Αιχμές και υπονοούμενα για την καθυστέρηση στην δημοσίευση των Τοπικών Σχεδίων των Δήμων της ελεύθερης Αμμοχώστου άφησαν τόσο ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εσωτερικών Άριστος Δαμιανού, όσο και ο βουλευτής Γιαννάκης Γαβριήλ, αλλά και ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Άριστος Δαμιανού ανέφερε σχετικά, ότι υπάρχει υποψία ότι η εκκρεμότητα που αφορά τη δημοσιοποίηση των Τοπικών Σχεδίων βοηθά κάποιους επιχειρηματίες να υλοποιήσουν σχεδιασμούς τους αξιοποιώντας την εκκρεμότητα που υπάρχει, ώστε να προλάβουν τις νέες πρόνοιες.

Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου παρατήρησε από πλευράς του, πως «κάποια συμφέροντα ίσως δεν θέλουν νέο Τοπικό Σχέδιο» ενώ ο βουλευτής Γιαννάκης Γαβριήλ απέδωσε τη μη ολοκλήρωση των Τοπιών Σχεδίων σε παρεμβάσεις και σε σκοπιμότητες.

Πάντως οι αναφορές δεν αφορούσαν τους λειτουργούς που χειρίζονται τα Τοπικά Σχέδια.
Οι αναφορές έγιναν με αφορμή συζήτηση του θέματος ενώπιον της επιτροπής Εσωτερικών, όπου ελέχθη, πως καλώς εχόντων των πραγμάτων η διαδικασία ολοκλήρωσης των Τοπικών Σχεδίων πρέπει να αναμένεται στις αρχές Μαρτίου.

Οι αντιδράσεις προκαλούνται και ένεκα του ότι η διαδικασία εκπόνησης των συγκεκριμένων Τοπικών Σχεδίων ξεκίνησε και σταμάτησε τρεις φορές με υπουργική απόφαση, γεννώντας ερωτηματικά και αντιδράσεις ως προς τον όλο χειρισμό.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι εννέα μήνες μετά την έναρξη της διαδικασίας εκπόνησης των χωριστών Τοπικών Σχεδίων Παραλιμνίου και Αγίας Νάπας, ο τότε υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος είχε δώσει οδηγίες να αρχίσει η εξέτασή τους, αποφάσισε όπως τερματιστούν οι δύο διαδικασίες. Παράλληλα έδωσε οδηγίες εκπόνησης ενιαίου «Τοπικού Σχεδίου Παραλιμνίου και Αγίας Νάπας».

Περίπου 27 μήνες αργότερα και ενώ η διαδικασία έτρεχε, ο υπουργός Εσωτερικών αποφάσισε τερματισμό της και έναρξη διαδικασιών εκπόνησης Τοπικού Σχεδίου «Παραλιμνίου, Αγίας Νάπας και Δερύνειας».

Δηλαδή, χάθηκαν τρία χρόνια (εννέα μήνες συν 27) για το τίποτε και με κόστος για τις υπηρεσίες και τον φορολογούμενο, με απώλειες σε ανθρωποώρες κ.ο.κ. και μάλιστα σε μια περίοδο, που όπως υπέδειξε σε προηγούμενη συνεδρία ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εσωτερικών Άριστος Δαμιανού, σημειώνονταν σημαντικές πολεοδομικές παρανομίες.

Αξίζει να σημειωθεί, πως για τη συγγραφή του γραπτού κειμένου που αφορά το ενιαίο Τοπικό Σχέδιο Παραλιμνίου, Αγίας Νάπας και Δερύνειας, απαιτήθηκαν συνολικά 8 μήνες.

Πιο αναλυτικά, με βάση το σχετικό υπόμνημα που κατατέθηκε παλαιότερα στη Βουλή, στις 8 Απριλίου 2013, με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, ξεκίνησε η διαδικασία για την εκπόνηση του Τοπικού Σχεδίου Παραλιμνίου. Την ίδια περίοδο, με απόφαση, επίσης του υπουργού Εσωτερικών, ξεκίνησε και η διαδικασία για την εκπόνηση του Τοπικού Σχεδίου Αγίας Νάπας. (Για τη Δερύνεια βρισκόταν ήδη σε ισχύ το εγκεκριμένο Τοπικό Σχέδιο Δερύνειας 2012).

Τον Ιανουάριο 2014 και ενώ η διαδικασία εκπόνησης των δύο ξεχωριστών Τοπικών Σχεδίων είχε προχωρήσει με την προετοιμασία της Έκθεσης Εκπόνησης, ο υπουργός Εσωτερικών αποφάσισε τον τερματισμό των δύο διαδικασιών και την έναρξη εξ’ υπαρχής νέας διαδικασίας εκπόνησης Τοπικού Σχεδίου Παραλιμνίου και Αγίας Νάπας.

Τον Ιούλιο 2016 και ενώ η διαδικασία εκπόνησης του Τοπικού Σχεδίου Παραλιμνίου και Αγίας Νάπας είχε προχωρήσει με την προετοιμασία της Έκθεσης Εκπόνησης, ο υπουργός Εσωτερικών αποφάσισε τον τερματισμό της διαδικασίας και την έναρξη εξ΄ υπαρχής νέας διαδικασίας εκπόνησης Τοπικού Σχεδίου Παραλιμνίου, Αγίας Νάπας και Δερύνειας και ενημέρωση Τοπικών Αρχών.

Οι εργασίες της Τριμελούς Επιτροπής του Πολεοδομικού Συμβουλίου ολοκληρώθηκαν σε 36 συνεδρίες, από τις 2/5/2019 – 9/4/2021. Οι εργασίες της ολομέλειας του Πολεοδομικού Συμβουλίου ολοκληρώθηκαν σε 16 συνεδρίες, από τις 27/4/21 – 23/11/2021. Οι εργασίες της ολομέλειας του Πολεοδομικού Συμβουλίου για το γραπτό κείμενο ολοκληρώθηκαν σε 4 συνεδρίες, από τις 29/3/2022 – 1/8/2023.