Κυριολεκτικά η κακοκαιρία τους πήρε και τους σήκωσε στον Κορμακίτη την περασμένη Τρίτη, αν ληφθεί υπόψιν πως 50 σπίτια υπέστησαν ζημιές εκ των οποίων τα τρία εκτεταμένες, ενώ οι θερμοσίφωνες 30 οικιών έγιναν θρύψαλα όπως ανέφερε ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων ο κοινοτάρχης Βαλεντίνος Κουμέττου.

Ο κ. Κουμέττου ανέφερε, πως «η θεομηνία θέρισε τοίχους, ενώ προκάλεσε ζημιές σε υποδομές». Το γήπεδο πλημμύρισε προκαλώντας ζημιές δεκάδων χιλιάδων ευρώ ενώ ζημιές υπέστη και το κτήριο του κοινοτικού συμβουλίου, είπε ο κοινοτάρχης. Ζημιές υπέστησαν και δρόμοι της κοινότητας οι οποίοι κατέστησαν επικίνδυνοι επειδή δημιουργήθηκαν χαντάκια. Όσον αφορά τους αγροτικούς δρόμους κατέστησαν αδιάβατοι ενώ προβλήματα δημιουργήθηκαν και στις πατατοφυτείες.

«Αύριο όταν θα επιστρέψω στην κοινότητα θα με περιμένουν όπως τον Άγιο Βασίλη», είπε αναφερόμενος στις προσδοκίες των κατοίκων για αποκατάσταση των ζημιών και παροχή οικονομικής βοήθειας από πλευράς της κυβέρνησης.

Ειδικά για το γήπεδο της κοινότητας, βουλευτές άσκησαν κριτική υποδεικνύοντας πως υπήρξαν κακοτεχνίες, αν ληφθεί υπόψιν, πως της πρόσφατης αποπεράτωσής τους προηγήθηκε η εκτέλεση αντιπλημμυρικών έργων.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστόφιας άσκησε κριτική αναφέροντας, πως ενώ παρήλθε μία βδομάδα από τις πλημμύρες δεν ελήφθησαν εγκαίρως μέτρα από κυβερνητικής πλευράς προκειμένου να ανακουφιστούν οι πληγέντες. Τάχθηκε επίσης υπέρ των αποζημιώσεων το συντομότερο δυνατόν. Εισηγήθηκε, εξάλλου, πως πρέπει να εκτιμηθεί κατά πόσο στο εύρος των καταστροφών συνέτειναν και οι πυρκαγιές στον Πενταδάκτυλο το έτος 2022 και διερωτήθηκε αν θα εκπονηθεί μελέτη ώστε να αποτραπούν παρόμοια φαινόμενα στο μέλλον.

Ο βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας, πέραν των αποζημιώσεων παρατήρησε πως έπρεπε να δοθούν αμέσως οι «πρώτες βοήθειες» (από ρευστό μέχρι και φαγητό στους πληγέντες) ώστε να αντεπεξέλθουν τα πρώτα 24ωρα.

Η βουλευτής Ρίτα Σούπερμαν, η οποία επισκέφθηκε την κοινότητα (όπως και ο κύριος Χριστόφιας) αναφέρθηκε στις ζημιές που διαπίστωσε ενώ αναφέρθηκε και σε κακοτεχνίες στο γήπεδο. Ανέφερε επίσης πως κάποιοι παρενέβησαν στη ροή του ποταμού (με διάφορα κτίσματα) κάτι το οποίο φαίνεται πως επέτεινε το πρόβλημα που έτσι κι αλλιώς θα δημουργείτο. Σε παραβίαση της ροής του ποταμού αναφέρθηκε και ο ίδιος ο κοινοτάρχης. Τόνισε επίσης την ανάγκη επιδιόρθωσης των δρόμων ώστε να αποφευχθούν σοβαρά ατυχήματα ενώ για το γήπεδο είπε πως μόνο ο τάπητας κόστισε €140.000. Είπε επίσης πως από τις έντονες βροχοπτώσεις πνίγηκαν κότες και άλλα ζώα ενώ καταστράφηκαν και δύο μάντρες βοσκών.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων Νίκος Κέττηρος αναφέρθηκε σε επιστολή ιδιοκτήτη δέκα τουριστικών δωματίων τα οποία υπέστησαν ζημιές.

Ο Έπαρχος Κερύνειας Αντώνης Οικονομίδης ανέφερε ότι θα καταγραφούν οι ζημιές και πρόσθεσε, πως ως το τέλος του μηνός ίσως δοθούν και χρηματικές αποζημιώσεις στους πληγέντες, οι οποίοι θα αναλάβουν μόνοι τους να αποκαταστήσουν τις ζημιές.

Απαντώντας στις επικρίσεις βουλευτών για καθυστέρηση στην αντίδραση το κράτους, υπενθύμισε, πως ο Κορμακίτης βρίσκεται στην κατεχόμενη περιοχή, όπου δεν είναι εύκολη η πρόσβαση, ο έλεγχος κλπ.

Η Επίτροπος Προεδρίας Αθηνά Αριστοτέλους ανέφερε πως βρίσκεται σε καθημερινή επαφή με τον κοινοτάρχη για αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν.