Σοκαριστικά και ειδεχθή περιστατικά βίας και κακοποίησης σε βάρος ηλικιωμένων ατόμων, καταγγέλλει το Παρατηρητήριο Τρίτης Ηλικίας.

Οικιακή βοηθός φωτογράφιζε γυμνή ηλικιωμένη γυναίκα και αναρτούσε το υλικό στο διαδίκτυο. Σε άλλη περίπτωση, έκαψαν ηλικιωμένο άτομο με καυτό νερό. Πρόσφατα το Παρατηρητήριο έλαβε βίντεο με 90χρονο να διαβιεί σε άθλιες συνθήκες, καθώς οι συγγενείς του εισέπρατταν τη σύνταξή του. Συχνό φαινόμενο είναι τα παιδιά ή άλλοι συγγενείς και φίλοι, μέσω εκβιασμών να παίρνουν συντάξεις και βοηθήματα ή ακόμη και την ακίνητη περιουσία, με αποτέλεσμα οι ηλικιωμένοι να καταλήγουν σε δομές, παρά τη θέλησή τους. Καταγράφονται, επίσης, περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης ακόμη και ηλικιωμένων με άνοια.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε σήμερα το Παρατηρητήριο από ανώνυμα τηλεφωνήματα, μεταξύ Ιανουαρίου και Νοεμβρίου 2023:

200 (91%) ηλικιωμένοι βίωσαν σωματική κακοποίηση/ συναισθηματική κακοποίηση και ηλικιακό ρατσισμό/ παραμέληση/ οικονομική εκμετάλλευση. Στις καταγγελίες θύτες ήταν σε 80 (40%) περιπτώσεις οικιακοί βοηθοί, σε 54 (27%) η κοινωνία, σε 30 (15%) ενήλικα παιδιά και συγγενείς, σε 26 (13%) σύζυγοι και σύντροφοι, σε 10 (5%) απατεώνες διαδικτύου και επιτήδειοι.

Από τα 220 περιστατικά που καταγγέλθηκαν συνολικά, τα 143 (65%) αφορούσαν συναισθηματική κακοποίηση και ηλικιακό ρατσισμό. Τα 26 (12%) παραμέληση. Τα 20 (9%) κακοποίηση και παραμέληση σε ιδρύματα και νοσηλευτήρια. Τα 18 (8%) οικονομική εκμετάλλευση. Τα 13 (6%) σωματική κακοποίηση.

Τα εν λόγω στοιχεία αναφέρθηκαν σε διάσκεψη Τύπου του Παρατηρητηρίου με θέμα “Παρουσίαση έκθεσης για την κακοποίηση, παραμέληση και οικονομική εκμετάλλευση ηλικιωμένων στην Κύπρο”.

Υπάρχει αύξηση της κακοποίησης των ηλικιωμένων στην Κύπρο, ενώ εντοπίζεται έντονα και το φαινόμενο ηλικιακού ρατσισμού, ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Παρατηρίου, Δήμος Αντωνίου. Σημείωσε, παράλληλα, ότι οι ηλικιωμένοι δεν προχωρούν σε καταγγελία είτε επειδή βρίσκονται σε θέση εξάρτησης με τους θύτες, είτε για λόγους αγάπης καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις είναι τα παιδιά τους ή οι σύζυγοι τους. “Γνωρίζουμε μόλις την κορυφή του παγόβουνου”, επισήμανε.