Τα λευκά της μαλλιά και οι έντονες γραμμές που σχηματίζονταν στο πρόσωπό της ενώσω χαμογελούσε και καλωσόριζε τους παρευρισκόμενους, μαρτυρούσαν ότι επρόκειτο για μια γυναίκα που είχε ξεπεράσει τα 80 της χρόνια.

Μπροστά της απλώνοντα ένας πάγκος γεμάτος ολόφρεσκες τάρτες, φλαούνες, τρουφάκια και πλήθος ακόμη γλυκές και αλμυρές παρασκευές. Βιαστικά προσπερνούσαν γυναίκες και άνδρες ντυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές όλο κεντήματα ή άλλοι κρατώντας μουσικά όργανα, ενώ τον χώρο διακοσμούσαν πλήθος πινάκων ζωγραφικής και φωτογραφίας, χειροτεχνίες, ψηφιδωτά, βιτρό, χειροποίητα κοσμήματα, πήλινα, κεντήματα. Πρόκειται για όσα παρουσιαστήκαν πριν λίγες μέρες σε εκδήλωση που πραγματοποίησαν τα Επιμορφωτικά Κέντρα Λευκωσίας του υπουργείου Παιδείας, με αφορμή την ολοκλήρωση των μαθημάτων.

«Πατέρα έλα να σου δείξω τον δικό μου πίνακα», είπε μια γυναίκα σε έναν ηλικιωμένο και στάθηκαν περήφανοι μπροστά σε μια ελαιογραφία ροζ τριαντάφυλλων, ενώ μια άλλη φωτογραφίζονταν μαζί με τα παιδιά της δίπλα από τη δική της χειροτεχνία. Μια παρτίδα σκάκι βρισκόταν σε εξέλιξη, ενώ παρευρισκόμενοι έβλεπαν εντυπωσιασμένοι τις κατασκευές. Το συναίσθημα που χαρακτήριζε αυτή τη κατάμεστη και μεγάλη γιορτή των Επιμορφωτικών Κέντρων ήταν ο ενθουσιασμός.

Όπως ανέφερε στον «Φ» ο διευθύνων των Επιμορφωτικών Κέντρων Λευκωσίας, Γιώργος Μυλωνάς, οι μαθητές τους ξεκινούν από την ηλικία των 15 ετών και φτάνουν ως και τα 90 έτη. «Έχουμε μαθήτρια πέρα των 80 ετών, η οποία πηγαίνει κάθε χρόνο στα μαθήματα χορού», ανέφερε. «Η επιτυχία του θεσμού διαφαίνεται μέσα από τη μαζική συμμετοχή των πολιτών, η οποία παγκύπρια ανήλθε στις 18.000, ενώ ειδικά για την επαρχία Λευκωσίας στις 8.000. Πρόκειται για μια αισθητή αύξηση σε σύγκριση με πέρσι, οπού παγκυπρίως ήταν 12.000 και στη Λευκωσία 5.000», σημείωσε και πρόσθεσε: «Τα Επιμορφωτικά Κέντρα έχουν καταξιωθεί στη συνείδηση των πολιτών για την ποιότητα και το ευρύ φάσμα των θεμάτων τους. Τη φετινή χρονιά διδάσκουν, παγκύπρια 366 προσοντούχοι εκπαιδευτές με το καθεστώς του μισθωτού ορισμένου χρόνου».

Επιπλέον, είπε, φέτος προσφέρθηκαν δωρεάν μαθήματα σε συνολικά 195 ομάδες ως σε ιδρύματα για άτομα με αναπηρίες και ψυχικές ασθένειες, για άτομα τρίτης ηλικίας, σε στρατόπεδα της Εθνικής Φρουράς, στις Κεντρικές Φυλακές. Επίσης, παραδόθηκαν δωρεάν μαθήματα ελληνικής και αγγλικής γλώσσας σε αιτητές ασύλου στο Κέντρο Φιλοξενίας στην Κοφίνου, καθώς και στους χώρους κράτησης στη Μενόγεια και στη Βάση Δεκέλειας, όπως επίσης και μαθήματα σε Τουρκοκυπριακών σε Ελληνοκύπριους και αντίστροφα.

Το πιο δημοφιλές μάθημα φέτος σύμφωνα με τις δηλώσεις συμμετοχής στα προγράμματα, σημείωσε ο κ. Μυλωνάς, ήταν εκείνο της κεραμικής – αγγειοπλαστικής. «Ήταν τόσοι πολλοί οι ενδιαφερόμενοι, οπού δεν κατέστη δυνατό να εγγραφούν όλοι σε τμήμα». Επιπλέον, υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον για τα μαθήματα αργυροχοΐας, γεωπονίας, κηπουρικής, οινολογίας, για τους χορούς, τη γυμναστική, τη ζούμπα, τη χειροτεχνία, τα χειροποίητα κοσμήματα, τις σμίλες, το βελονάκι, η μαγειρική και ζαχαροπλαστική, καθώς επίσης και το μάθημα «Γνωρίστε την Κύπρο». Όπως κάθε χρόνο, μεγάλο ενδιαφέρον υπήρχε και για τις ξένες γλώσσες, ίδιως φέτος για τα ισπανικά και τα ιταλικά.

«Πήγε πολύ καλά η τελική εκδήλωση όπως και συνολικά η φετινή χρονιά, την οποία χαρακτηρίζουμε ως ανάκαμψης», καθώς όπως ανέφερε τα προγράμματα είχαν δεχθεί σοβαρό πλήγμα τα προηγούμενα έτη. «Η πανδημία επηρέασε άμεσα την λειτουργία των Επιμορφωτικών Κέντρων, αφού για τουλάχιστον μία τριετία ανεστάλη η διά ζώσης διδασκαλία». Ωστόσο, τη σχολική χρονιά 2021-2022 προχώρησαν στην εφαρμογή ενός πιλοτικού προγράμματος παροχής εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, κυρίως για την εκμάθηση γλωσσών (ελληνικής, τουρκικής και ρωσικής), το οποίο αποδείχθηκε επιτυχημένο.

«Το πρώτο επιμορφωτικό πρόγραμμα εκπαίδευσης ενηλίκων στην Κύπρο πραγματοποιήθηκε το 1952, σε εθελοντική βάση, στις αγροτικές περιοχές του νησιού, από μια ομάδα δασκάλων Δημοτικής Εκπαίδευσης. Ο στόχος της πρωτοβουλίας τους, ήταν να βοηθήσουν κυρίως στην καταπολέμηση του αναλφαβητισμού, ο οποίος ήταν ιδιαίτερα μεγάλος εκείνη την περίοδο. Η προσπάθειά αυτή υπήρξε ιδιαίτερα επιτυχής. Ως αποτέλεσμα, το 1960 με την ανεξαρτησία της Κύπρου, ιδρύθηκαν τα Επιμορφωτικά Κέντρα (ΕΚ)», σημείωσε και πρόσθεσε ότι σταδιακά εμπλουτίστηκαν τα προγράμματα και με άλλες θεματικές, όπως η χειροτεχνία. 

Προσφέρονται ποικιλία θεμάτων, τα οποία αφορούν στη διδασκαλία και εκμάθηση ξένων γλωσσών, τέχνες και χειροτεχνίες, στον πολιτισμό, στην υγεία, σε πρακτικές εφαρμογές, στην απόκτηση επαγγελματικών δεξιοτήτων και σε άλλα θέματα γενικής φύσεως όπως οι δημόσιες σχέσεις, η επικοινωνία, η διοίκηση επιχειρήσεων, η δημοσιογραφία κ.τ.λ.

Το μεγαλύτερο πρόγραμμα εκπαίδευσης ενηλίκων

Τα Επιμορφωτικά Κέντρα αποτελούν σήμερα το μεγαλύτερο πρόγραμμα εκπαίδευσης ενηλίκων στην Κύπρο. Ο γενικός σκοπός τους είναι η ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας, καθώς και η οικονομική και πολιτιστική πρόοδος, τόσο των πολιτών όσο και της κοινωνίας. Ο προϊστάμενος των Επιμορφωτικών Κέντρων, Ανδρέας Τσολάκης, μιλώντας στον «Φ», ανέφερε ότι ήταν συγκινητική η  προσέλευση του κόσμου στην τελική εκδήλωση στη Λευκωσία, ενώ αντίστοιχες γιορτές θα πραγματοποιηθούν και στις άλλες επαρχίες. Ανέφερε επίσης, ότι οι συμμετέχοντες είναι κυρίως νέοι ενήλικες, ενώ περίπου και 35% είναι συνταξιούχοι. Η πλειονότητα, υπογράμμισε, είναι άνθρωποι που πραγματοποιούν μέσω των Επιμορφωτικών ένα όνειρο τους.