Σοβαρά προβλήματα παρατηρούνται από την πρώτη ημέρα της πλήρους εφαρμογής του ηλεκτρονικού συστήματος e-justice, με αποτέλεσμα να αντιδρούν οι δικηγόροι, ενώ παράλληλα διεξάγεται έρευνα από την Ελεγκτική Υπηρεσία, που αφορά το σύστημα από την αρχή όταν αποφασίστηκε.

Το e-justice εφαρμόστηκε από την περασμένη Δευτέρα και αμέσως οι δικηγόροι αντιμετώπισαν τεχνικά προβλήματα στην καταχώρηση εγγράφων με αποτέλεσμα από e-justice να γίνει e-manual.

Για το θέμα, το Ανώτατο Δικαστήριο που είναι υπεύθυνο για τη λειτουργία του συστήματος, με σημερινή ανακοίνωσή του αναφέρει ότι επειδή διαπιστώνεται ότι το σύστημα παρουσιάζει τεχνικά προβλήματα στη λειτουργία του, ενεργοποιούνται οι πρόνοιες του Κανονισμού 6(2) και 6(4) του περί της Ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης Διαδικαστικού Κανονισμού του 2024.

Όπως αναφέρει, το ηλεκτρονικό σύστημα e-justice θα συνεχίσει τη λειτουργία του και όπου τούτο είναι εφικτό, οι καταχωρίσεις θα γίνονται μέσω αυτού. Σε περίπτωση αδυναμίας καταχώρισης στο σύστημα, δικηγόρος ή διάδικος δύναται να προσέρχεται για καταχώριση, στο Πρωτοκολλητείο. Προτρέπονται οι δικηγόροι και οι διάδικοι όπως προβαίνουν σε φυσική καταχώριση εκεί όπου είναι απόλυτα αναγκαίο.

Καταβάλλονται έντονες προσπάθειες για επίλυση των προβλημάτων, τα οποία είναι αμιγώς τεχνικά και εκφεύγουν των αρμοδιοτήτων του Ανωτάτου Δικαστηρίου, επηρεάζουν όμως την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος απονομής της δικαιοσύνης, σημειώνει το Ανώτατο.

Μετά την εμφάνιση των προβλημάτων, ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος εξέδωσε ανακοίνωση κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν. Ο πρόεδρος των δικηγόρων Μιχάλης Βορκάς, δήλωσε πως δεν μιλούμε για ένα μαγαζί, δεν μιλούμε για ένα δικηγορικό γραφείο μόνο, δεν μιλάμε για μία πράξη που ξεκινά και τελειώνει σήμερα, μιλούμε για τη δικαιοσύνη ολόκληρη. «Ευελπιστούμε και πήραμε και διαβεβαιώσεις ξανά σήμερα ότι αυτά τα προβλήματα θα λυθούν άμεσα. Αυτό δεν μπορεί να γινεί ανεκτό για μεγάλο χρονικό διάστημα», ανέφερε.

Το σύστημα e-justice σύμφωνα με τον πρόεδρο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, το σχεδίασαν το Υπουργείο Δικαιοσύνης και το Υφυπουργείο Έρευνας και Καινοτομίας. Ο κ. Βορκάς παρατήρησε ότι αν δεν επιλυθούν άμεσα τα προβλήματα τότε δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επιστροφής στο i-justice.

Στο μεταξύ, το θέμα του έργου της ηλεκτρονικής καταχώρησης εγγράφων στα δικαστήρια, εξετάζεται από την Ελεγκτική Υπηρεσία. Σε ανάρτησή του χθες, ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης ανέφερε πως αρχές της ερχόμενης εβδομάδας θα σταλεί στο ΤΥΠ του Υφυπουργείου Καινοτομίας σχετική επιστολή με τις παρατηρήσεις και τα κατ’ αρχήν ευρήματά μας όσον αφορά στο i-justice και e-justice.

Ο κ. Μιχαηλίδης απαντούσε σε ανάρτηση του γνωστού δικηγόρου Λάρη Βραχίμη στην οποία αναφερόταν ότι: i-justice €250.000 και e-justice €10.000.000.