Η τηλεόραση κυριαρχεί ως κύρια πηγή ειδήσεων για τους πολίτες (71%) της ΕΕ, ενώ ακολουθούν το διαδίκτυο και οι πλατφόρμες ειδήσεων (42%), σύμφωνα με έρευνα του ευρωβαρόμετρου που δημοσιεύτηκε σήμερα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το ραδιόφωνο και οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης μοιράζονται την τρίτη θέση με 37% έκαστο, αναφέρει η έρευνα για τα μέσα ενημέρωσης και τις ειδήσεις. Στην Κύπρο, σε ερώτηση για το ποια μέσα χρησιμοποιήθηκαν περισσότερο για πρόσβαση σε ειδήσεις τις τελευταίες επτά ημέρες, το 62% απάντησε την τηλεόραση, το 52% τις ηλεκτρονικές δημοσιογραφικές και ειδησεογραφικές πλατφόρμες, το 30% το ραδιόφωνο, το 70% τις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης (που παρέχουν πρόσβαση στις ενημερωτικές ιστοσελίδες) και το 10% τα έντυπα μέσα.

Η απάντηση που αναφέρθηκε τις περισσότερες φορές ήταν: 76%  πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης για άτομα ηλικίας 15-24 ετών και 74% για άτομα ηλικίας 25-39 ετών. Τα άτομα ηλικίας 40- 54 ετών επιλέγουν κατά 74% τις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης και 55% ετών και άνω κατά 74% την τηλεόραση. Σε σύγκριση με την έρευνα για τα μέσα και τις ειδήσεις του Κοινοβουλίου το 2022, παρατηρείται αύξηση 11 ποσοστιαίων μονάδων στο συνολικό μερίδιο των ερωτηθέντων που χρησιμοποιούν πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης για πρόσβαση σε ειδήσεις.

Μικρότερες αυξήσεις παρατηρούνται όταν πρόκειται για τη χρήση εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων (+5 ), πλατφορμών βίντεο (+4 ) ή podcast (+2). Η αύξηση της χρήσης αυτών των μέσων ενημέρωσης παρατηρείται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και στα περισσότερα κράτη-μέλη.

Η δημοσκόπηση έγινε 18.10 – 24.10.2023 και η μεθοδολογία ήταν συνεντεύξεις μέσω διαδικτύου.