Αυξάνονται διαρκώς τα διαζύγια στην Κύπρο, καθώς εκδίδονται περίπου 800 ανά επαρχία ετησίως σύμφωνα με τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο. Την ίδια στιγμή διαφαίνεται ότι οι μονογονείς περνούν από ένα Γολγοθά για να εξασφαλίσουν διατροφή ή επιδόματα.

Όπως αναφέρθηκε στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής, πολλοί από τους διαζευγμένους γονείς καταλήγουν να ζητιανεύουν τη διατροφή που τους αναλογεί. Αυτό επειδή ο άλλος γονέας χρονοτριβεί και τελικά πληρώνει αφού γίνει καταγγελία και εκδοθεί ένταλμα σε βάρος του. “Αιτία για τα 2/3 των ενταλμάτων είναι να προξενήσουν ταλαιπωρία στον δικαιούχο”, διότι ο κακοπληρωτής επιβαρύνεται μόλις €5, αλλά ο δικαιούχος περνά μέσα από γραφειοκρατικό κυκεώνα και χρονοβόρες διαδικασίες, σημείωσε εκπρόσωπος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου.

Εκ μέρους του Συνδέσμου Μονογονεϊκών Οικογενειών, αναφέρθηκε ότι οι διαζευγμένοι γονείς περνούν πολύ δύσκολα και ότι χρειάζονται στήριξη, μεταξύ άλλων στην εργασία και τη φροντίδα των παιδιών.

“Με κάλεσε μονογονιός που έχει 8χρονο παιδί με ΔΕΠΥ, η οποία έμεινε έγκυος από άλλη σχέση. Κράτησε το δεύτερο παιδί λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων αλλά ο πατέρας δεν το αναγνώρισε. Αυτή η γυναίκα έχει τώρα και ένα παιδί 5 μηνών και ζει μόνο με τα €200 διατροφή από τον πρώτο σύζυγο. Αναφέραμε το περιστατικό και ακόμη περιμένουμε κοινωνικό λειτουργό”.

Στη διάρκεια της συζήτησης αναφέρθηκε ακόμη, ότι σήμερα υπάρχουν 35.000 μονογονιοί, εκ των οποίων οι 500 είναι λήπτες ΕΕΕ. Ομως, αυτοί οι 500 δεν λαμβάνουν επιδόμα μονογονιού λόγω του ΕΕΕ και μένουν με μόλις €480 για τις βασικές ανάγκες του μήνα. Το ποσό αυτό δεν αναθεωρήθηκε από το 2014, παρά το γεγονός ότι η Υπηρεσία Αφερεγγυότητας το ανέβασε στα €733.

Επιπλέον καταγγέλθηκε από το 2017, ότι υπάρχει έκθεση για τις οικονομικές επιπτώσεις των διαζευμένων στο υπουργείο Δικαιοσύνης και πάρα το γεγονός ότι η Δημοκρατία την παρουσίασε το 2020 σε συνέδριο των Ηνωμένων Εθνών, εντούτοις, δεν έχει αξιοποιηθεί.