καταβάλλουν προσπάθειες επαναφοράς των σφραγίδων με τον θυρεό της Κυπριακής Δημοκρατίας, υποδεικνύοντας πως η χρήση κρατικής σφραγίδας αποτελεί διεθνή πρακτική ενώ τονίζουν, ότι με τις νέες σφραγίδες που τους εφοδίασε το υπουργείο δημιουργούνται και πρακτικά προβλήματα ακόμη και με μη αναγνώριση πιστοποιήσεων στο εξωτερικό.

Όσον αφορά τις καταγγελίες σε βάρος πιστοποιούντων υπαλλήλων, λειτουργός του υπουργείου ανέφερε στον «Φ», ότι τα τελευταία δύο χρόνια, άρχισε η καταγραφή τους και σε αυτές περιλαμβάνονται πλαστογραφίες, υπερχρεώσεις, πιστοποίηση της δικής τους υπογραφής κοκ. Μια από τις πλέον σοβαρές καταγγελίες αφορά πλαστογραφίες για μεταβιβάσεις ακινήτων στο Κτηματολόγιο και μάλιστα κάποιες περιπτώσεις οδηγήθηκαν ενώπιον της δικαιοσύνης. Οι περιπτώσεις αυτές, αφορούν, σύμφωνα πάντα με τις καταγγελίες, απώλεια περιουσίας ένεκα πλαστογραφίας εγγράφων και πιστοποίησης των πλαστών υπογραφών από πιστοποιούντες υπαλλήλους.

Παράλληλα, εξετάζονται καταγγελίες για πλαστογραφίες υπογραφών σε μεταβιβάσεις οχημάτων.

Κωδικοποίησαν τα αιτήματα τους οι επαγγελματίες

Ο Σύνδεσμος Πιστοποιούντων Υπαλλήλων απέστειλε επιστολή στον υπουργό Εσωτερικών, μέσω του προέδρου του κ. Φίλιππου Γιαπατού, στην οποία καταγράφονται και τα ακόλουθα αιτήματα:

-Να μπορούν οι Πιστοποιούντες Υπάλληλοι να παραλάβουν και 2η σφραγίδα, είτε από το Υπουργείο, είτε να την παραγγείλουν επιπρόσθετα με την ανάλογη χρέωση, λαμβάνοντας υπόψη τον μοναδικό αριθμό που αναγράφεται στη σφραγίδα με κάποιο χαρακτηριστικό για την 2η σφραγίδα. Ο Σύνδεσμος υποδεικνύει, πως με την απόσυρση της σφραγίδας, «θεωρητικά καταργείται η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία προβάλλεται και μέσω της πιστοποίησης εγγράφων στο εξωτερικό ή και στα κατεχόμενα.

-Η καινούργια σφραγίδα να είναι μία κοινή σφραγίδα και καθόλα λειτουργική. (Ενδεικτικές είναι οι πιστοποιήσεις άλλων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και πιστοποιήσεις των Τουρκοκυπρίων).

-Να καθοριστεί ενιαίο ποσό για κάθε πιστοποίηση, είτε η πιστοποίηση εκτελείται στο χώρο που είναι διορισμένος ο Πιστοποιών Υπάλληλος είτε εκτός γραφείου. Εισήγηση του Συνδέσμου είναι το ποσόν αυτό για κάθε υπογραφή στο οιονδήποτε έγγραφο ή/και έντυπο, να καθοριστεί στα €8 για κάθε υπογραφή ή μονογραφή.

-Να καταρτιστεί επίσημος κατάλογος των Πιστοποιούντων Υπαλλήλων ή ορθή αρχειοθέτηση των ονομάτων τους, με τον μοναδικό αριθμό διορισμού ενός εκάστου.

-Ο διορισμός κρατικών υπαλλήλων ή και άλλων στην εξυπηρέτηση του κόσμου στα ΚΕΠ-ΚΕ.ΠΟ, ταχυδρομεία κτλ. και οπουδήποτε αλλού, αντίκειται  στη νομοθεσία, μειώνοντας παράλληλα τον κύκλο εργασίας των επαγγελματιών. Ο Σύνδεσμος δηλώνει έτοιμος να εξυπηρετεί εκ περιτροπής τους πολίτες στα διάφορα κυβερνητικά γραφεία, σε παγκύπρια βάση, είτε πρωινές ή απογευματινές ώρες.

-Να δημιουργηθεί η συγκεκριμένη κατηγορία επαγγέλματος στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις και στο Φόρο Εισοδήματος και όχι να αναγράφουν οι οιονδήποτε λειτουργοί παρεμφερή ή οιονδήποτε άλλο επάγγελμα . Επίσης ο πιστοποιών υπάλληλος να πληρώνει και να φορολογείται βάσει του πραγματικού του εισοδήματος και όχι να υπολογίζουν αυθαίρετα οι Κοινωνικές Ασφαλίσεις ένα προκαθορισμένο ποσό.

-Η πιστοποίηση ηλεκτρονικής υπογραφής προς τους Πιστοποιούντες Υπαλλήλους να μην γίνεται αποδεκτή, καθ’ ότι δεν μπορεί να ελεγχθεί η αυθεντικότητα της.

-Να δημιουργηθεί σε συνεργασία με το Σύνδεσμο και το αρμόδιο Τμήμα του Υπουργείου Εσωτερικών, Πειθαρχικό Σώμα το οποίο να ελέγχει τις εργασίες και τυχόν παράπονα σε σχέση με το επάγγελμα των Πιστοποιούντων Υπαλλήλων.

-Να κατοχυρωθεί με νομοθεσία, «πιστοποιόσημο» €2 (αντίστοιχο του «δικηγορόσημου») σε όλα τα έγγραφα που τυγχάνουν Πιστοποίησης από τους Πιστοποιούντες Υπαλλήλους και να επικολλάται, ώστε να επωφεληθούν οι πιστοποιούντες υπάλληλοι κατά την αποχώρηση τους από το επάγγελμα.

-Να τερματιστεί ο διορισμός (Πιστοποιούντων Υπαλλήλων), ατόμων τα οποία συνταξιοδοτούνται από άλλα επαγγέλματα.

-Να παραταθεί το όριο συνταξιοδότησης των πιστοποιούντων υπαλλήλων από τα 65 έτη στα 70, όπως ίσχυε και προηγουμένως. (Λόγω της κρίσης και της μείωσης της εργασίας ένεκα του κορωνοϊού και του πολέμου της Ουκρανίας, πάρα πολλοί πιστοποιούντες υπάλληλοι έχουν χάσει πελατεία ή ακόμη και την εργασία τους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να συντηρήσουν τις οικογένειες τους.

Να μην οδηγηθεί κόσμος εκτός επαγγέλματος

Μετά το πέρας της τελευταίας συνεδρίας της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εσωτερικών, ο πρόεδρος της κ. Άριστος Δαμιανού ανέφερε ότι καταβάλλεται προσπάθεια από το Υπουργείο να εκσυγχρονίσει τη Νομοθεσία και πρόσθεσε: «Ως Επιτροπή, θέλουμε να βεβαιωθούμε, ότι ο εκσυγχρονισμός της Νομοθεσίας δεν θα οδηγήσει ανθρώπους εκτός επαγγέλματος. Γι’ αυτό η Επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα την εγγραφή και συζήτηση αυτού του θέματος».

Εξάλλου, σχετικά με την αλλαγή της σφραγίδας πιστοποίησης που κατείχαν οι πιστοποιούντες υπάλληλοι, μας ελέχθη ότι διαπιστώθηκε κατάχρηση. Η σφραγίδα περιελάμβανε τον θυρεό της Κυπριακής Δημοκρατίας και χρησιμοποιείτο ανεξέλεγκτα ακόμη και για αγοραπωλησίες στα κατεχόμενα και μάλιστα μία τέτοια περίπτωση η οποία παρουσιάστηκε να σφραγίστηκε από κρατική υπηρεσία, τελικά αποδείχτηκε ότι τα έγγραφα σφραγίστηκαν από πιστοποιούντα υπάλληλο.