Τα όρια του σκανδάλου αγγίζει η διαδικασία εκπόνησης Τοπικών Σχεδίων Δήμων στην ελεύθερη Αμμόχωστο, αν ληφθεί υπόψιν πως η διαδικασία ξεκίνησε και σταμάτησε τρεις φορές με υπουργική απόφαση, γεννώντας ερωτηματικά και αντιδράσεις ως προς τον όλο χειρισμό.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι εννέα μήνες μετά την έναρξη της διαδικασίας εκπόνησης των χωριστών Τοπικών Σχεδίων Παραλιμνίου και Αγίας Νάπας, ο υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος είχε δώσει οδηγίες να αρχίσει η εξέτασή τους, αποφάσισε όπως τερματιστούν οι δύο διαδικασίες. Παράλληλα, έδωσε οδηγίες εκπόνησης ενιαίου «Τοπικού Σχεδίου Παραλιμνίου και Αγίας Νάπας».

Περίπου 27 μήνες αργότερα και ενώ η διαδικασία έτρεχε, ο υπουργός Εσωτερικών αποφάσισε τερματισμό της και έναρξη διαδικασιών εκπόνησης «Τοπικού Σχεδίου Παραλιμνίου, Αγίας Νάπας και Δερύνειας». Δηλαδή, χάθηκαν τρία χρόνια (εννέα μήνες συν 27) για το τίποτε και με κόστος για τις Υπηρεσίες και τον φορολογούμενο, με απώλειες σε ανθρωποώρες κ.ο.κ. και, μάλιστα, σε μια περίοδο, που όπως υπέδειξε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εσωτερικών, Άριστος Δαμιανού, (ενώπιον της οποίας συζητήθηκε χθες το θέμα) σημειώνονταν σημαντικές πολεοδομικές παρανομίες.

Αξίζει να σημειωθεί, πως για τη συγγραφή του γραπτού κειμένου που αφορά το ενιαίο Τοπικό Σχέδιο Παραλιμνίου, Αγίας Νάπας και Δερύνειας, απαιτήθηκαν συνολικά 8 μήνες.

Τι συνέβη όμως με τα Τοπικά Σχέδια της ελεύθερης Αμμοχώστου τα οποία βρίσκονται υπό εξέταση από το 2013 και ελπίζεται ότι θα ολοκληρωθούν και θα δημοσιευθούν περί τον Ιανουάριο του 2024; Το τι συνέβη παρουσιάστηκε ανάγλυφα από το διευθυντή Τμήματος Πολεοδομίας, Κυριάκο Κούνδουρο.

Με βάση το σχετικό υπόμνημα που κατέθεσε, η διαδικασία εξελίχθηκε ως ακολούθως:

>> Στις 8 Απριλίου 2013, με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, ξεκίνησε η διαδικασία για την εκπόνηση του Τοπικού Σχεδίου Παραλιμνίου. Την ίδια περίοδο, με απόφαση, επίσης, του υπουργού Εσωτερικών, ξεκίνησε και η διαδικασία για την εκπόνηση του Τοπικού Σχεδίου Αγίας Νάπας. (Για τη Δερύνεια βρισκόταν ήδη σε ισχύ το εγκεκριμένο Τοπικό Σχέδιο Δερύνειας 2012).

>> Τον Ιανουάριο 2014 και ενώ η διαδικασία εκπόνησης των δύο ξεχωριστών Τοπικών Σχεδίων είχε προχωρήσει με την προετοιμασία της έκθεσης εκπόνησης, ο υπουργός Εσωτερικών αποφάσισε τον τερματισμό των δύο διαδικασιών και την έναρξη εξ’ υπαρχής νέας διαδικασίας εκπόνησης Τοπικού Σχεδίου Παραλιμνίου και Αγίας Νάπας.

>> Τον Ιούλιο 2016 και ενώ η διαδικασία εκπόνησης του Τοπικού Σχεδίου Παραλιμνίου και Αγίας Νάπας είχε προχωρήσει με την προετοιμασία της έκθεσης εκπόνησης, ο υπουργός Εσωτερικών αποφάσισε τον τερματισμό της διαδικασίας και την έναρξη εξ’ υπαρχής νέας διαδικασίας εκπόνησης Τοπικού Σχεδίου Παραλιμνίου, Αγίας Νάπας και Δερύνειας και ενημέρωση Τοπικών Αρχών.

>> Τον Σεπτέμβριο 2016 ξεκίνησε η συλλογή δεδομένων και διαβουλεύσεων με κρατικές και άλλες αρμόδιες Αρχές, συμπεριλαμβανομένων των τοπικών Αρχών, για σκοπούς της έκθεσης εκπόνησης για την περιοχή μελέτης.

>> Τον Σεπτέμβριο 2017 ολοκληρώθηκε ετοιμασία της έκθεσης εκπόνησης και έγκρισή της από τον υπουργό Εσωτερικών. Ακολούθησε η οργάνωση πανκοινοτικών συγκεντρώσεων από τις τοπικές Αρχές.

>> Τον Νοέμβριο 2017 ολοκλήρωση της υποβολής γραπτών παραστάσεων από το κοινό και τις τοπικές Αρχές, με την υποβολή 804 απόψεων/ εισηγήσεων για το υπό εκπόνηση Τοπικό Σχέδιο.

>> Τον Ιούνιο 2018 ολοκληρώθηκε η διαδικασία των δημόσιων ακροάσεων. Τον Αύγουστο 2023 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Πολεοδομικού Συμβουλίου.

Οι εργασίες της τριμελούς επιτροπής του Πολεοδομικού Συμβουλίου ολοκληρώθηκαν σε 36 συνεδρίες, από τις 2/5/2019 – 9/4/2021. Οι εργασίες της ολομέλειας του Πολεοδομικού Συμβουλίου ολοκληρώθηκαν σε 16 συνεδρίες, από τις 27/4/21 – 23/11/2021. Οι εργασίες της ολομέλειας του Πολεοδομικού Συμβουλίου για το γραπτό κείμενο ολοκληρώθηκαν σε 4 συνεδρίες, από τις 29/3/2022 – 1/8/2023. Για τη συγγραφή του γραπτού κειμένου απαιτήθηκαν συνολικά 8 μήνες.

Σύμφωνα με τον διευθυντή Πολεοδομίας, στην παρούσα φάση εκπόνησης του Τοπικού Σχεδίου Παραλιμνίου, Αγίας Νάπας και Δερύνειας γίνεται αξιολόγηση των προκαταρκτικών αποφάσεων του Πολεοδομικού Συμβουλίου ως προς τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις σε στρατηγικό επίπεδο [Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ)] από ιδιώτη εμπειρογνώμονα. Σύμφωνα με τον κ. Κούνδουρο, η εργασία αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα Οκτωβρίου 2023, ώστε ακολούθως να ενημερωθεί σχετικά το Πολεοδομικό Συμβούλιο. Στη συνέχεια, τόσο η ΣΜΠΕ όσο και η προκαταρκτική απόφαση του Πολεοδομικού Συμβουλίου θα υποβληθούν στην Περιβαλλοντική Αρχή (Τμήμα Περιβάλλοντος) για γνωμοδότηση. Η Περιβαλλοντική Αρχή θα προχωρήσει στη γνωμάτευσή της την οποία και θα δημοσιοποιήσει.

Ως προς τα επόμενα στάδια της διαδικασίας, το Πολεοδομικό Συμβούλιο θα κληθεί να πάρει την τελική του απόφαση, στη βάση της γνωμάτευσης της Περιβαλλοντικής Αρχής.

Ακολούθως και αφού το Πολεοδομικό Συμβούλιο ολοκληρώσει την τελική του απόφαση αυτή θα σταλεί στον υπουργού Εσωτερικών για έγκριση και το Τοπικό Σχέδιο θα δημοσιευθεί σύμφωνα με το άρθρο 18(2) του περί Πολεοδομίας και Χωροταξίας Νόμου.

Κάτι άλλο που επανέρχεται στην επιφάνεια και γεννά ερωτηματικά ως προς τους χειρισμούς κατά την εκπόνηση των Τοπικών Σχεδίων, είναι η ευκολία με την οποίαν «πέφτουν» τα Τοπικά Σχέδια ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Είναι χαρακτηριστικό, πως και τα τρία Τοπικά Σχέδια (Παραλιμνίου, Αγίας Νάπας και Δερύνειας), ακυρώθηκαν από Δικαστήρια κατόπιν διαφορετικών προσφυγών. Η ακύρωση των Σχεδίων Ανάπτυξης (Τοπικά Σχέδια ή Δήλωση Πολιτικής) οδηγούν στο αμέσως προηγούμενο σχέδιο το οποίο εφαρμόζεται έστω και αν πέρασαν αρκετά χρόνια με αποτέλεσμα να είναι ξεπερασμένο πέρα για πέρα.

Θέλουν το Σχέδιο τώρα

Την προώθηση των διαδικασιών ολοκλήρωσης και δημοσίευσης του Τοπικού Σχεδίου Αμμοχώστου (Παραλιμνίου, Αγίας Νάπας και Δερύνειας) τόνισαν ιδιαίτερα οι βουλευτές Αμμοχώστου, Κυριάκος Χατζηγιάννης, Γιώργος Κάρουλας, Γιαννάκης Γαβριήλ, Χρίστος Σενέκης και Λίνος Παπαγιάννης. Την ίδια απαίτηση και εξέφρασαν και οι δήμαρχοι αλλά και οι κοινοτάρχες της επαρχίας Αμμοχώστου.

Όλοι υποστήριξαν ότι χωρίς το νέο σχέδιο δεν προχωρεί η ανάπτυξη της περιοχής ενώ οι νέοι την εγκαταλείπουν.

Σχολιάζοντας την κριτική που ασκήθηκε όχι μόνο από βουλευτές της επαρχίας Αμμοχώστου αλλά και από τοπικούς άρχοντες και άλλες ομάδες, ο διευθυντής Πολεοδομίας είπε πως όταν δόθηκε αυξημένος συντελεστής δόμησης 20% για την τουριστική βιομηχανία από τις 1.000 άδειες που εκδόθηκαν μέχρι τις 31/7/2023, πέραν του 40% προέρχονταν από την ελεύθερη Αμμόχωστο, οπόταν η ανάπτυξη δεν φαίνεται να επηρεάστηκε.

Σχολιάζοντας τους φόβους για πιθανή ανατροπή της μέχρι σήμερα διαδικασίας σε περίπτωση αλλαγής της σύνθεσης του Πολεοδομικού Συμβουλίου, ο κ. Κούνδρουρος διαβεβαίωσε πως δεν εγείρεται τέτοιο ζήτημα.

Η Επίτροπος Περιβάλλοντος, Μαρία Παναγιώτου, σχολιάζοντας αναφορές για απουσία ανάπτυξης, παρατήρησε, πως ανάπτυξη δεν είναι μόνο το τσιμέντωμα.

Εξάλλου, από το Τμήμα Περιβάλλοντος δόθηκαν διαβεβαιώσεις πως θα δοθεί προτεραιότητα στην εξέταση των περιβαλλοντικών πτυχών του Τοπικού Σχεδίου.

Από προσκεκλημένους εκφράστηκαν φόβοι για ανατροπή του Τοπικού Σχεδίου με την περίληψη αυστηρών προνοιών που αποβλέπουν στην προστασία του περιβάλλοντος.