Η άρον άρον έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας σε προσφυγικούς συνοικισμούς, σε προεκλογική περίοδο, πέραν του ότι είχε ως αποτέλεσμα να μην εξασφαλιστεί η συγκατάθεση των ιδιοκτητών για εγκατάσταση ανελκυστήρων και για διαμοιρασμό των χώρων στάθμευσης, συνέβαλε και στη διατήρηση των παράνομων επεμβάσεων σε δημόσιους ή και σε κοινόκτητους χώρους.

Τέλος, άφησε μετέωρους τους ιδιοκτήτες μονάδων οι οποίοι δεν μπορούν να συνδεθούν με το αποχετευτικό σύστημα, με αποτέλεσμα περίπου 1.000-1.150 οικογένειες σε προσφυγικούς συνοικισμούς να μην έχουν συνδεθεί και σε ορισμένες περιπτώσεις η βρομιά είναι αφόρητη. «Επισκεφθήκαμε σπίτια και δεν μπορείς να περάσεις την πόρτα από την οσμή» ανέφερε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νίκος Κέττηρος, ο οποίος διερωτήθηκε, «πως αντέχουν οι ένοικοι».

Όπως ελέχθη ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, κάποιοι ιδιοκτήτες δεν συγκατανεύουν στην εγκατάσταση αγωγών των γειτόνων τους και επειδή είναι κάτοχοι τίτλου ιδιοκτησίας, ουδείς μπορεί να τους υποχρεώσει να δεχθούν να περάσει κάτω από την αυλή τους οποιοσδήποτε αγωγός.

Μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων ο διευθυντής τεχνικών υπηρεσιών του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λευκωσίας (ΣΥΛ) κ. Σάββας Νεοκλέους ανέφερε, ότι στα όρια του Συμβουλίου υπάρχουν έξι συνοικισμοί των οποίων τμήματα δεν έχουν συνδεθεί με το αποχετευτικό σύστημα. Οι περισσότερες μονάδες χωρίς σύνδεση (περίπου 400) βρίσκονται στον συνοικισμό Αγίου Ελευθερίου στα Λατσιά ενώ άλλες 198 βρίσκονται στον συνοικισμό Αποστόλου Ανδρέα, επίσης στα Λατσιά. Περίπου 200 σπίτια δεν έχουν συνδεθεί στον συνοικισμό Κόκκινες και άλλες 325 μονάδες στο Πλατύ Αγλαντζιάς και σε δεύτερο συνοικισμό στα όρια του ιδίου Δήμου.

Ο κ. Νεοκλέους ανέφερε ότι στη Λευκωσία οι κεντρικοί αγωγοί στους συνοικισμούς έχουν ολοκληρωθεί και αυτό που απομένει είναι να συνδεθούν με τις οικιστικές μονάδες. Όπως εξήγησε, κάποιοι ιδιοκτήτες δεν δέχονται να περάσουν αγωγοί από την περιουσία τους, κάτι το οποίο δεν επιτρέπει ολοκλήρωση της σύνδεσης.

Ο ίδιος ανέφερε ότι θα τεθούν προτεραιότητες με βάση τον προϋπολογισμό της Πολεοδομίας, η οποία θα καταβάλει και το κόστος. Με βάση τον προγραμματισμό του ΣΥΛ τα κατασκευαστικά σχέδια θα ετοιμαστούν μέχρι τα μέσα του 2024 ενώ ως το τέλος του ιδίου χρόνου θα ετοιμαστούν τα έγγραφα των προσφορών. Οι εργασίες θα αρχίσουν το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2025 και θα αφορούν 1.000-1.150 οικιστικές μονάδες. Το έργο της σύνδεσης αναμένεται να ολοκληρωθεί περί το τέλος του 2026 η αρχές του 2027.

Εκ μέρους του Τμήματος Πολεοδομίας η κ. Κατερίνα Αντωνίου ανέφερε ότι η μελέτη του Τμήματος Αρχίζει το τέλος του 2013 και στις αρχές του 2024 θα αρχίσουν οι συνδέσεις.

Εκπρόσωπος του Τμήματος Κτηματολογίου ανέφερε ότι οι αγωγοί μπορούν να περάσουν χωρίς πρόβλημα από την κυβερνητική γη που επηρεάζεται αλλά υπάρχει πρόβλημα εκεί που οι αγωγοί επιβάλλεται να περάσουν από ιδιωτική γη η οποία τιτλοποιήθηκε.

Εκπρόσωπος τη Παγκύπριας Ένωσης Προσφύγων (ΠΕΠ) υπέδειξε ότι κατά την τιτλοποίηση των μονάδων δεν ελήφθη πρόνοια ούτε για χώρους στάθμευσης ούτε για τα αποχετευτικά συστήματα, οπόταν στην όλη προσπάθεια σύνδεσης των αποχετευτικών παρεμβάλλονται και οι διαφορές μεταξύ των ιδιοκτητών.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Κέττηρος υπέδειξε ότι πρέπει να συντμηθεί ο χρόνος των μελετών των εμπλεκομένων υπηρεσιών ώστε να μην τραβήξει σε τόσο μάκρος η όλη διαδικασία σύνδεσης.