Με την εφαρμογή Artemis Cy ανά χείρας εξόρμησαν, χθες, σχεδόν 40.000 κυνηγοί, οι οποίοι για πρώτη φορά υποχρεούταν να δηλώσουν τον αριθμό των θηραμάτων τους, είτε στην ειδική πλατφόρμα είτε με μήνυμα sms, προτού μπουν στα οχήματά τους για να απομακρυνθούν από το εκάστοτε σημείο. Παρά το γεγονός ότι η έναρξη της νέας κυνηγετικής περιόδου για λαγό, πέρδικα και φραγκολίνα κ.α. άρχισε ομαλά, εντούτοις δεν απουσίασαν και οι παραβάτες.

Όπως ανέφερε στον «Φ» εκπρόσωπος της Αστυνομίας, εντοπίστηκε γύρω στις 9:00 από μέλη του Κλιμακίου Πάταξης της Λαθροθηρίας της ΜΜΑΔ ένα πρόσωπο το οποίο κυνηγούσε σε απαγορευμένη περιοχή κοντά στο Μαρί. Μετά από τον έλεγχο καταγγέλθηκε, πέρα από το κυνήγι σε απαγορευμένη περιοχή, και για παράνομη κατοχή και μεταφορά πυροβόλου όπλου και εκρηκτικών υλών.

Το πρόσωπο αυτό δεν είχε ούτε ανανεωμένη άδεια κυνηγιού, ενώ το όπλο που μετέφερε δεν ήταν δικό του. Επιπλέον, στη διάρκεια του πρωινού ζητήθηκε η βοήθεια της Τροχαίας ώστε να μεταφερθεί το συντομότερο δυνατό στο Νοσοκομείο Λευκωσίας ένας 32χρονος. Το τηλεφώνημα έγινε από φίλο του τραυματία, ο οποίος σημείωσε ότι ο 32χρονος έφερε πυροβολισμό στο πόδι.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος τύπου της Υπηρεσίας Θήρας Πέτρος Αναγιωτός, ανέφερε στον «Φ» ότι τα μέλη της υπηρεσίας εντόπισαν έναν άνδρα να κυνηγάει χωρίς να έχει ανανεώσει την άδειά του. Η ποινή για το εν λόγω αδίκημα ξεκινάει με πρόστιμο από €3.000, είπε.

Πάντως, σημείωσε ο κ. Αναγιώτος, η έναρξη του κυνηγιού άρχισε ομαλά για τους περίπου 40.000 πολίτες που ανανέωσαν τις άδειές του. Ανέφερε, δε, πως οι κυνηγοί ήταν συνεπείς ως προς την υποχρεωτική δήλωση κάρπωσης και ότι ανέφεραν τον αριθμό των θηραμάτων τους, είτε μέσω της εφαρμογής κινητών τηλεφώνων “Artemis Cy” είτε μέσω sms. «Είχαμε πολλές καταχωρήσεις στην εφαρμογή, αλλά και πολλά μηνύματα. Ήταν ικανοποιητική η κάρπωση, παρά το γεγονός ότι δεν ήταν ευνοϊκές οι καιρικές συνθήκες, καθώς είχαμε ψηλή θερμοκρασία και υγρασία».

Η κυνηγετική περίοδος θα ολοκληρωθεί στις 31 Δεκεμβρίου 2023. Το κυνήγι θα επιτρέπεται μόνο Τετάρτη και Κυριακή.