Η ανυπαρξία νομοθεσίας η οποία να ποινικοποιεί τη δημόσια εξύβριση στο διαδίκτυο και η πολιτική της πλατφόρμας «Χ» να μην δίνει στοιχεία για λογαριασμούς, προδικάζουν τις έρευνες για την νέα αισχρή ανάρτηση εις βάρος της βουλευτού Αλεξάνδρας Ατταλίδου.

Το Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει αρχίσει διερεύνηση της καταγγελίας που αφορά ανάρτηση σε λογαριασμό στο πρώην twitter ατόμου που κρύβεται πίσω από ανωνυμία. Οι ανακριτές θα αποταθούν – όπως έκαναν και για το parody account Jho Low- στην πλατφόρμα φέροντας εις γνώση των υπευθύνων την ανάρτηση και την καταγγελία και θα ζητούν στοιχεία για τον λογαριασμό.

Ωστόσο, πολιτική της συγκεκριμένης πλατφόρμας είναι να δέχεται ανώνυμους λογαριασμούς και να μην δίνει τα στοιχεία τους αλλά ενημερώνει τους κατόχους για το ζήτημα που εξετάζεται από τις αρχές της κάθε χώρας.

Την ίδια ώρα, η Αστυνομία στην απουσία νομοθεσίας που να τιμωρεί τη δημόσια εξύβριση στο διαδίκτυο, ούτε και εδώ μπορεί να κάνει πολλά, παρόλο που εξετάζει και υπόθεση ρητορική μίσους, όμως, αν δεν γίνουν γνωστά τα στοιχεία του κατόχου του λογαριασμού, δεν μπορεί να διωχθεί κανένας.

Στην Επιτροπή Νομικών εκκρεμεί νομοσχέδιο που καθιστά ποινικό αδίκημα τις εξυβριστικές αναρτήσεις στο διαδίκτυο, ωστόσο, κόλλησε στο ποιους θα αφορά και αν θα συμπεριλαμβάνονται και οι δημοσιογράφοι. Πραγματοποιήθηκε συνάντηση όλων των επηρεαζομένων, έγιναν συζητήσεις και αναμένεται το νέο νομοσχέδιο να επανακατατεθεί στη Βουλή για συζήτηση. Όπως είναι σήμερα τα πράγματα, μπορεί ο καθένας να εξυβρίζει τον οποιονδήποτε ακόμη και να εκφράζει απειλές εναντίον του και να μένει στο απυρόβλητο, αφού δεν υπάρχει νομοθεσία που ν’ αφορά τις αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Όπως δήλωσε στο philenews εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Χρίστος Ανδρέου, μόλις ολοκληρωθούν οι έρευνες για τη νέα υπόθεση, ο σχετικός φάκελος που θα σχηματιστεί θα διαβιβαστεί στη Νομική Υπηρεσία για μελέτη και οδηγίες, όπως έγινε και σε παλαιότερη καταγγελία της κ. Ατταλίδου που αφορούσε στον συνάδελφό της Ανδρέα Θεμιστοκλέους. Στην περίπτωση εκείνη, η Νομική Υπηρεσία είχε αποφασίσει πως η ανάρτηση του συγκεκριμένου βουλευτή δεν ήταν τέτοιας μορφής που να συνιστούσε ρητορική μίσους και έτσι η υπόθεση αρχειοθετήθηκε.