Ξεκίνησε γύρω στις 17:00 το απόγευμα σήμερα η προβολή της σειράς «Famagusta» στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας στην παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, της Προέδρου της Βουλής, Αννίτας Δημητρίου και άλλων υψηλών προσκεκλημένων και φυσικά, εκπροσώπων της διοίκησης των δύο καναλιών, των συντελεστών της σειράς, χορηγών που συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της, εκπροσώπων των ΜΜΕ.

Υπενθυμίζεται πως αύριο θα πραγματοποιηθεί η πρώτη της τηλεοπτική προβολή.

 Η σειρά, σε σκηνοθεσία του Αντρέα Γεωργίου και σενάριο της Βάνας Δημητρίου, έχει ομολογουμένως ένα εκλεκτό καστ: Η Δέσποινα Μπεμπεδέλη υποδύεται τη Χαρίτα Μάντολες, ο Γρηγόρης Βαλτινός τον αρχιεπίσκοπο Μακάριο και ξεχωρίζουν επίσης ο Γιάννης Μπέζος, ο Γιώργος Ζένιος, η Κοραλία Καράντη, ο Χρήστος Λούλης.

Στη σειρά πρωταγωνιστεί και ο ίδιος ο Αντρέας Γεωργίου ο οποίος την ερχόμενη Κυριακή  δίνει στο περιοδικό Down Town την πρώτη του μεγάλη συνέντευξη  για τη σειρά και μεταξύ άλλων λέει για το πώς γεννήθηκε η ιδέα, τι θέλει να πει μέσα από αυτήν, τι συνδέει τον ίδιο με τα κατεχόμενα, τη σχέση του με Τουρκοκύπριους, ενώ αποκαλύπτει πως , σε μια δύσκολη του στιγμή, μια Τουρκοκύπρια ήταν ο πιο κοντινός του άνθρωπος.

Υπενθυμίζεται πως υπήρξαν αντιδράσεις από Αμμοχωστιανούς  αλλά και άλλους, που εκδηλώθηκαν αμέσως μετά την εξαγγελία της σειράς. Τις προηγούμενες μέρες, υπήρξε κάλεσμα για διαμαρτυρία έξω από το Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας  κατά την παρουσίαση της σειράς ωστόσο τελικά δεν πραγματοποιήθηκε η διαμαρτυρία,

Αυτούσια η ομιλία του Προέδρου

Είναι με ιδιαίτερη τιμή που συμμετέχω στη σημερινή εκδήλωση, για να εγκαινιάσουμε μια παραγωγή, η οποία συμπίπτει με τα πενηντάχρονα της τουρκικής εισβολής του 1974.

Και αν για κάποιους, πολύ λίγους, που το «Δεν Ξεχνώ» έχει ξεθωριάσει, στην Κύπρο 50 χρόνια μετά υπάρχουν ακόμη πρόσφυγες, εγκλωβισμένοι, αγνοούμενοι. Και η παραγωγή, και ευχαριστώ ιδιαίτερα τον Κούλη Νικολάου και τον Ανδρέα Γεωργίου, έρχεται ακριβώς να ενισχύσει τις προσπάθειες μας να μην ξεχάσουμε ποτέ διότι υπάρχουν σήμερα ακόμη πρόσφυγες, εγκλωβισμένοι, αγνοούμενοι, υπάρχουν πολλού συμπατριώτες μας που υποφέρουν ακόμη από τη συνεχιζόμενη κατοχή, αλλά την ίδια στιγμή δεν είναι μόνο το να θυμηθούμε.

Την ίδια στιγμή η παραγωγή δείχνει προς όλους μας, ιδιαίτερα σε εμάς που βρισκόμαστε σε αυτή τη συγκυρία στα ηνία του κράτους, την υποχρέωση και την ευθύνη μας να πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν, έτσι ώστε η φετινή μαύρη επέτειος να είναι και η τελευταία, αφού μέσα από τις προσπάθειες που φαίνεται να ξεκινούν με τον διορισμό μιας νέας προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ των ΗΕ δημιουργείται ένα νέο «παράθυρο» ευκαιρίας, χωρίς να παραγνωρίζω τις δυσκολίες, τις προκλήσεις, τα προβλήματα.

Είμαι εδώ, είμαστε εδώ μαζί με την πολιτική ηγεσία του τόπου για να πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για να απελευθερώσουμε την πατρίδα μας και να επανενώσουμε τον τόπο μας. Για αυτό θέλω να πω προς όλους τους συντελεστές αυτής της παραγωγής, ότι η δική σας προσπάθεια έρχεται να ενωθεί με τις δικές μας προσπάθειες και θέλω να ξέρετε ότι, αν μας επιτρέπετε φυσικά, θα θέλαμε αυτή την παραγωγή να τη συμπεριλάβουμε στις σεμνές τελετές που θα γίνουν το 2024 με αφορμή τα τραγικά γεγονότα