Μια μητέρα από τη Βουλγαρία προσπαθούσε για οκτώ μήνες διενεργώντας 104 κλήσεις μέσω Viber, να επικοινωνήσει με τα δυο ανήλικα παιδιά της στην Κύπρο όπως προνοούσε δικαστικό διάταγμα, ωστόσο, ο πρώην σύζυγός της ουδέποτε απάντησε.

Όταν αυτή κατέφυγε στο Οικογενειακό Δικαστήριο και πέτυχε την καταδίκη του με €3.500 πρόστιμο, ο πρώην σύζυγος αντέδρασε και με έφεση ζητούσε την ακύρωση της ποινής. Το Εφετείο όχι μόνο επικύρωσε την ποινή απορρίπτοντας και τους έξι λόγους έφεσής του, τόνισε πως υπό άλλες περιστάσεις αρμόζουσα ποινή ήταν αυτή της φυλάκισης, όμως δεν επιβάλλεται για να μην υπάρξουν επιπτώσεις στα παιδιά.

Το διάταγμα επικοινωνίας της μητέρας από τη Βουλγαρία είχε εκδοθεί από το Οικογενειακό Δικαστήριο στις 16/12/2019 και προέβλεπε τηλεφωνικές κλήσεις στο κινητό του πρώην συζύγου σε συγκεκριμένες μέρες και ώρες. Σύμφωνα με το διάταγμα, ο πατέρας «διατάσσεται όπως κάθε φορά ο ίδιος ή μέσω εξουσιοδοτημένου απ΄ αυτόν προσώπου, προβαίνει σε όλες τις ενέργειες οι οποίες απαιτούνται, έτσι ώστε να πραγματοποιείται η τηλεπικοινωνία της μητέρας με τα ανήλικα τέκνα των διαδίκων».

Όπως αναφέρθηκε στο Δικαστήριο, μετά από αίτηση της μητέρας για παρακοή του διατάγματος, ενώ επιχειρούσε τις προκαθορισμένες μέρες και ώρες να επικοινωνήσει με τα παιδιά της, ο πρώην σύζυγος και πατέρας των παιδιών εμπόδιζε αυτή την επικοινωνία. Όπως διαπιστώθηκε από το Οικογενειακό Δικαστήριο, επί 8 μήνες περίπου η μητέρα είχε διενεργήσει 104 κλήσεις, οι οποίες δεν απαντήθηκαν και σε καμία περίπτωση ο πατέρας δεν επιχείρησε να καλέσει πίσω για να διευκολύνει την επαφή των παιδιών με τη μητέρα. Το πρωτόδικο δικαστήριο θεωρώντας πως η παραβίαση του διατάγματος ήταν σοβαρή, καταδίκασε τον πατέρα σε πρόστιμο €3.500 συν τα δικαστικά έξοδα.

Ο πατέρας προσέφυγε στο Εφετείο προσβάλλοντας την καταδίκη του επικαλούμενους διάφορους λόγους. Όπως αποφάνθηκε το Εφετείο, το περιεχόμενο του επίμαχου διατάγματος ήταν καθόλα κατανοητό και δεν δικαιολογούνταν οποιαδήποτε αμφιβολία για αυτό που όφειλε, και ήταν υπόχρεος, ο εφεσείοντας να κάνει. Δεν ήταν οτιδήποτε άλλο από το να απαντά, με το τηλέφωνο του, στις κλήσεις Viber όταν θα τον καλούσε η εφεσίβλητη, μητέρα των δύο ανήλικων τέκνων τους, και να διευκολύνει την επικοινωνία των παιδιών μαζί της.

«Παρατηρούμε πως δεν προβάλλει καθόλου πειστικό το επιχείρημα ότι το διάταγμα ήταν ανεφάρμοστο, εξ αρχής, επειδή τα παιδιά ήταν σε πολύ μικρή ηλικία», αναφέρει το Δικαστήριο.

Το Εφετείο συμφώνησε με το πρωτόδικο Δικαστήριο ότι ο εφεσείοντας (πατέρας) ηθελημένα παρήκουσε το επίμαχο διάταγμα.