Ξανά σε περιπέτειες τα δημόσια νοσοκομεία αφού οι συντεχνίες απορρίπτουν και τη νέα πρόταση που έθεσε ενώπιον τους ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας και αφορά τη συνομολόγηση συλλογικής σύμβασης.

Ήδη η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών και η Παγκύπρια Συντεχνία Νοσηλευτών, έχουν αποστείλει στον ΟΚΥπΥ επιστολές, με την ΠΑΣΥΚΙ να απορρίπτει σχεδόν όλες τις πρόνοιες που περιλαμβάνει η πρόταση του οργανισμού και την ΠΑΣΥΝΟ να διαφωνεί επί θεμάτων αρχής και να ζητά κατ’ άρθρο συζήτηση ενημερώνοντας ταυτόχρονα ότι δεν προτίθεται να υπογράψει το σχετικό έγγραφο.

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες πέντε συντεχνίες, πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι επίσης διαφωνούν με τις βασικές πρόνοιες της πρότασης του ΟΚΥπΥ και ετοιμάζονται να αποστείλουν στον οργανισμό κοινή επιστολή στην οποία θα περιλαμβάνουν σχόλια επί του κειμένου που τους έχει δοθεί.

Βασική διαφωνία, όπως πληροφορούμαστε, είναι το ύψος της μισθολογικής αύξησης που προτείνει ο ΟΚΥπΥ αφού, στην πρόταση του οργανισμού γίνεται αναφορά μόνο στο ποσοστό της σταθερής αύξησης που θα παραχωρείται σε ετήσια βάση και θα φθάνει το 1%, αλλά δεν καθορίζεται το ποσοστό της κυμαινόμενης αύξησης που θα δίνεται στους εργαζόμενους με συμβόλαια του οργανισμού. Σε επισυναπτόμενο ωστόσο έγγραφο, ο οργανισμός ενημερώνει τις συντεχνίες ότι ως κυμαινόμενο, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2025 θα υπολογίζεται ποσοστό 1% σε οριζόντια βάση. Πληροφορίες του «Φ» βεβαίως φέρουν τον ΟΚΥπΥ έτοιμο να διαπραγματευτεί το συγκεκριμένο ποσοστό. 

Διαφωνίες, τουλάχιστον από πλευράς της ΠΑΣΥΚΙ η οποία απέστειλε την Τρίτη την επιστολή της προς τον ΟΚΥπΥ, φαίνεται να υπάρχουν και σε άλλες πρόνοιες της σχετικής πρότασης ενώ η ΠΑΣΥΝΟ διαφωνεί και με την διασύνδεση των μισθολογικών αυξήσεων με την ανταγωνιστικότητα και την οικονομική δυνατότητα του οργανισμού ενώ φέρει ένσταση και στην καταβολή των αυξήσεων ανά τριετία ζητώντας καταβολή των αυξήσεων σε ετήσια βάση.

Η συλλογική σύμβαση την οποία προτείνει ο ΟΚΥπΥ έχει διάρκεια μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2025 και όπως αναφέρεται στην πρόταση, μέχρι τότε πρέπει να ετοιμαστεί, από κοινού, το νέο σύστημα αξιολόγησης των εργαζομένων το οποίο θα λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό των αυξήσεων που θα παραχωρούνται στη συνέχεια. Δηλαδή, από το 2026 και μετά στο πλαίσιο της νέας συλλογικής σύμβασης που θα υπογραφεί.

Σε ό,τι αφορά το ύψος των μισθολογικών αυξήσεων η πρόταση του ΟΚΥπΥ προβλέπει στο άρθρο 6 ότι: «Οι μισθοδοτικές αυξήσεις θα πληρώνονται με τη συμπλήρωση τριετίας των υπαλλήλων ανάλογα με την ημερομηνία πρόσληψης τους και θα δίνονται ως εξής:

> 1% μέση σταθερή μισθοδοτική αύξηση στον βασικό μισθό που θα υπολογίζεται σε ετήσια βάση από το πρώτο έτος εργοδότησης στον οργανισμό.

> Επιπλέον κυμαινόμενη αύξηση στον βασικό μισθό σε ποσοστό το οποίο θα συμφωνείται πριν από τη λήξη της συλλογικής σύμβασης βασιζόμενη στην ανταγωνιστικότητα και σε σύστημα αξιολόγησης.

> Για τα έτη 2023 -2025 και μέχρι να ετοιμαστεί και να εφαρμοστεί αναθεωρημένο σύστημα αξιολόγησης, η κυμαινόμενη αύξηση θα ενσωματώνεται προσωρινά στην σταθερή αύξηση και θα δίδεται οριζόντια. Η κυμαινόμενη αύξηση μπορεί να αποκλειστεί μόνο στην περίπτωση δύο αρνητικών αξιολογήσεων του υπαλλήλου στην τριετία».

Σε συνοδευτικό έγγραφο ο ΟΚΥπΥ αναφέρει ότι «για το χρονικό πλαίσιο 2023 που διέπει την παρούσα συλλογική σύμβαση το ποσοστό της κυμαινόμενης αύξησης στον βασικό μισθό θα ανέρχεται στο 1%. Συμφωνείται περαιτέρω και ρητά μεταξύ των μερών ότι το κυμαινόμενο ποσοστό δεν συνιστά κεκτημένο δικαίωμα και δύναται να τροποποιείται σε έκαστη ανανέωση και/ή δύναται να είναι μηδενικό».

Για τις υπερωρίες και άλλα επιδόματα, η πρόταση του ΟΚΥπΥ προβλέπει ότι: «Η υπερωριακή απασχόληση θα γίνεται με το σύστημα υπερωριακής αποζημίωσης σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία ενώ η παραχώρηση των οποιωνδήποτε επιδομάτων, θα είναι στη διακριτική ευχέρεια του διοικητικού συμβουλίου του οργανισμού, εκτός εάν αυτά περιλαμβάνονται στη σχετική νομοθεσία που διέπει τον οργανισμό».

Σε ό,τι αφορά τις άδειες ασθενείας των εργαζομένων με συμβόλαιο του ΟΚΥπΥ, ο οργανισμός προτείνει ότι: «Σε περίπτωση εξάντλησης από τον υπάλληλο της συνολικής άδειας ασθενείας, (δηλαδή, πέραν των 10 ημέρων) για τις επιπρόσθετες ημέρες που θα καταβάλει αίτημα στο γραφείο κοινωνικών ασφαλίσεων για τη λήψη επιδόματος ασθενείας, ο οργανισμός, θα καταβάλλει όλο τον μισθό, περιλαμβανομένου και του επιδόματος των κοινωνικών ασφαλίσεων. Οι κοινωνικές ασφαλίσεις θα καταβάλλουν στον υπάλληλο το επίδομα που θα αντιστοιχεί για τις επιπρόσθετες ημέρες ασθενείας, ο οργανισμός δεν ζητά να κατατεθεί η επιταγή στο λογιστήριο και θα αποκόπτει το αντίστοιχο ποσό σε δύο ισόποσες δόσεις από τον πρώτο και τον δεύτερο μισθό του εργαζόμενου αμέσως μετά την επιστροφή του στην εργασία από την άδεια ασθενείας».

Για τη συνδικαλιστική άδεια, ο ΟΚΥπΥ προτείνει να «παραχωρείται με φειδώ και πάντοτε με τους όρους τους οποίους καθορίζει το συμβούλιο σε τοπικά ή κλαδικά στελέχη των συνδικαλιστικών οργανισμών και νοουμένου ότι δεν θα επηρεάζεται η ομαλή διεξαγωγή των εργασιών και θα υποβληθεί έγκαιρα γραπτό αίτημα στον οργανισμό». 

Σε ό,τι αφορά τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζομένων η πρόταση προβλέπει ότι «οι υπάλληλοι του ΟΚΥπΥ εντάσσονται στο νέο επαγγελματικό σχέδιο συντάξεων το οποίο διέπεται από τις πρόνοιες του περί επαγγελματικού σχεδίου συνταξιοδοτικών ωφελημάτων των υπαλλήλων της κρατικής υπηρεσίας και του ευρύτερου δημόσιου τομέα περιλαμβανομένων και των αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης του 2022».

Τέλος και σε ό,τι αφορά την ανέλιξη των εργαζομένων με συμβόλαιο του οργανισμού, ο ΟΚΥπΥ προτείνει όπως: «Η δομή των θέσεων των διαφόρων κατηγοριών προσωπικού το οποίο υπηρετεί στον οργανισμό θα καθορίζεται από το διοικητικό συμβούλιο με βάση τις ανάγκες του ΟΚΥπΥ μέσω των ετήσιων εγκεκριμένων προϋπολογισμών».

Η συγκεκριμένη πρόνοια, επίσης φαίνεται ότι δεν ικανοποιεί τις συντεχνίες, μερικές εκ των οποίων έχουν ήδη θέσει τον καταρτισμό δομής και ιεραρχίας στα κρατικά νοσοκομεία ως προϋπόθεση για την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης.

Απορρίπτει σχεδόν στο σύνολο της την πρόταση η ΠΑΣΥΚΙ

Στην επιστολή της προς τον ΟΚΥπΥ η ΠΑΣΥΚΙ υποστηρίζει ότι το ποσοστό (1%) που καθορίζεται για τις μισθολογικές αυξήσεις «δεν γίνεται αποδεκτό αφού όσον αφορά τους ιατρικούς λειτουργούς θα δημιουργηθούν δύο ταχύτητες εργαζομένων στις ετήσιες απολαβές. Επιπλέον ως γενική τοποθέτηση καταθέτουμε την ένσταση μας σε ό,τι αφορά την αναφορά «θα υπολογίζεται σε ετήσια βάση. Πρέπει και να υπολογίζεται και να αποδίδεται σε ετήσια βάση». Η συντεχνία διαφωνεί, όπως και η ΠΑΣΥΝΟ, με τη διασύνδεση των μισθολογικών αυξήσεων με την ανταγωνιστικότητα του οργανισμού: «Το περιεχόμενο της συγκεκριμένης παραγράφου είναι εκτός του περιεχομένου της προηγηθείσας διαβούλευσης και ιδιαίτερα η θέση «ανταγωνιστικότητα» δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή».

Για τις υπερωρίες, η ΠΑΣΥΚΙ σχολιάζει ότι «εκτός από γενική, η τοποθέτηση είναι συνάμα επικίνδυνη. Δεν έχει συζητηθεί στην προηγηθείσα διαβούλευση». Η συντεχνία των κυβερνητικών γιατρών απορρίπτει επίσης τις πρόνοιες που αφορούν τις άδειες ασθενείας και την συνδικαλιστική άδεια ενώ χαρακτηρίζει ως «κόκκινη γραμμή» τον καταρτισμό δομών. «Για την ΠΑΣΥΚΙ η συμπερίληψη συμφωνημένων δομών στην υπό διαμόρφωση συλλογική σύμβαση είναι κόκκινη γραμμή και δεν θα συνυπογράψουμε εφόσον αυτές δεν συμφωνηθούν και κατατεθούν».