Ελπίδα για χιλιάδες εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στις φετινές εξετάσεις διορισίμων αποτελεί η στατιστική επεξεργασία επί της βαθμολογίας του γραπτού τους, η οποία γίνεται στη βάση του βαθμού δυσκολίας των θεμάτων. Όλο αυτό το διάστημα, ο «Φ» έγινε δέκτης σωρείας παραπόνων από εξεταζόμενους, οι οποίοι χαρακτήριζαν τα θέματα ως εξαιρετικά δύσκολα, παράλογα ή ακόμη και εκτός ύλης.

Το εν λόγω ζήτημα έθιξε στο υπουργείο Παιδείας ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης και βάσει των απαντήσεων που έλαβε με επιστολή, την οποία εξασφάλισε ο «Φ», διαφαίνεται ότι σημασία έχει η στατιστικώς επεξεργασμένη βαθμολογία των υποψηφίων να είναι τουλάχιστον 50% και όχι κατ’ ανάγκη να είναι τα αποτελέσματα των γραπτών τους πάνω από 50%. Ως εκ τούτου, ο αριθμός των επιτυχόντων δεν είναι γνωστός ή δεδομένος μέχρι να γίνει η εν λόγω επεξεργασία. Τα αποτελέσματα σύμφωνα με πληροφορίες μας θα ανακοινωθούν το Μάρτιο.

Το υπουργείο Παιδείας διευκρινίζει ότι για την εγγραφή στους Πίνακες Διορισίμων δεν απαιτείται η εξασφάλιση βαθμολογίας τουλάχιστον 50% σε κάθε ένα από τα αντικείμενα εξέτασης, αλλά ότι βάσει του περί Γραπτών Εξετάσεων για Εγγραφή και Κατάταξη στους Πίνακες Διορισίμων Κανονισμούς του 2017 και 2019, αυτό που απαιτείται είναι η εξασφάλιση «στατιστικώς επεξεργασμένης βαθμολογίας τουλάχιστον 50%» σε κάθε ένα από τα αντικείμενα εξέτασης «κατά την ίδια εξεταστική περίοδο».

Αυτό, όπως εξηγεί το Υπουργείο, σημαίνει ότι οι αρχικές βαθμολογίες που εξασφαλίζουν οι υποψήφιοι υποβάλλονται σε τροποποίηση και αναλόγως, είτε μειώνονται, είτε βελτιώνονται. «Ο ακριβής αριθμός των επιτυχόντων υποψηφίων θα μπορεί να καθοριστεί μόνον μετά την εφαρμογή της στατιστικής επεξεργασίας επί των αρχικών βαθμολογιών όλων των υποψηφίων, και δεν είναι καθόλου γνωστός ή δεδομένος εκ των προτέρων».

Επισημαίνεται, ακόμη, ότι η στατιστική επεξεργασία επί των αρχικών βαθμολογιών των υποψηφίων είναι υποχρεωτική με βάση τη νομοθεσία και ότι αυτό γίνεται με στόχο να μην αδικούνται οι υποψήφιοι που κατατάσσονται στον κατάλογο, σε περίπτωση που τη μια χρονιά τα θέματα είναι ευκολότερα και την άλλη δυσκολότερα. Όπως πληροφορούμαστε τη στατιστική επεξεργασία αναλαμβάνει διεθνής οίκος.

«Είναι για σκοπούς στάθμισης του βαθμού δυσκολίας των δοκιμίων της εκάστοτε εξεταστικής περιόδου με τον βαθμό δυσκολίας των εξεταστικών δοκιμίων των προηγούμενων εξεταστικών περιόδων των ίδιων εξετάσεων», αναφέρεται.

Επιπλέον, το Υπουργείο απαντά στο ενδεχόμενο που θέτει ο κ. Χριστοφίδης πως θα αδικηθούν οι χιλιάδες πτυχιούχοι που παρακάθησαν στις εξετάσεις διορισίμων 2023, ότι «μέσω της πρόνοιας για εφαρμογή στατιστικής επεξεργασίας, ο ίδιος ο Νομοθέτης έχει μεριμνήσει ώστε να μην προκύπτουν ζητήματα αδικίας, τα οποία να προέρχονται από τυχόν διαφορά στον βαθμό δυσκολίας των εξεταστικών δοκιμίων διαφορετικών εξεταστικών περιόδων. Είναι η εφαρμογή της εν λόγω στατιστικής επεξεργασίας, η οποία επιτρέπει, εξάλλου, και τη δυνατότητα κατάταξης όλων των επιτυχόντων υποψηφίων, διαφορετικών εξεταστικών περιόδων, σε έναν ίδιο ενιαίο κατάλογο ή πίνακα. Χωρίς αυτήν (σ.σ. επεξεργασία), η υπό αναφορά ενιαία κατάταξη δεν θα ήταν δυνατή».

Σχετικά με τους όρους εντολής των θεματοθετών καθώς και το ενδεχόμενο διορθωτικών μέτρων, πληροφορούν ότι η Υπηρεσία Εξετάσεων του υπουργείου Παιδείας ακολουθεί πάντα, σε όλα τα θέματα που διέπουν τις εν λόγω εξετάσεις, ό,τι προβλέπεται στη σχετική νομοθεσία.

Πάντα θα εκφράζονται παράπονα, σημειώνει το Υπουργείο

Σε σχέση με το πλήθος παράπονων που εξέφρασαν οι υποψήφιοι, το υπουργείο Παιδείας απαντά ότι ο βαθμός δυσκολίας μιας εξέτασης είναι πάντα ένα δεδομένο το οποίο εκλαμβάνεται υποκειμενικά από μέρους των διαφόρων υποψηφίων.

«Άλλοι υποψήφιοι κρίνουν ένα γραπτό ως πιο δύσκολο και άλλοι ως λιγότερο δύσκολο ή ως εύκολο. Όταν πρόκειται, δε, για εξέταση στην οποίαν παρακάθονται χιλιάδες υποψήφιοι όπως είναι οι εξετάσεις του Νέου Συστήματος Διορισμών στην Εκπαίδευση, τότε είναι πολύ πιθανόν να υπάρχει και μερίδα υποψηφίων η οποία να εκφράσει δυσαρέσκεια ως προς τον βαθμό δυσκολίας των εξεταστικών δοκιμίων».

Υπενθυμίζεται ότι συνολικά 4.344 υποψήφιοι είχαν πληρώσει τέλη για να παρακαθήσουν στις εξετάσεις διορισίμων στις 18 Νοεμβρίου. Τελικά, παρουσιάστηκαν στην αξιολόγηση για τη Γνώση της Ελληνικής Γλώσσας 4.214 υποψήφιοι, δηλαδή το 97% (μεγαλύτερο ποσοστό από το αντίστοιχο των εξετάσεων του 2017). Ενώ, στο μάθημα των Δεξιοτήτων στο μέρος που ήταν κοινό για όλες τις ειδικότητες, παρακάθησαν 4.205 υποψήφιοι.