Υπό κράτηση θα συνεχίσει να παραμένει πολίτης από το Τουρκμενιστάν που κρατείται από το 2020, ως άτομο που κρίνεται επικίνδυνο για την ασφάλεια της Δημοκρατίας.

Το όνομα του όπως αναφέρεται σε έγγραφα της Δημοκρατίας, βρίσκεται στις λίστες της Ιντερπόλ και θεωρείται ύποπτος για τρομοκρατία, γι’ αυτό και όταν μετέβη στις 21/1/2020 στα γραφεία της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης στη Λάρνακα με τη σύζυγο και τον γιο του για να υποβάλουν αίτηση για διεθνή προστασία, συνελήφθη και κρατείται με διάταγμα μέχρι και σήμερα.

Ανακρινόμενος από μέλη της ΥΑΜ ανέφερε ότι αναχώρησαν αεροπορικώς από το Τουρκμενιστάν στις 13/3/2017 και μετέβησαν στην Κωνσταντινούπολη και από εκεί στα κατεχόμενα μέσω του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου.  Σύμφωνα με επιστολή της ΥΑΜ αυτός ισχυρίστηκε ότι από το 1992 ως δάσκαλος, δίδασκε τον γκιουλενισμό στα σχολεία του Τουρκμενιστάν και πως είναι ακροδεξιός. Για τον λόγο δε αυτό είναι καταζητούμενος στη χώρα του. Σύμφωνα με επιστολή της ΥΑΜ, ο εφεσείων εντοπίζεται σε βάσεις δεδομένων υπηρεσίας συνεργαζόμενης με τη Δημοκρατία σχετικά με υποθέσεις τρομοκρατίας. Ένεκα δε του περιεχομένου της πιο πάνω επιστολής της ΥΑΜ, κρίθηκε ότι δεν καθίστατο εφικτή η επιβολή εναλλακτικών μέτρων αντί της κράτησης του και ως εκ τούτου στις 20/1/2020, για λόγους εθνικής ασφάλειας, εκδόθηκε εναντίον του το επίδικο διάταγμα.

Αυτός προσέφυγε στο Δικαστήριο το οποίο αφού ανέλυσε τη μαρτυρία και επιθεώρησε το απόρρητο υλικό που του παραδόθηκε, απέρριψε την προσφυγή του. Ο αιτητής καταχώρησε έφεση κατά της απορριπτικής απόφασης υποστηρίζοντας ότι οι αρχές εξέλαβαν ως λανθασμένα τα στοιχεία που επικαλούνται. Η δικηγόρος του αμφισβητεί τα ευρήματα της ΥΑΜ και υποστήριξε ότι ούτε δίδασκε τον γκιουλενισμό στα σχολεία αφού δεν υπάρχει τέτοιο μάθημα, ούτε είναι ακροδεξιός όπως εσφαλμένα κατά την εισήγηση της, αναφέρει η Δημοκρατία, αλλά είναι μέλος του κινήματος Fethullah Gulen. Από την πλευρά της η Δημοκρατία αμφισβήτησε τις θέσεις του, υποβάλλοντας ερωτήματα πως τότε ταξίδεψε στην Τουρκία αφού είναι οπαδός του Γκιουλέν ή για το αν γνώριζε για τις μαζικές διώξεις των Γκιουλενιστών.

Το Εφετείο σε απόφασή του την περασμένη βδομάδα που εξέδωσε κατά πλειοψηφία, απέρριψε την έφεσή του συμφωνώντας πλήρως με το πρωτόδικο Δικαστήριο, το οποίο είχε καταλήξει ότι τα απόρρητα έγγραφα που είχε ενώπιον του, ήταν στοιχεία που ανεδείκνυαν τον εφεσείοντα ως άτομο που κρίνεται επικίνδυνο για την εθνική ασφάλεια και ότι η κράτηση του εδικαιολογείτο ως μέτρο απολύτως αναγκαίο για τη διασφάλιση της προστασίας της εθνικής ασφάλειας του κράτους. Στην προκειμένη περίπτωση, είχε αναφέρει το Δικαστήριο, ο αιτητής συγκέντρωσε στο πρόσωπο του χαρακτηριστικά που τον καθιστούν άτομο επικίνδυνο για την εθνική ασφάλεια του κράτους. Τα απόρρητα έγγραφα που έχω ενώπιον μου, είναι στοιχεία που αναδεικνύουν άτομο που κρίνεται επικίνδυνο για την εθνική ασφάλεια».

Σύμφωνα με το Εφετείο, αποκαλύφθηκαν στον εφεσείοντα ικανοποιητικά στοιχεία, που του επέτρεπαν να απαντήσει στα όσα του κατελογίζοντο και συνεπώς είχε πρόσβαση σε αντισταθμιστικές διαδικασίες που του εξασφάλιζαν τα δικαιώματά του. «Υπό το φως των ανωτέρω, μας βρίσκει σύμφωνους η κρίση του πρωτόδικου Δικαστηρίου ότι η κράτηση του εφεσείοντα, η οποία λήφθηκε τηρουμένης της αρχής της αναλογικότητας, εδικαιολογείτο για λόγους εθνικής ασφάλειας», κατέληξε το Εφετείο.