Όσο προχωρούν οι έρευνες σε Κύπρο, Πορτογαλία και Λετονία, υπό τη σκεπή της Europol, τόσο ξετυλίγεται το κουβάρι της μεγάλης διεθνούς κομπίνας εικονικών γάμων, που είχε ως επίκεντρο τη χώρα μας.

Μέχρι στιγμής συνελήφθησαν 15 άτομα (σ.σ τα 13 στην Κύπρο), ενώ καταζητείται ο εγκέφαλος του κυκλώματος, καθώς και άλλα 19 άτομα, που πιστεύεται πως βρίσκονται στο έδαφος της Δημοκρατίας. Κάποιοι από του υπόπτους, που συνελήφθησαν από το ΤΑΕ Λάρνακας, φέρονται να εμπλέκονται σε συνολικά 133 εικονικούς γάμους που τελέστηκαν στην Κύπρο, μεταξύ γυναικών και ανδρών από την Πορτογαλία και τη Λετονία και υπηκόων τρίτων χωρών από την Ινδία, το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές.

Αυτό που προκαλεί μεγάλη αίσθηση είναι πως γαμπροί και μάρτυρες στους γάμους, μάλλον αντάλλαζαν ρόλους, γεγονός που εγείρει ερωτηματικά και για τις δημοτικές Αρχές που τους τελούσαν.

Οι έρευνες για την υπόθεση ήταν πολύμηνες και τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου οι τρεις χώρες διενήργησαν ταυτόχρονη ευρωπαϊκή επιχείρηση, με την κωδική ονομασία «Operational Task Force Limassol», στην οποία τέθηκε επικεφαλής η Κύπρος. Η πληροφορία στις κυπριακές αρχές λήφθηκε τον Νοέμβριο του 2020 από την Πορτογαλία. Σύμφωνα με αυτή γυναίκες, αλλά και άνδρες από την Πορτογαλία και τη Λετονία ταξίδευαν στην Κύπρο και τελούσαν εικονικούς γάμους με αλλοδαπούς, με σκοπό να εξασφαλίσουν άδεια παραμονής στη Δημοκρατία και στη συνέχεια να ταξιδέψουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Στην Κύπρο συστάθηκε ανακριτική ομάδα για τη σοβαρή υπόθεση, που κατάφερε να συλλέξει στοιχεία για 133 εικονικούς γάμους, που φέρονται να τελέστηκαν οι 107 στο Δημαρχείο Αραδίππου, οι 25 στο Δημαρχείο Λευκωσίας και ένας στο Δημαρχείο Λιβαδιών. Από τις έρευνες στα Δημαρχεία προέκυψε πως κάποιοι από τους αλλοδαπούς που τελούσαν τους γάμους, ήταν οι μάρτυρες σε γάμους που ακολουθούσαν τον δικό τους.

Το διεθνές κύκλωμα φαίνεται να λειτουργούσε με το σύστημα της πυραμίδας, επιστρατεύοντας άτομα, στα οποία τα «υψηλόβαθμα» μέλη ανέθεταν την στρατολόγηση άλλων, με τις αμοιβές να ποικίλουν αναλόγως της συμμετοχής του καθενός. Οι υπήκοοι τρίτων χωρών που ήθελαν να παντρευτούν πλήρωναν, σύμφωνα με μαρτυρίες από νύφες, μέχρι και €10.000 για κάθε γάμο.

Πέραν από τον Ινδό φερόμενο εγκέφαλο του κυκλώματος, εναντίον του οποίου εκδόθηκε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, κομβικό ρόλο φέρονται να είχαν δύο γυναίκες και δύο άνδρες, που συνελήφθησαν στην Κύπρο και το εξωτερικό. Μία από αυτές είναι η σύζυγος του Ινδού φερόμενου εγκεφάλου, η οποία φαίνεται να στρατολογούσε νύφες και γαμπρούς από την Πορτογαλία. Σε αυτήν έστελναν διάφορα ποσά δύο Ινδοί που συνελήφθησαν στην Κύπρο, 25 και 37 χρόνων, προκειμένου να εξασφαλίσουν βεβαίωση ελευθερίας οι νύφες και οι γαμπροί.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο που βρίσκεται στο μικροσκόπιο των ανακριτών της Κύπρου είναι η κατάθεση πλαστών εγγράφων στην Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης. Όταν έφταναν στην Κύπρο οι νύφες και οι γαμπροί, φέρονται να κατέθεταν σε λειτουργό της ΥΑΜ πλαστά ενοικιαστήρια έγγραφα, προκειμένου να πείσουν πως διέμεναν μαζί με τους συζύγους τους.

Επιπρόσθετα, κατέθεταν συμφωνίες εργασίας με διάφορους εργοδότες, οι οποίες πιστεύεται πως είναι πλαστές, αλλά και ασφαλιστήρια έγγραφα. Τα ασφαλιστήρια έγγραφα εκδίδονταν από συγκεκριμένο γραφείο στην Λευκωσία, στο οποίο εργαζόταν ως ασφαλιστής ο αλλοδαπός σύζυγος γυναίκας, η οποία φέρεται να στρατολογούσε τις νύμφες από τη Λετονία. Η γυναίκα αυτή συνελήφθη, επίσης, την περασμένη Δευτέρα.

Για την υπόθεση ανακρίθηκαν 33 νύφες, οι οποίες στις καταθέσεις τους φέρονται να παραδέχονται ότι οι γάμοι τους ήταν εικονικοί. Τις νύφες, σύμφωνα με όσα ανέφεραν οι ίδιες, παραλάμβαναν από τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου οι δύο Ινδοί που τελούν υπό κράτηση και τους έδιναν οδηγίες για το τι θα πουν στα Δημαρχεία και τις υπηρεσίες που θα τις μετέφεραν. Οι 13 ύποπτοι στην Κύπρο προφυλακίστηκαν μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας.