Ένοχος κρίθηκε χθες από το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου ο 54χρονος Ελληνοκύπριος επιχειρηματίας Γ. Τ. για τις σοβαρότερες κατηγορίες που αφορούν το θαλάσσιο ατύχημα στη θαλάσσια περιοχή Κόννου στον Πρωταρά πριν από έξι χρόνια (13/8/2017) και είχε ως αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό 31χρονης ομογενούς από την Βρετανία.

Πλέον, ο καταδικασθείς από τη στιγμή που κρίθηκε ένοχος στην κατηγορία για πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβη στη βάση του άρθρου 231 του ποινικού κώδικα, είναι αντιμέτωπος μέχρι και με επτά χρόνια φυλάκιση. Η δικαστική απόφαση χαρακτηρίζεται ως σταθμός από νομικούς κύκλους.

Η Ανώτερη Επαρχιακή Δικαστής Μαρίνα Ιεροκηπιώτου, διαβάζοντας την ετυμηγορία της έκρινε ένοχο τον κατηγορούμενο στις 15 από τις συνολικά 16 κατηγορίες που αντιμετώπιζε υποδεικνύοντας μεταξύ άλλων ότι μετά το ατύχημα δεν παρείχε την απαιτούμενη βοήθεια στη σοβαρά τραυματία, η οποία τότε ήταν 25 ετών. Τον αθώωσε μόνο στην κατηγορία που αφορούσε εγκατάλειψη σκηνής, αφού κατά την κρίση της Δικαστού δεν μπορεί να του αποδοθεί αυτό «πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας».

Ταυτόχρονα, ανακοίνωσε την απόφαση της να τελεί υπό κράτηση ο 54χρονος μέχρι την ανακοίνωση της ποινής του. Εξήγησε ότι είναι τόσο σοβαρά τα αδικήματα για τα οποία κρίθηκε ένοχος, που δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Απέρριψε, παράλληλα,  αίτημα του καταδικασθέντα να μείνει ελεύθερος για να πάει στο εξωτερικό για προσωπικούς λόγους.

Στην απόφαση της σημειώνει: «{…}ο κατηγορούμενος επέδειξε αδιαφορία ως προς την τροποή που θα μπορούσαν να πάρουν τα πράγματα, δηλαδή, αδιαφόρησε ως προς τα αποτελέσματα που θα μπορούσε να έχει η οδηγική του συμπεριφορά οδηγώντας το σκάφος του εγωιστικά ωσάν να ήταν και ο μόνος οδηγός που κατευθυνόταν στον κόλπο χωρίς να προβεί σε καμιά εκτίμηση του τόπου, του χρόνου και της περίστασης στην οποία βρισκόταν. Περαιτέρω ενέχει τη σημασία του το γεγονός ότι επρόκειτο για έναν οδηγό, ο οποίος οδηγούσε σκάφη από το 2005 και θα έπρεπε εξ αρχής η παρατηρητικότητα και η προσοχή του να στραφεί προς κάθε κατεύθυνση και ενδεχόμενα».

Στις 19 Δεκεμβρίου ο συνήγορος υπεράσπισης του καταδικασθέντα θα αγορεύσει για μετριασμό της ποινής. Η Δικαστής έδωσε οδηγίες να ετοιμαστεί έκθεση του γραφείου ευημερίας στο πλαίσιο της εν λόγω διαδικασίας.

Να σημειωθεί ότι μετά την ολοκλήρωση της ανάγνωσης της απόφασης και κατά την αποχώρησή της Δικαστού από την δικαστική αίθουσα, οι συγγενείς της 31χρονης ομογενούς που κατέκλυσαν την δικαστική αίθουσα και όλο αυτό τον καιρό πηγαινοέρχονταν στην Κύπρο, χειροκρότησαν. Σχολίαζαν ότι και η Δικαστής στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων απονέμοντας δικαιοσύνη, αλλά και ότι ο εκπρόσωπος της κατηγορούσας Αρχής, Θανάσης Παπανικολάου, χειρίστηκε υποδειγματικά την υπόθεση. Τη διαδικασία παρακολούθησε και η δημοσιογράφος της ολλανδικής εφημερίδας De Telegraph Γκέρντα Φρανκενχούις.

Το ατύχημα είχε σημειωθεί στις 13/8/2017 και είχε ως αποτέλεσμα τον κρίσιμο τραυματισμό της 25χρονης, τότε, Αγγλοκύπριας, Ρ. Χ. Η νεαρή τη στιγμή του σοβαρού ατυχήματος βρισκόταν εντός φουσκωτού («θαλάσσιος καναπές»), το οποίο συρόταν από σκάφος γνωστής εταιρείας θαλασσίων αθλημάτων. Μαζί της στο φουσκωτό βρισκόταν η -επίσης κυπριακής καταγωγής- 17χρονη ξαδέρφη της και φίλη τους από την Ολλανδία.

Σε κάποια στιγμή το ταχύπλοο που ανήκει και οδηγείτο από τον 54χρονο κατηγορούμενο, βρέθηκε στην πορεία του έτερου σκάφους. Ο τελευταίος για να αποφύγει τη σύγκρουση, άλλαξε ρότα, όμως, οι προπέλες κτύπησαν την τότε 25χρονη προκαλώντας πολύ σοβαρά τραύματα στο κάτω μέρος του κορμού της (σχίσιμο 25 εκατοστών και ακρωτηριασμό δακτύλου), για τα οποία χρειάστηκε μακρόχρονη νοσηλεία της.

Η 31χρονη -σήμερα- γυναίκα, λόγω του σχισίματος 25 εκατοστών (από το πίσω μέρος μέχρι τη βουβωνική χώρα), είχε χάσει τέσσερα λίτρα αίμα στη θάλασσα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύσει άμεσα η ζωή της. Έχει υποβληθεί σε πολλαπλές επεμβάσεις, χωρίς να έχει αποκατασταθεί η υγεία της.

Από το αρχικό κατηγορητήριο αφαιρέθηκε τον περασμένο Μάρτιο ένα φυσικό και ένα νομικό πρόσωπο. Πρόκειται για τον  ιδιοκτήτη της εταιρείας θαλάσσιων αθλημάτων που ενεπλάκη στο ατύχημα και την επιχειρηματική οντότητα. Ο ιδιοκτήτης της εν λόγω εταιρείας μετατράπηκε σε μάρτυρα κατηγορίας. Άλλωστε, όπως συνάγεται από τα γεγονότα της υπόθεσης στη βάση της δικαστικής απόφασης, ήταν ο μόνος που ενήργησε σωστά με βάση τους κανόνες παρέχοντας κάθε βοήθεια στη σοβαρά τραυματία.