Σοβαρή υπόθεση με φόντο εταιρεία εγγεγραμμένη στην Κύπρο, που έχει διεθνή παρουσία και διαχειρίζεται εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, τέθηκε την περασμένη Πέμπτη ενώπιον της Αστυνομίας Κύπρου και συγκεκριμένα στην Υποδιεύθυνση Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΥΔΟΕ).

Πρόσωπο το οποίο συμμετείχε μέχρι πρότινος στην εν λόγω οντότητα κατέχοντας θέση-κλειδί, έχει ήδη καταγγείλει μετόχους της εταιρείας σε αρμόδιες Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας για πρακτικές που παραπέμπουν σε φοροδιαφυγή, πλαστογραφία και άλλα οικονομικής φύσεως αδικήματα.

Όπως προκύπτει από τους ισχυρισμούς του καταγγέλλοντα, οι φερόμενες παράνομες πρακτικές έχουν ζημιώσει την Κυπριακή Δημοκρατία, αφού, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει στη βάση εγγράφων, η εν λόγω επιχειρηματική οντότητα απέφυγε με δόλια μέσα να καταβάλει φορολογία ύψους αρκετών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ εξαπατώντας τις αρμόδιες Αρχές.

Μάλιστα, το ίδιο πρόσωπο ήρθε στην Κύπρο από το εξωτερικό εντός της εβδομάδας και εκπροσωπούμενο από Ελληνοκύπριο δικηγόρο μετέβη την περασμένη Πέμπτη στη ΥΔΟΕ, θέτοντας ενώπιον ανακριτή τα όσα φέρεται να γνωρίζει, επικαλούμενο έγγραφα που έχει στην κατοχή του.

Αρμόδιο στέλεχος της Αστυνομίας, επιβεβαίωσε στον «Φ» το γεγονός ότι υπήρξε συνάντηση με την Υποδιεύθυνση Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, με αντικείμενο την παρούσα υπόθεση, ωστόσο, ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει γίνει ακόμη καταγγελία ώστε να αρχίσει οποιαδήποτε διερεύνηση. Αυτό, όπως πληροφορείται ο «Φ», αναμένεται να γίνει προσεχώς.

Ήδη, το πρώην στέλεχος της εταιρείας έχει κάνει καταγγελίες για τους μετόχους στο Τμήμα Φορολογίας και συγκεκριμένα στη Μονάδα Διερεύνησης Φορολογικής Απάτης του υπουργείου Οικονομικών. Ασφαλείς πληροφορίες κάνουν λόγο για σχετική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το πρωί της περασμένης Πέμπτης. Καταγγελία έχει υποβάλει επίσημα και στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚΚ), στην οποία φέρεται να έχει καταθέσει μαρτυρία και στοιχεία από τα τέλη του 2022.

Η εταιρεία, οι μέτοχοι της οποίας αποτελούν το επίκεντρο των όσων καταλογίζονται, έχει ως κύκλο δραστηριοτήτων τη διαχείριση επενδύσεων ιδιωτικών κεφαλαίων. Σ’ αυτό το πλαίσιο διαχειρίζεται κεφάλαια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ έχοντας ως επενδυτές της, μεταξύ άλλων, διεθνείς οργανισμούς δημοσίου συμφέροντος όπως συνταξιοδοτικά ταμεία κολοσσών.

Το ενδιαφέρον στην προκειμένη έχει να κάνει με το γεγονός ότι έχει επιλέξει ως έδρα της την Κύπρο, μέσω της οποίας διεκπεραιώνεται μεγάλος όγκος εργασιών. Όσο για τις σε βάρος των μετόχων της καταγγελίες, αυτές αφορούν, μεταξύ άλλων, στη σύναψη ετεροχρονισμένων εικονικών συμβάσεων. Σε μια περίπτωση, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του καταγγέλλοντος, καταρτίστηκαν προχρονολογημένα τιμολόγια ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ με στόχο, όπως υποστηρίζεται, την αποφυγή καταβολής φόρων και ΦΠΑ ύψους πέραν των 500.000 ευρώ.

Αυτό, όμως, που προκαλεί εντύπωση, από τα στοιχεία που τέθηκαν ενώπιον της Αστυνομίας και τις καταγγελίες που έγιναν προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου και τη Μονάδα Διερεύνησης Φορολογικής Απάτης, είναι ότι άμεση ανάμειξη με τον καταρτισμό των φερόμενων ως εικονικών τιμολογίων έχει γνωστή κυπριακή οντότητα που δραστηριοποιείται στην παροχή χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Η εν λόγω οντότητα που εξυπηρετούσε τους καταγγελλόμενους μετόχους, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς που προβάλλονται, είχε την ευθύνη για τον καταρτισμό των προχρονολογημένων τιμολογίων και τις νενομισμένες διευθετήσεις με το Τμήμα Φορολογίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στέλεχος της Αστυνομίας, σχολιάζοντας στον «Φ» γενικότερα τις υποθέσεις που σχετίζονται με οικονομικής φύσεως αδικήματα, με αφορμή ερώτημά μας για τα όσα ήρθαν στο φως της δημοσιότητας πρόσφατα, θέλησε να στείλει το μήνυμα ότι υπάρχει κατάρτιση στην αρμόδια Υποδιεύθυνση της Αστυνομίας. Έκανε λόγο για προσωπικό 27 προσώπων και ανακριτές με πείρα πέραν των 20 ετών. Ανέφερε ενδεικτικά πως μόνο το έτος 2022, υπήρξαν 45 καταδίκες σε υποθέσεις για ξέπλυμα (περί της Παρεμπόδισης και Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες Νόμος). Απέρριψε ότι υπάρχει καθυστέρηση στη διερεύνηση τέτοιων υποθέσεων, προσθέτοντας πως σε χώρες με πείρα σε τέτοια θέματα η διερεύνησή παίρνει από 3 έως και 5 έτη.