Δικαιώθηκαν οι οκτώ κοινότητες της Δυτικής Λευκωσίας πέριξ του Μιτσερού και με απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου ακυρώθηκε η έγκριση πολεοδομικής άδειας για την εγκατάσταση μονάδας παραγωγής ασφάλτου.

Οι οκτώ κοινότητες που προσέφυγαν στο Δικαστήριο ήταν: Μιτσερό, Αγροπηκιά, Άγιος Ιωάννης, Αρεδιού, Μενοίκου, Μαλούντας και Ορούντας. Με προσφυγή τους ζητούσαν δήλωση και / ή απόφαση του Δικαστηρίου ότι η πράξη και/ή απόφαση της του Υπουργικού Συμβουλίου ημερομηνίας 24.3.2022, η οποία κοινοποιήθηκε στους αιτητές περί τις 9.4.2022, να εγκρίνει την αίτηση για πολεοδομική άδεια, είναι άκυρη.

Σύμφωνα με την απόφαση, οι κοινότητες ως ενδιαφερόμενες τοπικές αρχές και ως αρχές στις οποίες η Δήλωση Πολιτικής αναγνωρίζει δικαιώματα συμμετοχής στη λήψη απόφασης για χωροθέτηση του έργου, είχαν δικαίωμα όχι μόνο στην πληροφόρηση, αλλά και στη συμμετοχή βάσει των νομοθετικών και κανονιστικών διατάξεων.

Είναι ολοφάνερο από τους διοικητικούς φακέλους, αναφέρει το Δικαστήριο, ότι οι καθ’ ων η αίτηση παραβίασαν τις ρητές διατάξεις των παραγράφων 9.9.2.2. και 9.9.2.3. της Δήλωσης Πολιτικής για την Ύπαιθρο. Η χωροθέτηση της Μονάδας Παραγωγής Ασφαλτικού Σκυροδέματος εκτός Ζώνης Βιομηχανίας Κατηγορίας Α΄ θα μπορούσε να χωροθετηθεί στην επιλεγείσα περιοχή μόνο κατ’ εξαίρεση και μόνο υπό την πλήρωση των προϋποθέσεων της παραγράφου 9.9.2.3. Σύμφωνα με την προϋπόθεση αυτή, η Πολεοδομική Αρχή οφείλει να συμβουλεύεται τον Διευθυντή του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, τον Διευθυντή της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος αλλά και την οικεία Τοπική Αρχή, καθώς και οποιαδήποτε όμορη Τοπική Αρχή, κάτι που δεν έγινε.