Σύντομα αναμένονται οι πρώτες υποθέσεις που αφορούν την παραβίαση των ευρωπαϊκών κυρώσεων σε Ρώσους ολιγάρχες να καταλήγουν στο Δικαστήριο. Αυτό ανέφερε πηγή που παρακολουθεί τις έρευνες, ενώ τελικές αποφάσεις αναμένεται ότι θα ληφθούν την ερχόμενη Δευτέρα.

Το κρίσιμο ραντεβού των ανακριτών του ειδικού κλιμακίου που διερευνά τις περιπτώσεις αυτές με τον Γενικό Εισαγγελέα έχει οριστεί για τις 4 Δεκεμβρίου, οπόταν κατά τη συνάντηση θα εξεταστούν κυρίως οι δύο υποθέσεις που βρίσκονται συμπληρωμένες στη Νομική Υπηρεσία εδώ και καιρό, αλλά και οι υπόλοιπες που διερευνώνται. Μάλιστα, για τις δύο υποθέσεις που μελετήθηκαν από τη Νομική Υπηρεσία δεν αποκλείεται να επιστραφούν στους ανακριτές με οδηγίες για να προχωρήσουν με καταχώρηση στο Δικαστήριο, στην περίπτωση που κριθεί ότι υπάρχει το νομικό υπόβαθρο για άσκηση ποινικής δίωξης.

Όπως είχε δηλώσει στον «Φ» ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου, συνολικά είχαν διερευνηθεί πέντε υποθέσεις. Οι τρεις αρχειοθετήθηκαν, ενώ οι δύο παρέμειναν προς μελέτη. Συνολικά, το κλιμάκιο του Γραφείου Διερεύνησης Οικονομικού Εγκλήματος της Αστυνομίας εξετάζει 30 υποθέσεις που αφορούν το ενδεχόμενο παραβίασης των κυρώσεων τις οποίες επέβαλε η ΕΕ σε Ρώσους πολυεκατομμυριούχους. Επίσης, η διερεύνηση άλλων πέντε υποθέσεων είναι στο τελικό στάδιο και σύντομα θα σταλούν και αυτές στη Νομική Υπηρεσία.

Η Αστυνομία ξεκίνησε τη διερεύνηση των υποθέσεων αυτών από τις αρχές του χρόνου μετά από αναφορές που έλαβαν από διάφορους φορείς όπως η ΜΟΚΑΣ, ο Σύνδεσμος Λογιστών, ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος, η Κεντρική Τράπεζα και το Υπουργείο Οικονομικών.

Ανάμεσα στις περιπτώσεις που διερευνώνται είναι και τέσσερις Ρώσοι ολιγάρχες οι οποίοι αναφέρονται μαζί με άλλους δύο στα «Cyprus Confidential», την έρευνα δηλαδή του συνασπισμού διεθνών δημοσιογράφων που ερεύνησαν χιλιάδες έγγραφα, τα οποία αφορούσαν την Κύπρο. Αυτή τη στιγμή, τα έγγραφα που δημοσίευσε η κοινοπραξία των δημοσιογράφων εξετάζονται από το ειδικό κλιμάκιο της Αστυνομίας και αν κατά την αξιολόγησή τους κριθεί ότι υπάρχει κάτι που πρέπει να διερευνηθεί, τότε σε συνεννόηση με τον Γενικό Εισαγγελέα, αυτό θα γίνει.

Σημειώνεται ότι η Υποδιεύθυνση του Οικονομικού Εγκλήματος στο Αρχηγείο Αστυνομίας, στο οποίο λειτουργεί το κλιμάκιο ανακριτών που ερευνά τυχόν παραβίαση των κυρώσεων, έχει πρόσφατα ενισχυθεί. Οι υποθέσεις αυτές, όπως μας αναφέρθηκε από την Αστυνομία, είναι μεν πολύ δύσκολες όχι όμως όσο οι περιπτώσεις με τις πολιτογραφήσεις ξένων επιχειρηματιών και επενδυτών. Προς εξέτασή τους, υποβάλλονται αιτήματα προς ξένες χώρες, έτσι ώστε να ληφθούν όλα τα στοιχεία για να μπορεί να τεκμηριωθεί αδίκημα. Παράλληλα, μας αναφέρθηκε ότι οι πλείστες περιπτώσεις αφορούν μεταφορά κεφαλαίων εκτός Κύπρου, λίγες ώρες πριν την επιβολή κυρώσεων. Όμως, νομικά θεωρείται πως η επιβολή κυρώσεων αρχίζει από τα μεσάνυχτα της προηγούμενης ημέρας, άρα καλύπτει και τη μετακίνηση των κεφαλαίων, έστω κι αν έγιναν θεωρητικά εμπρόθεσμα.

Όσον αφορά στην περίπτωση του Ρώσου ολιγάρχη, Αλεξέι Μορντάσοφ, ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών, Γιώργος Παντελή, ανέφερε ότι «τα δημοσιεύματα τόσο από την κοινοπραξία ερευνητικών δημοσιογράφων (ICIJ), όσο και από την “Guardian” και τον OCCRP αναφέρονται πως στις 28 Φεβρουαρίου του 2022, μετέφερε μερίδιο που κατείχε στον γερμανικό TUI αξίας $1,4 δισ. σε εταιρεία στη σύντροφό του Μαρία Μορντάσοβα, ενώ το όνομά του είχε συμπεριληφθεί στις κυρώσεις της ΕΕ. Η υπόθεση αυτή διερευνάται και είναι στο τελικό στάδιο αφού έχουν ληφθεί όλα τα σχετικά έγγραφα που ζητήθηκαν». Για το θέμα αυτό, ο κ. Παντελή ξεκαθάρισε ότι η έρευνα δεν αφορά στην εταιρεία PwC Κύπρου.

Σημειώνεται ότι οι πλείστες περιπτώσεις που διερευνώνται διαβιβάστηκαν με καταγγελία από τις αρμόδιες Αρχές φέτος, ενώ οι έρευνες είχαν αρχίσει από τον Μάιο του 2022.

Όπως είχε δηλώσει στο ΚΥΠΕ ο κ. Παντελή, το υπουργείο Οικονομικών παρακολουθεί στενά «τα οποιαδήποτε δημοσιεύματα ή οποιεσδήποτε πληροφορίες περιέλθουν στην αντίληψή μας, έτσι ώστε να μπορέσουμε να εφαρμόζουμε τον νόμο και το πλαίσιο των κυρώσεων όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά γίνεται».

Τέλος, σύμφωνα με σημείωμα που κατέθεσε η υπουργός Δικαιοσύνης, Άννα Κουκκίδη Προκοπίου, στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του Υπουργείου, το αρμόδιο γραφείο της Αστυνομίας, δηλαδή το γραφείο εκτέλεσης Ευρωπαϊκών Εντολών Έρευνας και Αιτημάτων Δικαστικής Συνδρομής, το 2023 δέχθηκε 8 αιτήματα δικαστικής συνδρομής τα οποία αφορούν σε παραβιάσεις κυρώσεων των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και του Ηνωμένου Βασιλείου.