Αίσθηση προκαλούν οι λεπτομέρειες της μεγάλης διεθνούς κομπίνας εικονικών γάμων, με επίκεντρο την Κύπρο για την οποία συνελήφθησαν 15 άτομα, τα 13 εκ των οποίων στην Κύπρο. Οι ύποπτοι φέρονται να εμπλέκονται σε συνολικά 133 εικονικούς γάμους, που τελέστηκαν στην Κύπρο, μεταξύ γυναικών και ανδρών από την Πορτογαλία και τη Λετονία και υπηκόων τρίτων χωρών από την Ινδία, το Πακιστάν και τη Μπαγκλαντές.

Με στόχο την εξάρθρωση εγκληματικού κυκλώματος, το οποίο φέρεται να διευκόλυνε την παράνομη μετανάστευση και διαμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω τέλεσης εικονικών γάμων, η Europol, διοργάνωσε επιχείρηση, με κωδική ονομασία «Operational Task Force Limassol». Επικεφαλής της επιχείρησης τέθηκε η Κύπρος, με την υποστήριξη της Λετονίας, της Πορτογαλίας και της Eurojust.

Η πληροφορία στις κυπριακές αρχές λήφθηκε από τον Νοέμβριο του 2020 από την Πορτογαλία. Σύμφωνα με αυτήν γυναίκες αλλά και άντρες από την Πορτογαλία και τη Λετονία ταξίδευαν προς τη Κύπρο και τελούσαν γάμους με αλλοδαπούς με σκοπό να εξασφαλίσουν άδεια παραμονής στη Δημοκρατία και στη συνέχεια να ταξιδέψουν σε άλλες Ευρωπαϊκές Χώρες.

Στην Κύπρο συστάθηκε ανακριτική ομάδα που έπειτα από πολύμηνες έρευνες διαπίστωσε, σύμφωνα με πληροφορίες του philenews πως τελέστηκαν 133 εικονικοί γάμοι στα Δημαρχεία Αραδίππου, Λευκωσίας και Λιβαδιών. Συγκεκριμένα στον Δήμο Αραδίππου τελέστηκαν 107 γάμοι, 1 γάμος στο Δημαρχείο Λιβαδιών και 25 γάμοι στο Δημαρχείο Λευκωσίας.

Το απίστευτο είναι πως οι αλλοδαποί που τελούσαν τους γάμους φέρονται να ήταν οι μάρτυρες σε γάμους που ακολουθούσαν τον δικό τους γάμο. Οι γαμπροί και οι μάρτυρες, δηλαδή, ανταλλάζονταν μεταξύ τους. Τις νύφες και τους γαμπρούς από την Πορτογαλία φέρεται να στρατολογούσε η σύζυγος ενός από τους υπόπτους, η οποία συνελήφθη την περασμένη Δευτέρα σε ευρωπαϊκή επιχείρηση. Οι δύο από τους υπόπτους, που είναι ύποπτοι για βαρύτατα αδικήματα, φέρονται να έστελναν διάφορα χρηματικά ποσά προκειμένου να εξασφαλίσουν βεβαίωση ελευθερίας οι νύφες και οι γαμπροί. Όταν έφταναν στην Κύπρο οι νύφες και οι γαμπροί φέρονται να κατέθεταν σε λειτουργό της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης πλαστά ενοικιαστήρια έγγραφα προκειμένου να πείσουν πως διέμεναν μαζί με τους συζύγους τους στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Επιπρόσθετα, κατέθεταν και συμφωνίες εργασίας με διάφορους εργοδότες, οι οποίες πιστεύεται πως είναι πλαστές, αλλά και ασφαλιστήρια έγγραφα. Τα ασφαλιστήρια έγγραφα εκδίδονταν από συγκεκριμένο γραφείο στην Λευκωσία, στο οποίο εργαζόταν ως ασφαλιστής ο αλλοδαπός σύζυγος γυναίκας, η οποία φέρεται να στρατολογούσε νύμφες από τη Λετονία. Η γυναίκα αυτή συνελήφθη επίσης την περασμένη Δευτέρα στα πλαίσια της ευρωπαϊκής επιχείρησης.

 Για την υπόθεση ανακρίθηκαν 33 νύφες από την Πορτογαλία και την Λετονία, οι οποίες στις καταθέσεις τους φέρονται να παραδέχονται ότι οι γάμοι τους ήταν εικονικοί. Τις νύφες, σύμφωνα με όσα ανέφεραν οι ίδιες, παραλάμβαναν οι δύο από τους υπόπτους, οι οποίοι τους έδιναν χρήματα για τα έξοδά τους και τα χρήματα για την τέλεση των εικονικών γάμων. Κάποιες από τις νύφες φέρονται να ανέφεραν πως οι δύο ύποπτοι λάμβαναν €9000 με €10000 για την τέλεση του κάθε εικονικού γάμου.