Αυξημένος κατά 15% παρουσιάζεται ο προτεινόμενος προϋπολογισμός για το έτος 2024 του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος (ΥΓΑΑΠ), περιλαμβανομένων των Τμημάτων και Υπηρεσιών που υπάγονται σ’ αυτό. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα €402,6 εκατ. σε σύγκριση με €351 εκατ. που ήταν ο αρχικά εγκεκριμένος προϋπολογισμός για το έτος 2023.

Παρουσιάζει δηλαδή αύξηση €51,6 εκατ. Στα πιο πάνω ποσά δεν περιλαμβάνονται τα έργα που συγχρηματοδοτούνται από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ύψους €45 εκατ. και €39 εκατ. για τα έτη 2023 και 2024, αντίστοιχα, τα οποία έχουν περιληφθεί στον προϋπολογισμό της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης. Επομένως, λαμβάνοντας υπόψη τα εν λόγω συγχρηματοδοτούμενα έργα, ο συνολικός Προϋπολογισμός για το έτος 2024 του ΥΓΑΑΠ ανέρχεται στα €441,6 εκατ.

Ο προϋπολογισμός του υπουργείου Γεωργίας παρουσιάστηκε χθες στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.

Αναφερόμενος σχετικά με το θέμα των ασφαλτικών, ο υπουργός Γεωργίας ανέφερε ότι υπάρχουν μικρές μονάδες, μία σε κοινότητα της Λεμεσού και μία της Πάφου. «Προσπαθούμε να βρούμε μια λύση άλλα χρειαζόμαστε τη στήριξη όλων», ανέφερε. Είπε ότι όλος ο κόσμος θέλει καλό οδικό δίκτυο άλλα κανένας δεν θέλει τα ασφαλιστικά. Σημείωσε ότι η περιοχή Μιτσερού κατέφυγε στο δικαστήριο που δικαίωσε τις κοινότητες και ότι η Νομική Υπηρεσία θα κάνει έφεση στο Ανώτατο και θα αναμένουν την απόφαση του Δικαστηρίου. Ο Υπουργός ανέφερε ότι πρέπει να βρεθεί μια λύση καθώς, η μείωση στον αριθμό των μονάδων έχει οδηγήσει στην αύξηση των τιμών ασφάλτου κατά πολύ, και συγκεκριμένα κατά 35-40% πιο ακριβό. Σημείωσε ότι έχουν σημαντικά οδικά έργα που πρέπει να γίνουν, όπως είναι ο δρόμος της Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς, στην Ευρύχου, τον παρακαμπτήριο στο Λευκωσία και άλλα οδικά έργα στη Λεμεσό.

Έχουν γίνει κάποιες μελέτες για την περιοχή Καλαβασού και Κόση, αλλά υπάρχουν αντιδράσεις, είπε. Ο Υπουργός είπε ότι σε όλο τον κόσμο υπάρχουν ασφαλτικά σε πόλεις και, φτάνει να είναι κλειστά συστήματα που ελέγχουν τις εκπομπές σκόνης κλπ.