Ερώτηση για τη σημαία της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας που αναρτήθηκε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης τον περασμένο Μάιο και στη βάση ποιου νόμου έγινε αυτό, υπέβαλε ο Ανδρέας Θεμιστοκλέους.

Ο βουλευτής πήρε την απάντηση από την υπουργό Δικαιοσύνης ότι αυτό είναι διεθνής πρακτική γιατί εορτάζεται η διεθνής ημέρα κατά της ομοφοβίας.

Ο κ. Θεμιστοκλέους με ερώτησή του στις 5 Σεπτεμβρίου ρωτούσε την υπουργό Δικαιοσύνης:

«Κατά τη 17η Μαΐου του τρέχοντος έτους αναρτήθηκε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως η σημαία των ΛΟΑΤΚΙ. Παρακαλείται όπως η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, ως η αρμόδια αρχή, πληροφορήσει το σώμα ποια συνταγματική διάταξη ή ποιος νόμος υποβάλλει, επιβάλλει ή επιτρέπει την ανάρτηση σημαιών σε δημόσια και κρατικά κτίρια πλην της κυπριακής σημαίας και της ελληνικής ή τουρκικής σε περιπτώσεις εθνικών εορτών αντιστοίχως της ελληνικής ή της τουρκικής κοινότητας.»

Για να πάρει την εξής απάντηση από την Άννα Κουκκίδη Προκοπίου: Στις 17 Μαΐου 2023 αναρτήθηκε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως για μια μέρα, η σημαία της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας καθώς η 17η Μαΐου αποτελεί τη Διεθνή μέρα κατά της Oμοφοβίας, Aμφιφοβίας και Tρανσφοβίας, η οποία εορτάζεται σε παγκόσμιο επίπεδο από διεθνείς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς.

Το 2023 αποτελεί το τρίτο συνεχές έτος, κατά το οποίο αναρτήθηκε η σημαία της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας τόσο στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως όσο και στο Υπουργείο Εξωτερικών ενώ η Βουλή των Αντιπροσώπων φωταγωγήθηκε με τα χρώματα της σημαίας.

Η ανάρτηση της σημαίας της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας κατά τη 17η Μαΐου, αναφέρει η υπουργός, αποτελεί πρακτική σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, καθώς αναρτάται στην είσοδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε Βρυξέλλες, Στρασβούργο και Λουξεμβούργο καθώς και στο Συμβούλιο της Ευρώπης στο Στρασβούργο. Επίσης, αναρτάται στα περισσότερα κυβερνητικά κτίρια κρατών μελών καθώς και στις Πρεσβείες στο εξωτερικό.»