Αν ληφθεί υπόψιν ο όγκος του έργου που έχει να επιτελέσει, το υπουργείο Εσωτερικών θα μπορούσε να χωριστεί σε 4-5 υφυπουργεία για να διαχειριστούν το μεταναστευτικό, τα πολεοδομικά ζητήματα, το θέμα των προσφύγων, τα ζητήματα του Κτηματολογίου, τη στεγαστική πολιτική, την τοπική αυτοδιοίκηση και ίσως και άλλα ζητήματα.

Τι έπραξε ο υπουργός και το υπουργείο του γι’ αυτά τα ζητήματα κάποια εκ των οποίων χρόνιζαν; Βεβαίως, έκτισε και στο έργο προηγούμενων υπουργών αλλά άφησε και το δικό του στίγμα, είτε στην περίπτωση της απόφασης να βγάλει από το συρτάρι τον φάκελο με τις προβληματικές προσφυγικές πολυκατοικίες (δρομολογώντας κατεδαφίσεις και αναδομήσεις), είτε να σπρώξει εκκρεμούσες διαδικασίες προς την ολοκλήρωση, με θετικά αποτελέσματα για τον πολίτη (όπως στην περίπτωση των πολεοδομικών αδειών), είτε με την επίσπευση της έκδοσης τίτλων ιδιοκτησίας από το Κτηματολόγιο, είτε με παρεμβάσεις στο μεταναστευτικό (εντός και εκτός Κύπρου) είτε με την παρακολούθηση της υλοποίησης της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είτε με τα στεγαστικά προγράμματα.

Το μεταναστευτικό είναι κάτι σαν κινούμενη άμμος, υπό την έννοια ότι πρόκειται για ένα ρευστό θέμα του οποίοι οι παράμετροι δεν εξαρτώνται μόνο από τα μέτρα τα οποία μπορεί να λάβει ένα υπουργείο ή μια χώρα, αλλά επηρεάζεται και από τις συνθήκες που επικρατούν και σε άλλα κράτη, όπως ένοπλες συγκρούσεις, πείνα, ανασφάλεια, αυταρχικά καθεστώτα κοκ.

Από πλευράς αριθμών, ο υπουργός Εσωτερικών μπορεί να πει ότι οι αιτητές ασύλου από 21.565 που ήταν το 2022, μειώθηκαν στους 11.617 το 2023 καταγράφοντας μείωση κατά 46%. Μπορεί επίσης να πει, πως το 2023 οι αφίξεις αλλοδαπών μειώθηκαν κατά 37% σε σχέση με το 2022 και συγκεκριμένα από 17.438 περιορίστηκαν στις 10.991. Ειδικά όσον αφορά την πράσινη γραμμή η μείωση άγγιξε το 59%. Αυτό, μάλιστα, όταν το συρματόπλεγμα, το οποίο στήθηκε για να αποτρέπει τη διέλευση προσφύγων/μεταναστών καταργήθηκε στην πράξη. Τέλος, όσον αφορά τις εθελούσιες επιστροφές,  και τις απελάσεις, από 7.700 το 2022 ανήλθαν στις  12.750 το 2023. Σημειώνεται, ότι οι εξεταστές των αιτήσεων ασύλου αυξήθηκαν κατά 52, ώστε να επισπευσθεί ο χρόνος λήψης απόφασης.

Στο στεγαστικό, εγκρίθηκε η νέα στεγαστική πολιτική που περιλαμβάνει το σχέδιο Ανακαινίζω – Ενοικιάζω, την επιδότηση 200 νέων ζευγαριών με ποσό μέχρι €50.000 για απόκτηση στεγαστικής μονάδας, τo Σχέδιο built to rent με την παραχώρηση κινήτρων σε εργολάβους/ εταιρείες ανάπτυξης γης για την παραγωγή προσιτής στέγης προς πώληση ή ενοικίαση, το σχέδιο που αφορά την παραγωγή προσιτής στέγης προς πώληση, το σχέδιο παραχώρησης οικοπέδων σε οικογένειες στη βάση εισοδηματικών κριτηρίων, την υλοποίηση υφιστάμενων Σχεδίων Ορεινών, Ακριτικών και Μειονεκτικών περιοχών, περιοχών της υπαίθρου και της Εντός των Τειχών Λευκωσίας και Σχεδίων Επιδομάτων κ.α.

Στην προσφυγική πολιτική, απόφαση σταθμός αποτέλεσε η έγκριση και έναρξη υλοποίησης του Σχεδίου ΚτιΖΩ για αναδόμηση ή και επιδιόρθωση 358 πολυκατοικιών.

Όσον αφορά τα πολεοδομικά, παρατάθηκε η ισχύς των πολεοδομικών κινήτρων ανάκαμψης της αναπτυξιακής δραστηριότητας (κέντρα πόλεων, τουριστικές αναπτύξεις, στρατηγικές αναπτύξεις, νοσηλευτήρια, εκπαιδευτήρια, κοινωνική μέριμνα κ.λπ.)

Περαιτέρω ετοιμάστηκαν 22 μέτρα για απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών πολεοδομικής αδειοδότησης ενώ ολοκληρώνεται το Πληροφοριακό Σύστημα «Ιππόδαμος» για τη διαδικασία αναθεώρησης και έγκρισης Σχεδίων Ανάπτυξης καθώς και για την υποβολή πολεοδομικών αιτήσεων και αιτήσεων χορηγιών.

Στο Κτηματολόγιο δρομολογήθηκαν νέες διαδικασίες για κάθετο και οριζόντιο διαχωρισμό που εξασφαλίζουν μείωση του χρόνου από 12 -36 μήνες σε περίπου τρεις μήνες. Τέλος, εγκρίθηκε νομοθεσία υποχρεωτικής ενημέρωσης των αγοραστών για δεσμεύσεις /εμπράγματα βάρη παράλληλα με την κατάθεση του αγοραπωλητήριου εγγράφου και άμεση μεταβίβαση του ακινήτου με την εξόφληση του ποσού πώλησης.